ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Η διάλυση των Πανεπιστημίων με ολίγη... βλαχοπολιτική

Κοινοποίηση
Tweet

Του Χρήστου Πατούχα

Ας αρχίσουμε με την συνταγματική διάταξη, που προβλέπει τον δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης. Αυτή η Συνταγματική επιταγή, υποχρεώνει το κράτος να εξασφαλίζει καταρχήν, τους οικονομικούς πόρους για την λειτουργική αρτιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, για τις υλικές υποδομές, (κτίρια, εργαστήρια κτλ), για την διοικητική υποστήριξη των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Ανταποκρίνεται το Κράτος στην υποχρέωση αυτή; Η απάντηση είναι κατηγορηματική και είναι όχι! Όχι μόνο τώρα, στις συνθήκες της κρίσης, αλλά ούτε πριν. Είναι γνωστό, ότι το ποσοστό του εκάστοτε προϋπολογισμού υπολείπεται κατά πολύ από τους διεθνείς μέσους όρους, αλλά και από τις πραγματικές ανάγκες. Είναι επίσης γνωστές οι κατά καιρούς κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις της Πανεπιστημιακής κοινότητας και των φοιτητών.

Είναι επίσης αλήθεια, ότι η ίδρυση νέων Πανεπιστημίων ή η ίδρυση νέων Πανεπιστημιακών Σχολών και Σχολών ΑΤΕΙ, έγινε κατά κανόνα χωρίς καμία επιστημονική, γεωγραφική ή παραγωγική προεπεξεργασία. Κυρίως όμως έγινε, χωρίς προετοιμασία των αναγκαίων υποδομών, χωρίς το κατάλληλο εκπαιδευτικό προσωπικό, (οι ανάγκες εν πολλοίς καλύπτονται από ωρομίσθιο και εξευτελιστικά αμειβόμενο προσωπικό), και η Πολιτεία δεν ανταποκρίνεται, ούτε μετά από πολλά χρόνια στα αιτήματα ικανοποίησης των στοιχειωδών αναγκών. Όπως δεν ανταποκρίνεται και στην ψήφιση επαγγελματικών δικαιωμάτων και επαγγελματικού προσανατολισμού των αποφοίτων. Αν ερευνήσει κανείς, έστω και επιδερμικά, κυρίως τα ΑΤΕΙ της ευρύτερης περιφέρειας μας, (Πάτρα, Αίγιο, Πύργος, Αμαλιάδα, Ναύπακτος, Μεσολόγγι, Κεφαλονιά), θα διαπιστώσει την προχειρότητα, τον ψηφοθηρικό χαρακτήρα, την ανυπαρξία προσανατολισμού, την πλήρη έλλειψη υποδομών.

Ας δούμε όμως τις πιθανότατες εξελίξεις στο Πανεπιστήμιο μας, σε εφαρμογή των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί:

Πρώτη διαπίστωση: Οτιδήποτε αποφασίζεται, είναι ενταγμένο στις προβλέψεις και ρυθμίσεις των μνημονίων. Όλα τα περί «αναδιοργάνωσης και μεταρρυθμίσεων», είναι ο κουρνιαχτός για την συσκότιση στην κοινωνία. Όχι στην Πανεπιστημιακή κοινότητα. Η Κυβέρνηση και η Τρόικα, με σειρά μέτρων, όπως αναγνώριση και η εξομοίωση των ιδιωτικών κολλεγίων, η κατάργηση ή μεταφορά Σχολών, οι απολύσεις προσωπικού, η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ερευνητικής δραστηριότητας, η κατάργηση του αυτοδιοίκητου, στοχεύουν στην συνολική απαξίωση της Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, στην εξάρτηση της από το ιδιωτικό κεφάλαιο, στην εξουδετέρωση των φορέων της, σαν μέρος του λαϊκού κινήματος και των προοδευτικών αλλαγών.

Θέλουν να καταργήσουν το Πανεπιστήμιο σαν φορέα ελεύθερης σκέψης και πάλης των ιδεών, το θέλουν ιδεολογικό κήρυκα του νεοφιλελευθερισμού, της εξάρτησης, της καταστροφής και της ταπείνωσης της χώρας.

Δεύτερη διαπίστωση: Ακριβώς για τους παραπάνω λόγους, η επίθεση αρχίζει από τα πιο οργανωμένα Πανεπιστήμια, όπως είναι το Πανεπιστήμιο της πόλης μας. Πανεπιστήμιο με μαζικό και ισχυρό φοιτητικό κίνημα και κίνημα διδασκόντων, παρόλα τα φανερά και ενίοτε ύπουλα χτυπήματα από έξω και από μέσα.

Σύμφωνα με όσα μέχρι στιγμής έχουν διαρρεύσει, Σχολές όπως η Φιλολογία, η Γεωλογία, τα Παιδαγωγικά τμήματα και άλλες, βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. Για μεταφορά και γιατί όχι πλήρη κατάργηση τους. Και όχι μόνο αυτό δεν είναι αποτέλεσμα καμιάς επιστημονικής τεκμηρίωσης, αλλά υπακούει στους κανόνες του ρουσφετιού και της βλαχοπολιτικής. Θα μεταφερθούν λέει στην Καλαμάτα, σαν μέρος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Η ίδια η οργάνωση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, (στην Τρίπολη, Σπάρτη, Κόρινθο, Καλαμάτα), ενσωματώνει εξαρχής  όλα τα ρουσφετολογικά- πελατειακά χαρακτηριστικά, είναι βεβαίως και η ιδιαίτερη πατρίδα, αλλά και εκλογική περιφέρεια του Πρωθυπουργού.

Αντίθετα, παραγνωρίζεται η παράδοση, η επιστημονική ιστορία, η οργάνωση και οι υποδομές του Πανεπιστημίου μας. Παραγνωρίζονται όλες οι ειδικές συνθήκες και δυνατότητες π.χ. η εγγύτητα στους Αρχαιολογικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής που θα επέβαλλε όχι μόνον την διατήρηση του τμήματος της Φιλολογίας, αλλά και την ανάπτυξη τμημάτων Αρχαιολογίας και Ιστορίας. Θα καταργήσουμε το τμήμα Γεωλογίας στην εποχή της «αξιοποίησης» του ορυκτού πλούτου;

Αυτά και άλλα πολλά πλήρως εμπεριστατωμένα, θα μπορούσε κανείς να προβάλλει, απέναντι όμως σε υπεύθυνους που δεν θα εκτελούσαν εντολές. Η απάντηση σε αυτούς πρέπει να είναι ο δυναμικός αγώνας. Της Πανεπιστημιακής κοινότητας, ολόκληρης της επιστημονικής κοινότητας και των φορέων της, ολόκληρης της πόλης.

Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να δράσουν οι Πρυτανικές αρχές. Να εμπιστευτούν και να κινητοποιήσουν τους φοιτητές και τους συλλόγους μελών ΔΕΠ, ολόκληρη την  Πανεπιστημιακή κοινότητα. Να συνομιλήσουν και να ζητήσουν την στήριξη της πόλης και των φορέων της.

Πρέπει να εμποδίσουμε, να ανατρέψουμε την επίθεση που δέχεται το Πανεπιστήμιο μας. Πρέπει να δείξουμε όλοι την ετοιμότητα που απαιτείται.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Σχόλια

Απόψεις