Μία σύνταγή από την Πελοπόννησο
Στο βιβλίο μαγειρικής «Mediterranea», η Αναστασία Μίρη παρουσιάζει συνταγές από γιαγιάδες της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της συνταγής της Σούλας για σπανακόρυζο.
Η Μίρη περιγράφει την εμπειρία της μαγειρεύοντας σπανακόρυζο στην Πελοπόννησο με τη Γιαγιά Σούλα, τονίζοντας την προσωπικότητά της και την προθυμία της να φωτογραφηθεί για το βιβλίο.
“Την άνοιξη στην Ελλάδα, τα αγριολούλουδα ανθίζουν πάνω σε μια καταπράσινο στρώμα γρασιδιού όταν φτάνουμε στην Πελοπόννησο για να μαγειρέψουμε με τη γιαγιά Σούλα. Περνάμε από προσεκτικά περιποιημένους ελαιώνες και κατευθυνόμαστε στην τοπική λαϊκή αγορά για να προμηθευτούμε τα υλικά για το σπανακόρυζο και μπορούμε να καταλάβουμε αμέσως ότι η Σούλα είναι μια δύναμη που πρέπει να υπολογίζουμε.
Δεν έχει κανένα πρόβλημα να φωτογραφίζεται στο χωριό, ποζάροντας για την κάμερα καθώς οι ντόπιοι μας κοιτούν με απορία εμάς και τον Μάρκο τον φωτογράφο, να τραβάμε φωτογραφίες, ενώ η Σούλα παρατηρεί κωμικά τα λαχανικά με έναν επιδεικτικό τρόπο άξιο Όσκαρ. Όταν ο κόσμος αναπόφευκτα ρωτάει τι κάνουμε, είναι η πρώτη που εξηγεί ότι θα συμπεριληφθεί σε ένα νέο βιβλίο μαγειρικής,” περιγράφει η Miari.
“Στο σπίτι μας, μαγειρεύουμε σπανακόρυζο στη σκιά των πορτοκαλιών στον κήπο της. Βρίσκουμε τη μέθοδο της Σούλα για το πλύσιμο του σπανακιού – μέσα σε μια τεράστια λεκάνη με ένα λάστιχο νερού – εξαιρετικά διασκεδαστική και θα το δοκιμάσουμε στο σπίτι. Αυτό το πιάτο είναι ένα είδος ριζότο, αλλά σε γνήσιο ελληνικό στιλ, τα λαχανικά είναι ο πρωταγωνιστής της παράστασης και είναι πολύ λιγότερο περίπλοκο στην παρασκευή από ένα παραδοσιακό ιταλικό ριζότο (ποιος έχει χρόνο για όλο αυτό το τριγύρισμα και το ανακάτεμα;). Ένα ολόκληρο μάτσο άνηθου που προστίθεται στην κατσαρόλα μας φέρνει ένα φρέσκο άρωμα λιβαδιού στον κήπο και το σερβίρουμε με ένα μεγάλο κομμάτι φέτα και μια φέτα από ζουμερό λεμόνι”.
Συστατικά για τη συνταγή
1 κιλό σπανάκι (η Σούλα επιμένει να είναι πάντα φρέσκο και ποτέ κατεψυγμένο)
160 ml ελαιόλαδο, συν επιπλέον για το σερβίρισμα
4 μεγάλα φρέσκα κρεμμυδάκια, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες 1 εκ.
2 μεγάλα πράσα, καθαρισμένα και πλυμένα, μετά κομμένα σε μισοφέγγαρα 2,5 εκ.
1 ματσάκι άνηθο, χοντροκομμένο
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, αφαιρούμε τους πράσινους βλαστούς και τις ψιλοκόβουμε χοντρά
700 ml νερό
150 γρ. ρύζι μέτριας κοπής, όπως καρολίνα
½ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
½ κουταλιά της σούπας αλάτι
1 κύβος ζωμός κοτόπουλου (προαιρετικά – μειώνουμε το αλάτι στο μισό αν τον χρησιμοποιούμε)
½ λεμόνι, για στύψιμο
Φέτα και ψωμί, για σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε πλένοντας το σπανάκι.
- Τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ με νερό και μια σταγόνα ξύδι και πλένουμε καλά, σκίζοντάς το χοντρικά σε κομμάτια καθώς το κάνουμε και αφαιρώντας τυχόν σκληρά κοτσάνια. Το ξύδι θα σκοτώσει τυχόν μικρά έντομα που κρύβονται στα φύλλα.
- Στραγγίζουμε το σπανάκι και το τοποθετούμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε να αχνιστεί για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, ακολουθούμε από τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα πράσα, τον άνηθο και το σκόρδο.
- Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας κάθε τόσο, για περίπου πέντε λεπτά.
- Ρίχνουμε το νερό και το ρύζι, ακολουθούμε από το αλάτι, το πιπέρι και τον κύβο ζωμού, αν
χρησιμοποιούμε. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά για να μην κολλήσει το ρύζι. - Μόλις το ρύζι μαλακώσει, δοκιμάζουμε ξανά τη γεύση και προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού για μια τελική πινελιά φρεσκάδας.
- Σερβίρουμε με μια φέτα φέτα, λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και μπόλικο τραγανό ψωμί.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr