ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Έτσι θα καταπολεμήσουμε την ακρίβεια

Κοινοποίηση
Tweet

Του Θέμη Μπάκα

H ακρίβεια, που είναι πλέον ανεξέλεγκτη, δεν είναι εισαγόμενη, όπως προσπαθεί να πείσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τους δοκιμαζόμενους από αυτήν πολίτες. 

 Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει μιλήσει για τον λεγόμενο «πληθωρισμό απληστίας», που σαρώνει τη χώρα, εξαιτίας της απροθυμίας της κυβέρνησής του να τα βάλει με τα καρτέλ και τα ολιγοπώλια. 

 Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι τα ίδια προϊόντα πολυεθνικών πωλούνται πολύ ακριβότερα στην Ελλάδα από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και τί κάνει η  κυβέρνηση; Προσπαθεί με τα λεγόμενα «Καλάθια» να ρίξει στάχτη στα μάτια της κοινωνίας. Αλλά είναι σαν να προσπαθεί να καταπολεμήσει με ασπιρίνες  τον καρκίνο.

 Στον αντίποδα, ο  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει συγκεκριμένα μέτρα για την ακρίβεια, τα οποία μπορούν να δώσουν μία ανακούφιση, και κυρίως μία νέα αρχή στην ελληνική κοινωνία.

 Σε μία από τις σημαντικότερες προτάσεις που έχουν κατατεθεί από ελληνικό κόμμα τα τελευταία χρόνια, τα προτεινόμενα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι τα ακόλουθα; 

 *Θέσπιση ανώτατου περιθωρίου κέρδους 5% στην χοντρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και θέσπιση ανώτατου ορίου κέρδους στην λιανική ανά MWh, σε ετήσια βάση.

*Επιβολή ανώτατου ορίου στο περιθώριο κέρδους από την διύλιση και την εμπορία σε μόνιμη βάση στο μέσο όρο του συνόλου των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για όχι λιγότερο από 1 χρόνο, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα στον χαμηλότερο επιτρεπτό συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 *Για το αγροτικό πετρέλαιο πλήρη επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης και καθιέρωση υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο 6%, από 24% που ισχύει σήμερα.

*Για τα τρόφιμα και τα βιομηχανικά αγαθά ευρείας χρήσης επιβολή πλαφόν κερδών σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας και καθιέρωση καθημερινών εντατικών ελέγχων.

*Επιβολή ανώτατου περιθωρίου κέρδους σε εισαγωγείς-εγχώριους βιομηχανικούς παραγωγούς και αποθήκες λιανεμπορίου.

*Ένταξη προϊόντων ατομικής υγιεινής ενηλίκων και περιποίησης βρεφών στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6, από 13% που είναι σήμερα στα βρεφικά είδη και από 24% που είναι σήμερα στα είδη ενηλίκων και υπερηλίκων. 

*Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή στους συντελεστές 21%, 11% και 5% αντίστοιχα στις υπόλοιπες κατηγορίες αγαθών, καθώς και σε 6% για την ύδρευση από 13% που είναι σήμερα.

*Συγκρότηση Παρατηρητηρίου τιμών Ευρωπαίου Καταναλωτή, με την παράλληλη δημοσιοποίηση κάθε εβδομάδα συγκριτικών πινάκων των τιμών προϊόντων στην Ελλάδα και 10 ακόμη ευρωπαϊκών χωρών και για τις 66 κατηγορίες αγαθών που η κυβέρνηση νομοθέτησε το 2023 ως σχετιζόμενα με την αξιοπρεπή διαβίωση του ανθρώπου.

Είναι προφανές ότι κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια, τη διεξαγωγή της οποίας ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο κ. Μητσοτάκης θα προκληθεί από την ίδια την αλήθεια των αριθμών να αποφασίσει αν θα συνεχίσει να ασχολείται με την επικοινωνία ή θα αποφασίσει επιτέλους να ασχοληθεί με την σκληρά δοκιμαζόμενη από την πολιτική της κυβέρνησής του κοινωνία.

ΣΣ: Ο Θέμης Μπάκας είναι πολιτευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Σχόλια

Απόψεις