Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη έρχεται απόψε στο Αρχαίο Ωδείο και μιλά στο thebest.gr: Το απόγευμα που δεν θα ξεχάσει ποτέ από την Πάτρα και οι ινκόγκνιτο επισκέψεις σε φίλους

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη έρχεται απόψε στο ...

Συνοδεύεται από την Ορχήστρα νυκτών εγχόρδων ΜandolinARTE

Οι έξι sold out συναυλίες της Άλκηστης Πρωτοψάλτη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,  τρεις στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και όλες οι άλλες ανά την Ελλάδα, επιβεβαιώνουν την εντυπωσιακή επιτυχία των παραστάσεων της «Παιχνίδι με το χρόνο». H αγαπημένη ερμηνεύτρια ενώνεται ιδανικά με τον υπέροχο ήχο των μαντολίνων, πορεύεται στα μουσικά μονοπάτια που σμίγουν το χθες με το σήμερα, μεταφέροντας τραγούδια που έχουν την πολύτιμη πατίνα του χρόνου, για να αφήσουν το έντονο στίγμα τους για άλλη μια φορά.

Μία  δυνατή μουσική συνάντηση που ξεσηκώνει τις αισθήσεις, μία διαφορετική προσέγγιση με τραγούδια αγαπημένα που βγαίνουν ξανά στην επιφάνεια γεμάτα αναμνήσεις και γίνονται πολύτιμα».

To ταξίδι της θα την φέρει και στην Πάτρα την Πέμπτη 7 Ιουλίου καθώς θα πραγματοποιήσει μια μοναδική εμφάνιση στο Αρχαίο Ωδείο.

Λίγο πριν την επίσκεψή της στην Πάτρα η Άλκηστις Πρωτοψάλτη μίλησε στο thebest.gr.

Της Κωνσταντίνας Τσίχλα

Στις 7 Ιουλίου θα βρεθείτε στην Πάτρα. Αυτή την φορά θα συνυπάρξετε με την Ορχήστρα νυκτών εγχόρδων ΜandolinARTE. Λίγα λόγια γι΄ αυτή τη συνεργασία...

Τους ερωτεύτηκα με το πρώτο άκουσμα! Έπαιζαν Χατζηδάκι και Νίνο Ρότα. Μαγεύτηκα ! Ο ήχος τους με διαπέρασε και έτσι ξεκίνησε το ταξίδι με τους MandolinArte. Αυτό που ονειρεύτηκα σαν ήχο και σαν ψυχισμό στην καινούργια μου παράσταση ακούμπησε τέλεια πάνω τους. Αυτός ο μοναδικός  ήχος που μπλέκει το παρελθόν με το παρόν μ ενα μαγικό τρόπο, είναι τα κρουστά, το τρομπόνι, οι κλασσικές κιθάρες, το όρθιο μπάσο και το τσέλλο που συμπληρώνουν τέλεια την έκφραση με δυνατό συναίσθημα. Είναι και ο Θωμάς Κοντογεώργης, μοναδικός πιανίστας και ενορχηστρωτής  που μπήκε στην ψυχή των τραγουδιών με μια ευαισθησία και μιά φρεσκάδα που είχα καιρό να νοιώσω. Είναι και ο Γιώργος Καραδήμος (σε κάποια ντουέτα) που αγαπώ πολύ την φωνή του.

Τι περιλαμβάνει το μουσικό πρόγραμμα που θα ακούσουμε;

Τραγoύδια μου από το ‘78 μέχρι σήμερα… Με μεγάλη συγκίνηση ξαναθυμήθηκα όλες αυτές τις μελωδίες και τα λόγια, που κλείνουν μέσα τους υπέροχες στιγμές της ζωής μου. Σας λέω αληθινά ό,τι ήταν το πιο βασανιστικό μου πρόγραμμα. Δεν ήταν εύκολη απόφαση ποιό να διαλέξω… Από εκατοντάδες τραγούδια μονο 24,  σαν μία  νέα μετάφραση συμπυκνωμένων αισθημάτων. Τραγούδια του Ανδριόπουλου, του Σπανού, του Κραουνάκη, της Γαλάνη,της Αλεξίου, του Κορκολή, του Bregovic, του Αντύπα, του Χατζηδάκι …Ό,τι με συγκινεί είναι εδώ!

Ποιες είναι οι σκέψεις σας κάθε φορά που επισκέπτεστε την Πάτρα; Φαίνεται ότι έχετε αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με το κοινό της πόλης…

Η Πάτρα είναι μια χαμογελαστή, ανοιχτή πόλη γεμάτη συναίσθημα και ζωή. Είναι μια πόλη που σε μαγεύει. Έχω πολλούς φίλους και την επισκέπτομαι τακτικά αλλά αθόρυβα…(χαμόγελο).

Έχει μοναδικά σημεία που ξεκουράζουν την ψυχή και το μυαλό … Όσον αφορά τις καλλιτεχνικές μου δραστηριότητες, οι παραστάσεις στο Αρχαίο Ωδείο  πάντα  θα είναι ένα ξεχωριστό κόσμημα  στην ψυχή μου.

Ποιά είναι η όμορφη-έντονη ανάμνηση σας από αυτή την πόλη;

Το λιμάνι και η προκυμαία με μαγεύει…αρκετά χρόνια πριν με φίλους καθίσαμε εκεί, βλέπαμε το ηλιοβασίλεμα, τραγουδούσαμε με μια κιθάρα ό,τι μπορείτε να φανταστείτε και είδαμε την πανσέληνο να σκάει σα φάρος. Μια εικόνα, μια παρέα, μια ζωή.

Την τελευταία φορά που επισκεφθήκατε την πόλη, εκτός από μια πολύ αγαπημένη μας ερμηνεύτρια, ήσασταν και υπουργός. Τι είναι αυτό που θυμάστε από εκείνες τις μέρες;

Ήταν ύψιστη τιμή για εμένα να υπηρετήσω την θεσμική λειτουργία του Συντάγματος. Να υπηρετήσω την Ελλάδα με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο που δεν απείχε όμως και πολύ από όλα όσα έκανα για την πατρίδα μου μέσω της μουσικής.

Ήταν μια συγκλονιστική στιγμή αυτός ο όρκος. Μέσα στα τρία μου δάχτυλα έκλεισα την ζωή μου όταν σήκωσα το δεξί μου χέρι. Σε 22 μέρες δεν μπορείς να κάνεις φίλους, κάνεις όμως την δουλειά σου όσο μπορείς καλύτερα. Αντάλλαξα υπέροχες σκέψεις με τους περιφερειάρχες της Ελλάδος, ήρθα και στην Πάτρα και μιλήσαμε με τον κο Κατσιφάρα ,μιλήσαμε για την σπουδαιότητα της Αρχαίας Ολυμπίας  και για όλα όσα αφορούν τον τουρισμό και την τουριστική προβολή της δυτικής Ελλάδος.

Συναντήθηκα με ξενοδόχους , με πρέσβεις, έκανα  συζητήσεις και άκουσα προβλήματα, άκουσα τα όνειρά τους και τους είπα και εγώ τα δικά μου. Το υπουργείο Τουρισμού είναι ένα εκπληκτικό υπουργείο…αιώνια ο καθρέφτης της χώρας  και του πολιτισμού .μας. Μακάρι να γίνουν όλα και σύντομα. Η πιο σοβαρή επένδυση για την χώρα μας είναι ο τουρισμός.

Ποιά θα πρέπει να είναι γενικότερα η στάση ενός καλλιτέχνη απέναντι στα οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά θέματα που απασχολούν την πατρίδα του αλλά και την ανθρωπότητα;

Είναι η εποχή της συμπαράστασης ,της αλληλεγγύης και της ευαισθησίας. Θα έβαζα τίτλο « η αξία του να διεκδικείς όχι μόνο για σένα αλλά και για τον διπλανό σου» Θα έβαζα και υπότιτλο «Ό,τι πρέπει να κάνεις το καλό»... στα πιο μικρά και ασήμαντα πράγματα. Θα σου επιστραφεί αυτό. Είναι μια επιλογή το καλό, μια στάση, σαν κάτι που θέλεις πολύ βαθιά και κάποιες στιγμές έρχεται. Να φωνάζεις εκεί που δεν έχουν άλλοι φωνή. Υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν τη χώρα, την πόλη,  είναι νομιμόφρονες, εργάζονται, αγαπούν το δίκιο, την δημοκρατία, είναι τίμιοι, σωστοί, ειλικρινείς. Παλεύουν... Το .μόνο που θα μπορούσα να πω είναι ότι αν μέσα από την πολιτική μπορεί κάποιος να βοηθήσει ακόμα περισσότερο την Ελλάδα και τους ανθρώπους της να το κάνει χωρίς δισταγμό.

Ποιό είναι το τίμημα για μια επιτυχημένη καριέρα;

Δεν υπάρχει τίμημα όταν κάνεις κάτι που σε πληρεί  εκατό τις εκατό. Δουλεύω πολύ αλλά αυτό με ξεκουράζει, τίποτα δεν έγινε στην τύχη. Πάντα προσπαθούσα να κρατάω τον φακό της ζωής μου καθαρό. Αυτό το Πρωτοψάλτη κρύβει  εκατοντάδες  ώρες προετοιμασίας . Όταν πετυχαίνεις κάτι στη ζωή  το πετυχαίνεις γιατί σου αρέσει και δεν κοιτάς ποτέ το ρολόι.

