ART

/

Στο Μουσείο Γουλανδρή θα δούμε τη «Γυμνή Γυναίκα με σηκωμένα χέρια» του Πικάσο!

Μπακοπούλου Άντυ
andy_bak@hotmail.com
Κοινοποίηση
Tweet

Μια συλλογή σπάνιων εικαστικών θησαυρών απέκτησε το Παγκράτι της Αθήνας και θέλουμε να τη θαυμάσουμε το συντομότερο από κοντά

Eνα μοναδικό δώρο για την πολιτιστική φυσιογνωμία της Αθήνας, που θα θεωρούσαμε δεδομένο σε άλλες ευρωπαικές πρωτεύουσες, είναι το νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή, βασισμένο σε εικαστικούς θησαυρούς που αποκαλύπτονται για πρώτη φορά! Μόνο εδώ μπορεί κανείς να θαυμάσει αριστουργήματα παγκόσμιας ακτινοβολίας με τις υπογραφές Πικάσο, Βαν  Γκονγκ, Ντεγκά, Μπέικον, Μιρό, Τζακομέτι, Καντίνσκι, ντε Κίρικο, Ροντέν, Μπρακ. Στα εγκαίνια παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργικού ζεύγους και της υπουργού πολιτισμού, η υπεύθυνη της «μυθικής» και ανεκτίμητης συλλογής Μαρία Κουτσομάλλη - Μορό, εξήγησε πως όλα ξεκίνησαν το 1956 με έναν πίνακα του Ελ Γκρέκο, τη «Θεία μορφή». Εμβλήματα του μουσείου επίσης, οι πίνακες «Η γυμνή γυναίκα με σηκωμένα χέρια» του Πικάσο, η «Νεκρή φύση με γκρέιπφρουτ» του Γκογκέν αλλά και το πορτρέτο της ίδια της Ελίζας Γουλανδρή δια χειρός Σαγκάλ. Πάνω από 600 σημαντικά έργα, μαζί με γαλλικά έπιπλα, κινέζικες πορσελάνες, περισσότερα από 5.000 βιβλία τέχνης και σπάνια αντικείμενα όπως και ένα μοντέρνο αμφιθέατρο περιμένουν το κοινό σε έντεκα ορόφους στο Παγκράτι, δίπλα από το Καλλιμάρμαρο.

Εξωτερική άποψη του μουσείου

Εκθεσιακές αίθουσες

El Greco

Γαλλικά έπιπλα

Pablo Picasso « Γυμνή γυναίκα με σηκωμένα χέρια»

Μαζί με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που εγκαινιάζεται το Φεβρουάριο, και με τη νέα Πινακοθήκη που ανοίγει ξανά τις πόρτες της το 2021, το νέο Μουσείο Γουλανδρή «βαπτίζει» την Αθήνα διεθνή εικαστικό προορισμό. Ηταν ένα φλογερό όραμα του φιλότεχνου ζεύγους των γνήσιων κοσμοπολιτών εφοπλιστών Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, το οποίο σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά έγινε πραγματικότητα. Ανάμεσα στους διάσημους ζωγράφους πάντως εκτίθενται και έργα ελλήνων μετρ του χρωστήρα όπως των Παρθένη, Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Τέτση, Όπυς Ζούνη, Γαΐτη, Τσαρούχη, Μόραλη, Τσόκλη, Φασιανού, Μυταρά, Μπουζιάνη, Ρόρρη.

Το πορτρέτο της Ελίζας Γουλανδρή από τον Marc Sagal

Vincent Van Gogh «Η συγκομιδή της ελιάς»

Paul Cezanne

Jackson Pollock «Number 13»

Οι αίθουσες της ελληνικής ζωγραφικής

Όπως ανάφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «είμαστε ευγνώμονες για ένα πραγματικό πανόραμα της τέχνης, ελληνικής και ξένης του ύστερου 19ου και ολόκληρου του 20ου αιώνα».  Κατά τη Φλορέτ Καραδόντη, πρόεδρο του Μουσείου «για το ζεύγος Γουλανδρή, η σχέση με τα έργα που αποκτούσαν ήταν βιωματική: ζούσαν στην καθημερινότητά τους πίνακες που ενέτασσαν στη συλλογή τους». Όπως ανακοινώθηκε μάλιστα, στην αίθουσα του πρώτου υπογείου θα φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, με την πρώτη να προγραμματίζεται για το φθινόπωρο του 2020. Επίσης προγραμματίζονται συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, συζητήσεις, δράσεις για ενήλικες και παιδιά, εκπαιδευτικά εργαστήρια.

 Οι βοηθητικοί χώροι

 Το κτίριο της οδού Ερατοσθένους 13 καλύπτει συνολική επιφάνεια 7.250 τ.μ. και εκτείνεται σε 11 ορόφους. Εκτός από τους εκθεσιακούς χώρους, στο ισόγειο λειτουργεί πωλητήριο με χρηστικά αντικείμενα, αλλά και αντικείμενα τέχνης, σχεδιασμένα από έλληνες δημιουργούς και εμπνευσμένα από τη συλλογή του Ιδρύματος.

Στον ημιόροφο, με θέα προς την πλατεία του Αγίου Σπυρίδωνος, το καφέ – εστιατόριο λειτουργεί από την ομάδα Ohh Boy με επικεφαλής τον σεφ Ανδρέα Λαγό, προσφέροντας προσιτά πιάτα με φρέσκα μεσογειακά υλικά. Στους ορόφους του υπογείου στεγάζεται επίσης η Βιβλιοθήκη του μουσείου, διαθέτοντας 6.000 τόμους (μονογραφίες, κατάλογοι εκθέσεων, περιοδικά τέχνης) διαθέσιμους στο κοινό στον χώρο του αναγνωστηρίου. Ακόμη, το παιδικό εργαστήριο, μαζί με το αμφιθέατρο των 190 θέσεων.

 

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Best View