ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Οι «απαντήσεις» υπάρχουν στα συρτάρια των φορέων

Κοινοποίηση
Tweet

Της Ολυμπίας Λόη*

 

Σε μια πόλη σαν την Πάτρα με παράδοση στον πολιτισμό είναι ανεπίτρεπτη η ένδειά της σε Μουσεία. Η πόλη που συνδέθηκε άρρηκτα με τον απελευθερωτικό αγώνα δεν διαθέτει κατάλληλο χώρο έκθεσης του μεγάλου ιστορικού πλούτου της.

Επειδή πολλά ακούγονται τελευταία για την αξιοποίηση κτιρίων όπως αυτό της παλιάς Νομαρχίας Αχαΐας στην οδό Πατρέως η γνώμη μου είναι ότι τέτοια κτίρια με ιστορική αξία ενδείκνυται περισσότερο για να στεγάσουν δράσεις πολιτισμού παρά για οποιαδήποτε άλλη χρήση. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στην πρόταση της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) για την μετεγκατάσταση εκεί του Μουσείου Τύπου.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι Το Μουσείο Τύπου, ιδρύθηκε από την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων με έδρα την Πάτρα το 1956.

Φιλοξενεί σημαντικότατα εκθέματα, όπως εφημερίδες από το 1815 έως σήμερα περισσότερων των 1.000 διαφορετικών τίτλων, που καλύπτουν όχι μόνο την Πάτρα αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Εξάλλου εντυπωσιακά είναι και τα ιστορικά κειμήλια της περιόδου της Επαναστάσεως του 1821, όπως το πρωτότυπο έγγραφο της Γ’ Εθνοσυνέλευσης του 1827 στην Τροιζήνα, χειρόγραφη επιστολή του Θ. Κολοκοτρώνη και άλλα. Είναι ανεπίτρεπτο όλο αυτό το υλικό που επισκέπτονται τουλάχιστον 1.500 άτομα το χρόνο καθώς και πολλοί ερευνητές – στοιχηματίζω ότι η πλειονότητα των πολιτών αγνοεί την ύπαρξή του - να στεγάζεται στον όροφο μιας πολυκατοικίας.

Επίσης, το κτίριο του παλιού Αρχαιολογικού Μουσείου, που κληροδοτήθηκε με τον όρο ότι «το κτίριο θα λειτουργεί ως Μουσείο», μπορεί να στεγάσει ανάλογες δράσεις. Υλικό υπάρχει χάρη στο ενδιαφέρον συμπολιτών μας που μόχθησαν για τη διάσωση της ιστορίας της πόλης μας, εμπλουτίζοντας το υφιστάμενο Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο στη πλατεία Γεωργίου. Καλές οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του ’21 αλλά θα ήταν θετικό με αφορμή αυτό το γεγονός, να δοθεί νέα δυναμική στην πόλη.

Επιπλέον με αφορμή την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου, θα ήθελα να επισημάνω ότι υπήρχε πρόταση για την δημιουργία Ναυτικού Μουσείου και Ιστορίας του Λιμένα Πάτρας με ταυτόχρονη ανέγερση υπογείου χώρου στάθμευσης στην προβλήτα Γούναρη χωρίς να ενοχλεί την παραλιακή ζώνη και με τα τεχνικά θέματα λυμένα.

Μπορεί να μην υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι απαραίτητοι πόροι για την υλοποίηση, αλλά καλό θα ήταν να συμπεριληφθούν στο σχεδιασμό. Με την υπόμνηση, ταυτόχρονα, των οφελών που θα προκύψουν σε νέες θέσεις εργασίας αλλά και στη δυναμική αύξησης των επισκεπτών στην πόλη και στην περιοχή.

Ας είμαστε κάποιες φορές πιο μπροστά σχεδιάζοντας για το μέλλον. Οι φορείς ας ανοίξουν τα συρτάρια τους επιτέλους γιατί εκεί θα βρουν όλες τις απαντήσεις έτοιμες.

*Η Ολυμπία Λόη είναι αρχιτέκτονας- μηχανικός και αναπληρώτρια Τομεάρχης Τουρισμού του Κινήματος Αλλαγής.

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Σχόλια

Απόψεις