ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Απεργία: Πόσο χρήσιμη είναι σήμερα;

Κοινοποίηση
Tweet

Γράφει η Ράνια Παπαγεωργίου

ο ερώτημα που τίθεται είναι αν η απεργία είναι ξεπερασμένη ως τρόπος συνδικαλιστικής πάλης και δράσης. Ξεπερασμένη από τι;

Ξε­πε­ρα­σμέ­νη από εναλ­λα­κτι­κές μορ­φές αγώνα;

Δη­λα­δή απερ­γί­ες και πο­ρεί­ες δεν ται­ριά­ζουν με το σύγ­χρο­νο κόσμο του δια­δι­κτύ­ου.

Καλ­λιερ­γεί­ται σύγ­χυ­ση, λόγου χάρη ανά­με­σα στη χρήση των μέσων κοι­νω­νι­κής δι­κτύ­ω­σης για να απο­κτή­σει δη­μο­σιό­τη­τα ο αγώ­νας των ερ­γα­ζο­μέ­νων σπά­ζο­ντας τον απο­κλει­σμό των κλα­σι­κών ΜΜΕ που πράγ­μα­τι μπο­ρεί να απο­δει­χθεί χρή­σι­μη και απο­σιω­πά­ται ότι η χρήση αυτή έχει συ­γκε­κρι­μέ­να όρια. Μπο­ρεί δη­λα­δή να βοη­θή­σει να ορ­γα­νω­θεί μια μα­ζι­κή κι­νη­το­ποί­η­ση αλλά αν πα­ρα­μεί­νει ο μο­να­δι­κός τρό­πος δρά­σης θα εκ­φυ­λι­στεί σε ανέ­ξο­δη “μο­ντέρ­να” έκ­φρα­ση της οργής που με­τα­τρέ­πει τους ερ­γα­ζό­με­νους από συλ­λο­γι­κά δρώ­ντα όντα στον πραγ­μα­τι­κό κόσμο της τα­ξι­κής πάλης σε ψη­φια­κούς σχο­λια­στές ενός ει­κο­νι­κού κό­σμου.

Ως ψευ­δο­ε­ναλ­λα­κτι­κή τον τε­λευ­ταίο καιρό προ­βάλ­λε­ται και η δι­κα­στι­κή νο­μι­κή εκ­δο­χή του συν­δι­κα­λι­στι­κού αγώνα. Συχνά μά­λι­στα, εμ­φα­νί­ζε­ται ως η μόνη εφι­κτή λύση οδη­γώ­ντας του ερ­γα­ζό­με­νους σε στάση πα­θη­τι­κής ανα­μο­νής και σε ατέρ­μο­νους πο­λυ­έ­ξο­δους ατο­μι­κούς δρό­μους με πρό­σκαι­ρες μι­κρές νίκες.

Η ατο­μι­κή δι­καί­ω­ση πα­ρου­σιά­ζε­ται ως δυ­να­τή από την “ανε­ξάρ­τη­τη” δι­καιο­σύ­νη με διπλό στόχο τόσο τη συ­σκό­τι­ση του βαθιά τα­ξι­κού χα­ρα­κτή­ρα των κρα­τι­κών θε­σμών όσο και την ποι­νι­κο­ποί­η­ση των αγώ­νων όταν τε­λι­κά οι δι­κα­στι­κές απο­φά­σεις είναι ενά­ντια στα συμ­φέ­ρο­ντα των ερ­γα­ζο­μέ­νων.

Μέχρι και αν ανα­δει­χθούν οι εναλ­λα­κτι­κές μορ­φές αγώνα μέσα από τη συλ­λο­γι­κή δράση το όπλο της απερ­γί­ας και η συμ­με­το­χή στα συν­δι­κά­τα πα­ρα­μέ­νουν οι μόνες ρε­α­λι­στι­κές προ­ο­πτι­κές.

 

Ξε­πε­ρα­σμέ­νη στη συ­νεί­δη­ση των ερ­γα­ζο­μέ­νων ως ανα­πο­τε­λε­σμα­τι­κή;

Σε μια εποχή από­λυ­της κυ­ριαρ­χί­ας της μι­σθω­τής εξαρ­τη­μέ­νης ερ­γα­σί­ας -κα­θώς κα­τα­στρέ­φο­νται και τα τε­λευ­ταία μι­κρο­α­στι­κά στρώ­μα­τα ελεύ­θε­ρων επαγ­γελ­μα­τιών- και δρα­μα­τι­κής επι­δεί­νω­σης των συν­θη­κών ερ­γα­σί­ας και των αμοι­βών των ερ­γα­ζο­μέ­νων το ερώ­τη­μα θα πρέ­πει να ανα­δια­τυ­πω­θεί ως εξής: Για ποιους λό­γους η απερ­γία δεν θε­ω­ρεί­ται απο­τε­λε­σμα­τι­κή ή συχνά ούτε καν επι­λέ­ξι­μη επι­λο­γή αντί­στα­σης στην επί­θε­ση ενά­ντια σε κάθε εί­δους κοι­νω­νι­κό και ερ­γα­σια­κό δι­καί­ω­μα.

Χωρίς αμ­φι­βο­λία ενώ οι πε­ρισ­σό­τε­ροι δέ­χο­νται ότι στο πα­ρελ­θόν η συμ­βο­λή της συν­δι­κα­λι­στι­κής δρά­σης με κύριο όπλο την απερ­γία στη διεκ­δί­κη­ση και στην ανα­γνώ­ρι­ση των ερ­γα­σια­κών δι­καιω­μά­των ήταν κα­θο­ρι­στι­κή αντι­με­τω­πί­ζουν με σκε­πτι­κι­σμό τη συμ­με­το­χή τους σή­με­ρα τόσο στα συν­δι­κά­τα όσο και στις απερ­για­κές κι­νη­το­ποι­ή­σεις.

Ακρι­βώς στο ση­μείο αυτό θα πρέ­πει να εντο­πί­σου­με και τη ρίζα του προ­βλή­μα­τος η απερ­γία είναι μέσο έκ­φρα­σης της τα­ξι­κής πάλης και οι γε­νι­κό­τε­ρες συν­θή­κες που κα­θο­ρί­ζουν τον τα­ξι­κό συ­σχε­τι­σμό κάθε χρο­νι­κή στιγ­μή σε κάθε κοι­νω­νι­κό σχη­μα­τι­σμό είναι αυτές που κρί­νουν την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα του μέσου.

 

Η σχέση ερ­γα­σί­ας κε­φα­λαί­ου έχει αλ­λά­ξει ση­μα­ντι­κά στη φάση του διε­θνο­ποι­η­μέ­νου κα­πι­τα­λι­σμού το κε­φά­λαιο δρα χωρίς τους πα­λιούς εθνι­κούς πε­ριο­ρι­σμούς ενώ οι ερ­γα­ζό­με­νοι υφί­στα­νται αφό­ρη­τες πιέ­σεις με την απει­λή της ανερ­γί­ας και εγκλω­βί­ζο­νται στο ιδε­ο­λό­γη­μα της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας της εθνι­κής οι­κο­νο­μί­ας.

Σε μια εποχή μα­ζι­κής ανερ­γί­ας τα συν­δι­κά­τα απο­μα­ζι­κο­ποιού­νται ακόμη και σε χώ­ρους με με­γά­λη αγω­νι­στι­κή πα­ρά­δο­ση και απου­σιά­ζουν πα­ντε­λώς σε χώ­ρους άτυ­πων ευ­έ­λι­κτων μορ­φών ερ­γα­σί­ας με συ­νέ­πεια οι απερ­για­κές κι­νη­το­ποι­ή­σεις να θε­ω­ρού­νται μη απο­τε­λε­σμα­τι­κοί τρό­ποι δρά­σης.

 

Ένα τυ­πι­κό σε­νά­ριο: ο ερ­γο­δό­της απει­λεί ότι θα με­τα­φέ­ρει το ερ­γο­στά­σιο σε χώρα όπου το ερ­γα­τι­κό κό­στος είναι χα­μη­λό­τε­ρο αν γίνει ή αν δε στα­μα­τή­σει μια απερ­γία και εγκλω­βί­ζει τους ερ­γα­ζό­με­νους συχνά και το συν­δι­κά­το σε  δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για τη μεί­ω­ση μι­σθών αύ­ξη­ση ωρών ερ­γα­σί­ας «για να μην κλεί­σει η επι­χεί­ρη­ση».

Η πείρα έχει δεί­ξει ότι ο κα­νό­νας είναι πως η υπο­χώ­ρη­ση των ερ­γα­ζο­μέ­νων στην κα­λύ­τε­ρη πε­ρί­πτω­ση οδη­γεί απλώς σε μικρή χρο­νι­κή με­τά­θε­ση της από­λυ­σης /ανερ­γί­ας για τους ερ­γα­ζό­με­νους και δίνει το χρόνο στον ερ­γο­δό­τη να ορ­γα­νώ­σει είτε το κλεί­σι­μο της επι­χεί­ρη­σης είτε τη με­τα­φο­ρά τμή­μα­τος των δρα­στη­ριο­τή­των της σε άλλες χώρες. Αν ο ερ­γο­δό­της είναι το κρά­τος τότε το αντί­πα­λο δέος είναι η απει­λή για την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση και η κοι­νω­νι­κή πίεση μέσω του κοι­νω­νι­κού αυ­το­μα­τι­σμού.

 

Τα ερ­γα­τι­κά σω­μα­τεία τι μπο­ρούν να αντι­τά­ξουν πέρα από ένα ηρω­ι­κό αγώνα; Στο πρό­σφα­το πα­ρελ­θόν στη χώρα μας βιώ­σα­με τέ­τοιους αγώ­νες τόσο στον ιδιω­τι­κό όσο καις τον ευ­ρύ­τε­ρο δη­μό­σιο τομέα στη Χα­λυ­βουρ­γι­κή και στο Μετρό.

Για να ερ­μη­νεύ­σου­με τις ήττες τους ας εξε­τά­σου­με με ποιες προ­ϋ­πο­θέ­σεις/όρους μπο­ρούν τα σω­μα­τεία μπο­ρούν να δί­νουν ηρω­ι­κούς αλλά και νι­κη­φό­ρους αγώ­νες.

Συ­νο­πτι­κά θα λέ­γα­με ότι απαι­τεί­ται :

  1. έμπρα­κτη αλ­λη­λεγ­γύη (σε κλα­δι­κό, το­πι­κό και  διε­θνές επί­πε­δο) και
  2. πο­λι­τι­κή προ­ο­πτι­κή που στη συ­γκε­κρι­μέ­νη συ­γκυ­ρία ση­μαί­νει ανα­τρο­πή της πο­λι­τι­κής της λι­τό­τη­τας και των μνη­μο­νί­ων που εκ­φρά­ζει πο­λι­τι­κά τα συμ­φέ­ρο­ντα του κε­φα­λαί­ου

 

Ως συ­γκε­κρι­μέ­να πα­ρα­δείγ­μα­τα ας ανα­λο­γι­σθού­με πόσο ευ­νοϊ­κό­τε­ρες θα ήταν οι προ­ο­πτι­κές και ευ­ρύ­τε­ρες οι επι­πτώ­σεις για τις ερ­γα­ζό­με­νους αν:

ο αγώ­νας των κα­θα­ρι­στριών του Υπουρ­γεί­ου Οι­κο­νο­μι­κών συν­δυα­ζό­ταν με απερ­γία των ερ­γα­ζο­μέ­νων σε εται­ρεί­ες κα­θα­ρι­σμού.

τον αγώνα των ερ­γα­ζο­μέ­νων της Coca Cola αν αυτός ήταν σε συ­ντο­νι­σμό με τους ερ­γα­ζό­με­νους στη Βουλ­γα­ρία όπου απει­λεί η ερ­γο­δο­σία να με­τα­φέ­ρει το ερ­γο­στά­σιο.

Ο κοι­νός αγώ­νας για το δι­καί­ω­μα σε στα­θε­ρή δου­λειά με ερ­γα­σια­κά δι­καιώ­μα­τα (ωρά­ριο, άδειες αμοι­βές ασφά­λι­ση) αμ­φι­σβη­τεί έμπρα­κτα τη διαί­ρε­ση σε ερ­γα­ζό­με­νους πολ­λών τα­χυ­τή­των και ακυ­ρώ­νει το πλε­ο­νέ­κτη­μα από την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση του κα­θα­ρι­σμού δη­μο­σί­ων κτη­ρί­ων ή τη με­τα­φο­ρά δρα­στη­ριο­τή­των σε χώρες χα­μη­λού ερ­γα­τι­κού κό­στους

Η κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ ΑΝΕΛ εφαρ­μό­ζει μνη­μο­νια­κές πο­λι­τι­κές κα­ταρ­γώ­ντας δι­καιώ­μα­τα των ερ­γα­ζο­μέ­νων στο βαθμό που το συν­δι­κα­λι­στι­κό κί­νη­μα είναι αδύ­να­μο. Η τυχόν χα­μη­λή συμ­με­το­χή των ερ­γα­ζο­μέ­νων σε απερ­γί­ες, στά­σεις ερ­γα­σί­ας, εκλαμ­βά­νε­ται ως απο­δο­χή και συμ­φω­νία τους με τις νέες εφιαλ­τι­κές συν­θή­κες ερ­γα­σί­ας στα όρια του μα­ζο­χι­σμού.

Πέρα από την ανα­γκαιό­τη­τα να σώ­σου­με οτι­δή­πο­τε αν σώ­ζε­ται ας ανα­λο­γι­σθού­με και την ιστο­ρι­κή μας ευ­θύ­νη απέ­να­ντι σε όσους μπουν στην αγορά ερ­γα­σί­ας στο μέλ­λον με πλή­ρως απα­ξιω­μέ­νες τις αγω­νι­στι­κές πα­ρα­δό­σεις που έχου­με κλη­θεί να συ­νε­χί­σου­με.

Γι’ αυτό ας το ξα­να­σκε­φτούν όσοι βιά­στη­καν να το­πο­θε­τή­σουν την απερ­γία στο χρο­νο­ντού­λα­πο της ιστο­ρί­ας. Χωρίς τη συν­δι­κα­λι­στι­κή δράση, κο­ρυ­φαία μέσο πάλης της οποί­ας είναι η απερ­γία, τα ερ­γα­σια­κά δι­καιώ­μα­τα είναι αυτά που θα γί­νουν μα­κρι­νή ανά­μνη­ση στον εφιαλ­τι­κό κα­πι­τα­λι­στι­κό κόσμο του σή­με­ρα.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Σχόλια

Απόψεις