 

Ποιος θα λέγατε ότι είναι ο μεγαλύτερος σας φόβος;

Θα γελάσετε …το κρύωμα. Προτιμώ να σπάσω το πόδι μου παρά να κρυώσω. Είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης μου εν μέσω παραστάσεων.

Έχετε βρεθεί πολλές φορές στο εξωτερικό. Σκεφτήκατε ποτέ να εγκαταλείψετε την Ελλάδα για μια διεθνή καριέρα;

Ας τα πάρουμε με τη σειρά… Για να κάνεις διεθνή καριέρα πρέπει να ξεκινήσεις από νεαρή ηλικία, να δημιουργηθούν οι συγκυρίες και να σου δοθούν οι  κατάλληλες ευκαιρίες. Οφείλω να πω ότι ένας από τους ανθρώπους που θέλησε πάρα πολύ να με βοηθήσει αλλα οι προσωπικές μου “συγκυρίες” δεν με άφησαν ήταν ο Ντέμης Ρούσσος. Αυτός έκανε διεθνή καριέρα όπως και η μοναδική Μαρία Κάλλας, η Νάνα Μούσχουρη, η Βίκυ Λέανδρος, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο Μάνος Χατζηδάκις, ο George Moustaki,  ο Yannis, ο Ελληνικής καταγωγής  Herbert von Karajan ,  και άλλοι...

Πιστεύω ότι αν κάνεις διεθνή καριέρα, δεν εγκαταλείπεις την χώρα σου …. ίσα ίσα την βοηθάς και την διαφημίζεις. Εγώ δεν κάνω διεθνή καριέρα απλά μεταφέρω τα μουσικά χρώματα και το φως της Ελλάδας .Περνάς απο υπέροχες μακρινές χώρες από απίθανα θέατρα δίνεις ένα φιλί και αφήνεις  μια σπίθα έτοιμη να ξανανάψει.

Υπήρξε κάποια στιγμή όπου αισθανθήκατε πικρία σαν καλλιτέχνης σε αυτή τη χώρα;

Το πικρό και το γλυκό στη ζωή είναι σε ισόποσες δόσεις. Πάντα όμως η μουσική θα βάζει το κερασάκι της και θα έχει τον τελευταίο λόγο.

Πώς θα χαρακτηρίζατε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελληνική μουσική;

Ακατάστατη. Διανύουμε την  εποχή της ταχύτητας και της γρήγορης πληροφόρησης, αλλά και την εποχή που ό,τι γίνεται χειροποίητο έχει άλλο φως. Με ενοχλεί που τα περισσότερα νέα παιδιά τραγουδούν αγγλικά ,με ενοχλεί η βιασύνη, με ενοχλεί η έλλειψη ταλέντου που πάει πακέτο δίπλα στο επαναλαμβανόμενο σαχλό γυμνό κακέκτυπο των super star της παγκόσμιας σκηνής.

Υπάρχει αναβρασμός. Αναβρασμός στη Ελληνική μουσική και στην σύνθεση, αναβρασμός σε μικρές θεατρικές σκηνές με νέους ηθοποιούς που σε τρελλαίνουν. Αναβρασμός στους νέους σκηνοθέτες. Είναι φανταστικό να ανταλλάσεις απόψεις και σκέψεις με παιδιά ,νέους που σε ιντριγκάρουν. Μια γενιά όμως που στο ορυχείο της τέχνης έχει κάτι διαμαντάκια τέλεια.

Εκτός από το ταλέντο, τι άλλο σας βοήθησε να φτάσετε εκεί που βρίσκεστε σήμερα ;

Το ρίσκο, μου αρέσει να ανοίγω μονοπάτια. Επένδυσα στα αυτιά μου και στα μάτια μου στο ένστικτό μου και τους ανθρώπους Είχα και κάτι άλλο … είχα αναμονές, είχα υπομονή, δεν βιαζόμουν, ακόμα και στην αρχή που ήταν πιο επικίνδυνο,  έδινα όσο χρόνο χρειαζόταν μια απόφαση.

Νομίζω ότι ένας καλλιτέχνης πρέπει να "μυρίζει" την εποχή και να συμβαδίζει χωρίς να αλλοιώνεται η προσωπικότητά  του. Δεν φοβήθηκα ποτέ να υλοποιήσω και τις πιο τρελλές μου σκέψεις. Προτιμώ να πέσω από  τον καταρράκτη, παρά να κολυμπάω στην λίμνη.

 

Ποιο θα λέγατε ότι ήταν το πιο «κομβικό σημείο» στην καλλιτεχνική σας διαδρομή;

Θα σας πω δύο … Πρώτο, η Παράσταση «Λεωφόρος Α». Ήταν η πρώτη μουσική σκηνοθετημένη παράσταση στην Ελλάδα και ο όρος αυτός της ανήκει. Σκηνοθέτης ο Ανδρέας Βουτσινάς και το πρόγραμμα το φτιάξαμε μαζί με τον Σταμάτη Κραουνάκη και την Λίνα Νικολακοπούλου. Στα σκηνικά ήταν ο Μανώλης Παντελιδάκης.

Το δεύτερο ήταν η παράσταση «Σαν ηφαίστειο που ξυπνά» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παπαιωάννου, στο Δημοτικό θέατρο του Πειραιά. Το πρόγραμμα που στήσαμε  μαζί με την Λίνα Νικολακοπούλου και τον Νίκο Αντύπα.

Ποια είναι η τελευταία σκέψη πριν ανεβείτε στη σκηνή;

Είναι μια εξαίσια διαδικασία που την περνάς μόνος σου. Δεν περιγράφεται… Είναι ένα κοκτέιλ αδρεναλίνης, αυτοσυγκέντρωσης, αγωνίας και επικοινωνίας.

Τι αποτελεί για εσάς πηγή έμπνευσης;

Ο έρωτας, οι άνθρωποι και τα ταξίδια.

Μπαίνετε στην διαδικασία να σκεφτείτε την Άλκηστις Πρωτοψάλτη αρκετά χρόνια μετά;

Πάντα σκέφτομαι λίγο πιο μακριά και χαμογελώ . Η ζωή είναι ένα κύμα σε ανοιχτή θάλασσα. Θα ανέβει, θα κατέβει Σημασία έχει το ταξίδι και οι άνθρωποι που θα σε περιμένουν στην ακτή.

 

Υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να σας κρατήσει μακριά από τη μουσική;

Τώρα όχι, αργότερα ο κος Χρόνος… Και τώρα που το ξανασκέφτομαι, κάτι θα βρω να τον ξεγελάσω.

Υπάρχει κάποιο όνειρο σε σχέση με την μουσική που ακόμα δεν έχετε πραγματοποιήσει;

Όνειρα κι όνειρα πάντα θα έρχονται. Αυτά είναι η κινητήριος δύναμη. Άνθρωπος χωρίς όνειρα, τοπίο χωρίς αέρα.

Τι υπάρχει στα άμεσα μελλοντικά σας σχέδια;

Ένα Ηρώδειο στο τέλος της καλοκαιρινής περιοδείας με τον Στέφανο Κορκολή στο πιάνο και τίτλο “με τα φτερά της ποίησης” για τα 20 χρόνια του σπουδαίου ιδρύματος ‘’Μαζί για το παιδί’’.

Ευχές για τους αναγνώστες μας…

Carpe diem …αδράξτε τη μέρα, μην την αφήνετε να πάει χαμένη!

 

Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας 2016  |  Αρχαίο Ωδείο

Άλκηστις Πρωτοψάλτη

Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων MantolinArte

Μαζί τους οι καταξιωμένοι μουσικοί: Θωμάς Κοντογεώργης (πιάνο, ενορχηστρώσεις), Άγγελος Τζαμαριάς (τρομπόνι) και Αλέξης Κώστας (κρουστά).

Συμμετέχει στο τραγούδι ο Γιώργος Καραδήμος.

Ενορχηστρώσεις: Θωμάς Κοντογεώργης

Πέμπτη 7 Ιουλίου |  Ώρα 21.30

Εισιτήρια: 15 ευρώ προπώληση, φοιτητικά, ανέργων, 18 ευρώ στο ταμείο.

Προπώληση: Πανεπιστημίου 39 – Αθήνα και στο www.ticketservices.gr

Προπώληση στην Πάτρα:

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. - Ταμείο Δημοτικού Θεάτρου "Απόλλων"

Πλατεία Γεωργίου – τηλ. 2610 273.613 (Τρίτη – Κυριακή 10.00-13.00 & 18.00-21.00)

Music Station  (ώρες καταστημάτων)

Ρήγα Φεραίου 34 – τηλ. 610 222.411

Οπτικά Καραμούζης (ώρες καταστημάτων)

Μαιζώνος 92 – τηλ. 2610 221.989

Βιβλιοπωλείο Discover (ώρες καταστημάτων)

Πατρέως 30 – τηλ. 2610 624.916

Οργάνωση παραγωγής:

Τεχνότροπον – Artway  |  www.artway.gr

Facebook event:

https://www.facebook.com/events/753837661385314/

TV Spot

https://www.youtube.com/watch?v=ivXW6EmDmUI

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight