ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Γαλλία: Επιτάξεις ετοιμάζει η αστυνομία για να μαζευτούν τα σκουπίδια που «πνίγουν» το Παρίσι

Κοινοποίηση
Tweet

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Συνεχίζονται οι απεργίες των εργαζομένων στην αποκομιδή σκουπιδιών στο Παρίσι, με τις Αρχές να επεμβαίνουν και να τους απομακρύνουν από την αποθήκη που είχαν καταλάβει, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους εναντίον της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης στη Γαλλία.

Παράλληλα, ο αρχηγός της αστυνομίας της Γαλλίας αναμένεται να επιτάξει προσωπικό, προκειμένου να απομακρυνθούν τα σκουπίδια που στοιβάζονται στους δρόμους του Παρισιού και έχουν μετατρέψει τη γαλλική πρωτεύουσα σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο.

 Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, πρώην υποψήφια στις προεδρικές εκλογές, αρνήθηκε την Τετάρτη να επιτάξει τους δημοτικούς υπαλλήλους. Σήμερα Πέμπτη (16.3.2023) οι δυνάμεις της τάξης ανέλαβαν δράση, απομακρύνοντας τους καταληψίες από αποθήκη με κάδους στο Βιτρί-σιρ-Σεν, στα προάστια του Παρισιού.

«Η σημερινή επέμβαση της αστυνομίας είναι η απεικόνιση της ανάληψης δράσης από τον Μακρόν με αυτόν τον νόμο», επέκρινε η Μανόν Ομπρί, ευρωβουλευτής του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία.

Στο μεταξύ, στο Παρίσι συνεχίζεται η συσσώρευση των απορριμμάτων στα πεζοδρόμια, την ενδέκατη μέρα της απεργίας των εργαζόμενων στην αποκομιδή των σκουπιδιών του δήμου, οι οποίοι αρνούνται την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησής τους από τα 57 έτη που είναι σήμερα στα 59.

 9.400 τόνοι απορριμάτων

Σήμερα το πρωί, 9.400 τόνοι απορριμμάτων δεν κατέστη δυνατόν να περισυλλεγούν και οι τρεις αποτεφρωτήρες που βρίσκονται στα περίχωρα της γαλλικής πρωτεύουσας παραμένουν αποκλεισμένοι από τους διαδηλωτές.

Το απόγευμα, ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού, Λοράν Νουνιέζ, ανακοίνωσε ότι θα υπογράψει την απόφαση των επιτάξεων «για να καταστεί δυνατή η απομάκρυνση των περισσότερων σκουπιδιών και να συγκροτηθεί μια υπηρεσία συλλογής των απορριμμάτων».

 «Η επίταξη δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ, αυτή θα μπορούσε να είναι η πρώτη φορά στο Παρίσι», κάτι που «δείχνει την πολιτική ανικανότητα να βρεθεί μια λύση σε αυτήν τη σύγκρουση», δήλωσε ο κομμουνιστής βουλευτής Νικολά Μπονέ-Ουλάλτζ, προειδοποιώντας για τον «κίνδυνο βίαιων συγκρούσεων», αν η αστυνομία επιχειρήσει να αναζητήσει τους απεργούς «έναν-έναν στα σπίτια τους».

Ο νομάρχης δήλωσε ότι «η συσσώρευση των σκουπιδιών εγείρει κινδύνους για τη δημόσια υγεία», όπως και οι “ρίψεις” (σκουπιδιών) και οι φωτιές.

Το Παρίσι, η πόλη με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα παγκοσμίως, με 34,5 εκατομμύρια τουρίστες το 2022 σύμφωνα με τις αρχές, αναμένεται να αντιμετωπίσει μεγάλη κοινωνική αναταραχή, που συνδέεται με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, στην οποία πολλοί Γάλλοι αντιτίθενται.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις