ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Deutsche Bank: Που οφείλεται ο νέος σεισμός που «γκρέμισε» τις μετοχές της ναυαρχίδας των γερμανικών τραπεζών

Κοινοποίηση
Tweet

Οι μετοχές της Deutsche Bank κάνουν κανονική βουτιά

Αυτό που έγινε σήμερα Παρασκευή 24/03/2023 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τις μετοχές της Deutsche Bank να κάνουν κανονική βουτιά που είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων τριών χρόνων σόκαραν τους επενδυτές.

Οι διαβεβαιώσεις από πολιτικούς και τραπεζίτες δεν φαίνεται να έπιασαν τόπο με αποτέλεσμα η Deutsche Bank να παρασύρει τα πάντα με την πτώση της. 

 Μέχρι και ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς αναγκάστηκε να κάνει δηλώσεις από την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την Deutsche Bank, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, η μετοχή της οποίας σημείωσε σήμερα πτώση κατά 10%», διαβεβαίωσε ο καγκελάριος και πρόσθεσε: «Η Deutsche Bank έχει εκσυγχρονίσει εκ βάθρων το οικονομικό της μοντέλο. Δεν υπάρχει λόγο ανησυχίας για οτιδήποτε».

 Όπως και άλλοι ομόλογοί του επέμειναν ότι «Το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη είναι σταθερό».

Τι λένε οι αναλυτές
Ο Mark Branson, ο οποίος ηγείται της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής των τραπεζών BaFin είπε στο Bloomberg ότι ενώ η ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά  είναι ασφαλής, ένα πρόβλημα είναι «η μετάδοση μέσω ψυχολογίας».

Οι αναλυτές ψάχνοντας να βρουν ποιοι είναι οι λόγοι πίσω από την πτώση των μετοχών της Deutsche Bank,  παρατήρησαν την αύξηση της τιμής των ασφάλιστρων έναντι κινδύνου της (CDS), καθώς και τις ανησυχίες σχετικά με την έκθεση σε εμπορικά ακίνητα.

«Κανένα από τα δύο δεν φαίνεται αρκετά σημαντικό για να εξηγήσει την κίνηση, μάλλον το θεωρούμε μια “παράλογη” αγορά», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της Citi. Όπως και με την Credit Suisse, «ο κίνδυνος είναι εάν υπάρξει ψυχολογικός αντίκτυπος από διάφορους τίτλους των μέσων ενημέρωσης στον καταθέτη, ανεξάρτητα από το αν ο αρχικός συλλογισμός πίσω από αυτό ήταν σωστός ή όχι», είπαν.

Η Deutsche Bank είναι κερδοφόρα και διαθέτει ισχυρά κεφάλαια και ρευστότητα. Ωστόσο, οι μετοχές της γερμανικής τράπεζας έχασαν το 21% της αξίας τους φέτος – όλα αυτά τις τελευταίες δύο εβδομάδες. 

Τώρα, οι επενδυτές προσπαθούν να μαντέψουν ποια τράπεζα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα επόμενα προβλήματα.

ΠΗΓΗ

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις