ART

/

Ο πατρινός Μάρκελλος Χρυσικόπουλος σμίγει με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Μπακοπούλου Άντυ
andy_bak@hotmail.com
Κοινοποίηση
Tweet

Νέα σύλληψη από το γιο του αείμνηστου αρχιτέκτονα και εικαστικού Στάθη Χρυσικόπουλου και της συγγραφέως Ερσης Σωτηροπούλου

Στο πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα του 2ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής που επιστρέφει στην πρωτεύουσα για τη Μεγάλη Εβδομάδα φιγουράρει το όνομα του πατρινού μαέστρου, τσεμπαλίστα και πρωτοπόρου καλλιτέχνη των μπαρόκ ακροαμάτων Μάρκελλου Χρυσικόπουλου.

Η πορεία του έχει συνδεθεί με την Καμεράτα σε εμβληματικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου εντός και εκτός Ελλάδος, αλλά και την καινοτόμα, σύγχρονη ερμηνευτική προσέγγιση.  

Αυτή τη φορά τον συναντάμε στον κατανυκτικό μαραθώνιο εκδηλώσεων που αναμένεται στην Αθήνα,  μετά τη συνέντευξη Τύπου παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του καλλιτεχνικού διευθυντή της ΕΛΣ Γιώργου Κουμεντάκη.

Μια εντυπωσιακή πρόταση εν όψει του Πάσχα με τη συμμετοχή πάνω από 500 συντελεστών. Θα παρουσιάσουν έργα, μελωδίες και τραγούδια από όλο τον κόσμο, από τη λαϊκή παράδοση έως τη σύγχρονη δημιουργία, με θεματικό άξονα τη λατρεία.

Ραντεβού στον Κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, το Μουσείο της Ακρόπολης, τη Μητρόπολη Αθηνών, το Φετιχιέ Τζαμί, την Α΄ Ευαγγελική Εκκλησία Αθηνών, το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, το Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών στη Σοφοκλέους, την Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, την Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου, τον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού και τον Καθολικό Καθεδρικό Ναό Αγ. Διονυσίου του Αρεοπαγίτη.

Στον τελευταίο  εκκλησιαστικό χώρο στην οδό Πανεπιστημίου, έχει προγραμματιστεί τη Μεγάλη Τρίτη η βραδιά «Μακάριοι οι μαστοί οι ουκ εθήλασαν…» σε σύλληψη Μάρκελλου Χρυσικόπουλου και με αφηγήτρια την κορυφαία Ελληνίδα ηθοποιό Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Η Οδός του Μαρτυρίου ή αλλιώς Πορεία του Σταυρού (Via crucis) είναι μία προσκυνηματική διαδρομή που αποτυπώνει στη μνήμη των πιστών την πορεία του Χριστού από το Πραιτώριο μέχρι τον Πανάγιο Τάφο. Αυτή τη διαδρομή μπορεί να την κάνει κάποιος κυριολεκτικά στην Ιερουσαλήμ ή άλλους διαμορφωμένους τόπους λατρείας, αλλά συνηθίζεται να έχει και καθαρά συμβολικό χαρακτήρα, με τους πιστούς, ακολουθώντας την εικονογραφία ή την αφήγηση, να έχουν την ευκαιρία να προσευχηθούν και να διανύσουν πνευματικά τον δρόμο προς τον Γολγοθά και τη Σταύρωση.

Στις δεκατέσσερις ενδιάμεσες Στάσεις που η παράδοση της Δυτικής Εκκλησίας έχει καθιερώσει αναφέρεται η όψιμη σύνθεση Via crucis του Φραντς Λιστ για σολίστ, μικτή χορωδία και εκκλησιαστικό όργανο. Στην  εκδοχή του συμπατριώτη αρχιμουσικού Μάρκελλου Χρυσικόπουλου, το έργο, σε μεταγραφή του Πάνου Ηλιόπουλου για σολίστ, κλαρινέτο, δύο πληκτροφόρα και κουιντέτο εγχόρδων, συνομιλεί με το ομώνυμο ποίημα του Πωλ Κλωντέλ και τα άλλα κείμενα που διαβάζει η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

 Ειδήσεις Τώρα

Πανεπιστήμιο Πατρών: Επίτιμος Διδάκτωρ αναγορεύεται σήμερα ο Ολυμπιονίκης Νικόλαος Κακλαμανάκης

Vintage glam swimwear: η θηλυκή τάση coquette στα μαγιό, για όσες απορρίπτουν το minimal

Αμερικανικά ΜΜΕ: Επιδείνωση της υγείας του Καρόλου και ετοιμασίες για τη βασιλική κηδεία

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Best View