Κατηγορία : Παραδοσιακή κουζίνα Νο7
Αποτελεί αγαπημένο πιάτο σε πολλά μέρη της χώρας μας. Είναι ιδιαίτερα θρεπτικό και νηστίσιμο. Μπορούμε να το συνοδέψουμε με νηστίσιμα θαλασσινά και σε περιόδους εκτός νηστείας με ψαράκι!
Υλικά
500 γραμμ. φάβα
2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε φέτες
1½ λίτρο νερό
1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι ή 2 δαφνόφυλλα
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Για το «πάντρεμα»
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 κουταλιές της σούπας καπαρόμηλα
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι ξύδι
Ελαιόλαδο
1 πρέζα ζάχαρη
Εκτέλεση
Τοποθετούμε τη φάβα σε μπολ και την καλύπτουμε με νερό. Αφήνουμε 30΄ να μουλιάσει και στραγγίζουμε.
Σε μια κατσαρόλα με χοντρή βάση ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια προσθέτοντας και το θυμάρι (ή τα δαφνόφυλλα) μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τη φάβα και το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση. Όταν έρθει σε σημείο βρασμού, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αφαιρούμε το θυμάρι (ή τα δαφνόφυλλα) και αφήνουμε για 50 λεπτά περίπου να σιγοβράσει μέχρι σχεδόν να λιώσει. Κάθε τόσο ξαφρίζουμε το σκούρο αφρό που βγαίνει στην επιφάνεια. Δεν ανακατεύουμε όσο βράζει γιατί μπορεί να κολλήσει.
Προς το τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε και αλάτι. Όταν έχει γίνει την πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Μπορούμε να σερβίρουμε με ελαιόλαδο και λεμόνι ή να την «παντρέψουμε» με τον τρόπο που περιγράφεται παρακάτω.
«Πάντρεμα»: Σε βαθύ τηγανάκι σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτουμε μια πρέζα ζάχαρη για να καραμελώσουν και λίγο αλάτι. Τα σβήνουμε με το ξίδι και προσθέτουμε τα καπαρόμηλα και το μαϊντανό μέχρι να μαλακώσει και αυτός λίγο και να εξατμιστούν τα υγρά. Στη συνέχεια ανακατεύουμε το μείγμα με τη φάβα μας!
Καλή απόλαυση!
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr