ΣΙΝΕΜΑ

/

Το συγκινητικό "Ταξίδι στα Κύθηρα" με Κατράκη, Παπαγιαννόπουλο και πάλι από 4/5 στις αίθουσες

Κοινοποίηση
Tweet

Η ταινία του εκλιπόντος σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου είχε διακριθεί με το βραβείο καλύτερου σεναρίου στο Διεθνές Φεστιβάλ Καννών το 1984

Μία εξαιρετική και ιδιαίτερα συγκινητική ταινία, το «Ταξίδι στα Κύθηρα» του εκλιπόντος, πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου, που είχε πρωτοπαιχθεί στα σινεμά το 1984, ξαναβγαίνει από την Πέμπτη 4 Μαΐου 2023 αποκλειστικά STUDIO new star art cinema, στην πλ. Αμερικής στην Αθήνα.

«Μας βάλανε και πολεμήσαμε, βγάλαμε τα μάτια μας. Εσύ από εδώ, εγώ απ’ την άλλη μεριά. Χάσαμε κι δυο, ο άνθρωπος με τον άνθρωπο, ο λύκος με το λύκο».

«Ο Έρωτας του Ιδανικού, ακριβώς επειδή θεωρείται απροσπέλαστος, κατοικεί στην καρδιά κάθε υψηλής δημιουργίας» - Θόδωρος Αγγελόπουλος

Η 6η κατά σειρά μεγάλου μήκους ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου (η πρώτη ήταν η «Αναπαράσταση» το 1970), επαναπροβάλλεται για τους σινεφίλ, από 04/5 σε επανέκδοση από τη NEW STAR, αποκλειστικά στο STUDIO new star art cinema και μέσα στο πλαίσιο του αφιερώματος «2023, Έτος Θ. Αγγελόπουλου» που διοργανώνει η εταιρεία διανομής NEW STAR σε συνεργασία με την οικογένεια του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Κάθε μήνα έχει σχεδιαστεί να προβάλλεται και μία ταινία του Δημιουργού, από τον Δεκέμβριο 2022 έως τον Δεκέμβριο 2023.

Η ταινία «Ταξίδι στα Κύθηρα» που ήταν και η τελευταία εμφάνιση του ηθοποιού με καταγωγή από το Διακοφτό Αχαΐας, Διονύση Παπαγιαννόπουλου, τιμήθηκε με το Βραβείο Σεναρίου και το Βραβείο FIPRESCI στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών 1984.

Επίσης έλαβε το Κρατικό Βραβείο Καλύτερης ταινίας, Σεναρίου, Α’ Ανδρικού Ρόλου (Μάνος Κατράκης), Α’ Γυναικείου Ρόλου (Ντόρα Βολανάκη), Σκηνογραφίας

και το Βραβείο Κριτικών στο Διεθνές Φεστιβάλ Ρίο ντε Τζανέιρο.

Σκηνοθεσία: Θόδωρος Αγγελόπουλος

Σενάριο:  Θόδωρος Αγγελόπουλος, Τονίνο Γκουέρα, Θανάσης Βαλτινός

Μουσική: Ελένη Καραΐνδρου

Φωτογραφία: Γιώργος Αρβανίτης.

Πρωταγωνιστούν οι: Μάνος Κατράκης, Μαίρη Χρονοπούλου, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Ντόρα Βολανάκη, Giulio Brogi, Γιώργος Νέζος, Αθηνόδωρος Προύσαλης.                 

Χώρες: Ελλάδα, Ιταλία, Μεγ. Βρετανία, Δυτική Γερμανία

Έτος παραγωγής: 1984

Διάρκεια: 138 λεπτά.

ΣΥΝΟΨΗ

Ένας σκηνοθέτης του κινηματογράφου, κουρασμένος απ' τις μυθοπλασίες, αναζητά μια ιστορία ουσιαστική και προσκολλάται σ' έναν γέρο που πουλάει λεβάντες στο δρόμο: τον Σπύρο, έναν πρώην κομμουνιστή, εξόριστο στην Τασκένδη, που έχει επιστρέψει στην πατρίδα μετά από 32 χρόνια εξορία. Στο χωριό του, που το είχε υπερασπιστεί κατά τη διάρκεια του πολέμου, γίνεται μάρτυρας ενός ξεπουλήματος της γης και των ιδεών, και προσπαθεί να το αποτρέψει. Ωστόσο, δεν μπορεί να συμπλεύσει με την πραγματικότητα που συναντά. Απομονώνεται. Δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τα παιδιά του, με τους γύρω του. Μόνο η γυναίκα του, πιστή και υπομονετική Πηνελόπη, τον ακολουθεί μέχρι το τέλος, μέχρι το τελευταίο του ταξίδι.

Το «Ταξίδι στα Κύθηρα» είναι μια ελεγεία για τον επαναστάτη (ή μήπως για την ίδια την επανάσταση;), ενώ προβάλλει μια υπαρξιακή προβληματική πάνω στη δύναμη και την αξία των ανθρώπινων αισθημάτων, θυμίζοντάς μας έναν από καιρό ξεχασμένο ανθρωπισμό. Η δύναμη της ερωτικής αφοσίωσης αναδεικνύεται σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια στο πρόσωπο της γριάς γυναίκας, καθώς αποκλείεται οποιαδήποτε σύγχυση με το ερωτικό πάθος.

Το συγκεκριμένο φιλμ ήταν και το τελευταίο του σπουδαίου ηθοποιού Μάνου Κατράκη.

Επιμέλεια ανάρτησης: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture