Ομιλία του Προέδρου του ΕΕΣΠ Γ. Ρώρου στην Συνέλευση της ΕΣΕΕ
Τις προτάσεις του για το Κούρεμα των επιχειρηματικών καταναλωτικών δανείων ,την ανεργία των εμπόρων – επαγγελματικών, και τη ρευστότητα κατέθεσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας Γ. Ρώρος στην Ετήσια Γεν. Συνέλευση των Αντιπροσώπων της ΕΣΕΕ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 10 & 11/3/2012. Στην ομιλία του ο κ. Ρώρος επεσήμανε:
Αγαπητοί, ες Συνάδελφοι,
Η σημερινή Γεν. Συνέλευση πραγματοποιείται στην πιο κρίσιμη περίοδο της μεταπολεμικής Ελλάδας, στην κρίση του καπιταλισμού και της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης.
Στις δίνες αυτής της κρίσης κλυδωνίζεται και βυθίζεται αύτανδρο το πλοίο που λέγεται « ΕΛΛΑΣ» .
Αύτανδρο; Κάποιοι πρόλαβαν και πήδησαν σε επίγειους παράδεισους γνωρίζοντας το τέλος του πλοίου, πέταξαν «τα σεντούκια» με τους θησαυρούς σε παραδεισένιες ακρογιαλιές και αποβιβάστηκαν οι ίδιοι. Αύτανδρο εννοούμε «το Λαό» οι κατά καιρούς καπεταναίοι παρακολουθούν και παρακολούθησαν την προδιαγεγραμμένη πορεία του με κιάλια από μακριά και εκ του ασφαλούς.
Το πλοίο « Ελλάς» βασίστηκε στα σαθρά αναπτυξιακά μοντέλα της Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ καθ΄όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο έτσι βρέθηκε ανοχύρωτη η χωρά μπροστά στη σφοδρή βαθιά και γρήγορα κλιμακούμενη κρίση με δραματικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις, την κοινωνία.
Και τώρα τα Διλλήματα,
Μνημόνιο ή καταστροφή;
Ευρώ ή πισωγύρισμα στη δραχμή;
Ευρώπη ή τρίτος κόσμος;
Αυτά θα είναι τα νέα διλλήματα για τις εκλογές αφού η χώρα «ζει, βιώνει, αναπνέει» πορεύεται μ΄αυτά, με συνθήματα πάει σε εκλογές μέσα από ιδιότυπους εκβιασμούς των πολιτών ισοπεδώνοντας λογικές, πολιτικές, στρατηγικές …….
Απ΄το Καραμανλής ή τανκς, στο δημαγωγικό «της 18 Σοσιαλισμός» απ΄τα περήφανα γηρατειά στην ορθολογικήσυνταγή Μητσοτάκη, στο Σημίτη της ισχυρής Ελλάδος του χρηματιστηρίου και των Ολυμπιακών Αγώνων.
Μετά στον πολέμιο των Νταβατζήδων και στη λογική «τα δικά μας παιδιά» για να έρθει ο «ανοιχτομάτης» με σύνθημα «λεφτά υπάρχουν» που προφανώς ο διορατικότατος στο πίσω μέρος του μυαλού του, θα είχε δει το θησαυρό, τον σημερινό τραπεζίτη Πρωθυπουργό…… να τα λεφτά.
Μνημόνιο ή καταστροφή;
Μέσα απ΄αυτή την 37χρονη πορεία, απ΄την μεταπολίτευση της χώρας κάηκε ότι πιο δημιουργικό και παραγωγικό είχε η χώρα ο Πολιτισμός, το εμπόριο, η Βιομηχανία, η Γεωργία, η Κτηνοτροφία, κάηκαν τα όνειρα γενιών μα εγκληματικά και μεθοδευμένα έκαψαν ότι πιο παραγωγικό την Παιδεία, τη μόρφωση, την κουλτούρα μας.
Αντικατέστησαν το έμβλημα της Παιδείας μας από κουκουβάγια σε παπαγάλο.
Όλο το διάστημα οι επικοινωνιολόγοι έπαιζαν με τις λέξεις και το μυαλό μας.
Ισχυρή Ελλάδα, Ανταγωνιστικότητα, ευημερία, ανάπτυξη οικονομική σταθερότητα, υψηλούς ρυθμούς, χρηματιστήριο, προοπτική, κύρος, δημιουργική δυναμική, φώς στο βάθος του τούνελ, Ελλάδα του εκσυγχρονισμού, του μεγαλοϊδεώδους.
Κι αν μέσα σ΄αυτό το περαστικό γρήγορο, επίπλαστο, όνειρο υπήρχαν φωνές σύνεσης και λογικής αυτές «σκεπάζονταν» από την μικροπολιτική, την ψηφοθηρία τους αλαλαγμούς ημετέρων προσκολυόμενων, που «βύζαιναν» στην εξουσία.
Είναι όλοι ίδιοι; Να υπενθυμίσουμε, ότι ένα υγιές κομμάτι της κοινωνίας αριστεροί, προοδευτικοί και διορατικοί άνθρωποι, πήραν θέση κατά της ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων, κάποιοι προέβλεψαν και το τέλος αυτής της εποχής .
Πως αντιμετωπίστηκαν από το κατεστημένο της πολιτικής Σημίτη; Παλαιοαριστεροί, οπισθοδρομικοί, μίζεροι και μειοδότες.
Μπορούσε αλήθεια να σηκώσει η Ελλάς των ξύλινων ποδαριών το βάρος των Ολυμπιακών Αγώνων; Που πήγαν τα 60δις; Σε πάρτυ των ημετέρων, των φίλων, των κολλητών.
Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, δεν τα φάγαμε μαζί.
Οι φωνές της λογικής και σύνεσης «πνίγηκαν» από τις φωνές των σειρήνων, και τώρα προσπαθούν να πνίξουν τις φωνές μέσα στα Διλλήματα, Ευρώ ή έξοδος απ΄το Ευρώ; Επιστροφή στη δραχμή; Αυτά θα είναι τα διλλήματα πηγαίνοντας η χώρα για εκλογές τον Μάιο…. Γερμανίας και καιρού επιτρέποντος .
Πιστεύεται ότι σήμερα δεν συνεχίζουν την ίδια λαθεμένη πολιτική με Πρωθυπουργό Τραπεζίτη. Ας το δούμε……
Με 3,2εκατομμύρια ευρώ (χορηγία ΟΠΑΠ) η Πρόεδρος του Μουσείου Μπενάκη, Αιμιλία Γερουλάνου, μητέρα του…… Υπουργού επιχορηγείται για την παρουσίαση και οργάνωση έκθεσης με θέμα το Βυζάντιο στις ΗΠΑ 2012-2013 (στα μουσεία της Ουάσιγκτον και το Μουσείο Γκέτι του Λος Άντζελες), χωρίς τα Μουσεία αυτά να πληρώσουν ούτε 1€.
Αντίθετα προς την επικρατούσα πολιτική που θέλει να πληρώνουν τα Μουσεία που φιλοξενούν τα εκθέματα .
Παράλληλα η Αρχαία Ολυμπία κοιτίδα του πολιτισμού έγινε «ανοχύρωτη πόλη», μετετράπη το Αρχαίο Πνεύμα Αθάνατο από ανθρώπινη ιδέα και σύμβολο ειρήνης σε επιχείρηση της αρπαχτής και της εκμετάλλευσης.
Μήπως αυτά τα χρήματα ήταν πιο χρήσιμα για την ενίσχυση, ασφάλεια, πρόσληψη φυλάκων και συντηρητών στα μουσεία;
Πολιτισμός ή σκοταδισμός;
Η Νέα Δημοκρατία «βαφτισμένη στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ» ετοιμάζεται όπως λέγει για αυτοδυναμία, ας μην ξεχνά ο εμπορικός κόσμος ότι η πολιτική της το 2005 εγκατέστησε τα πολυκαταστήματα άναρχα μέσα στις πόλεις διαλύοντας τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό, απελευθέρωσε το ωράριο των καταστημάτων, ορέγεται την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.
Μέσα σ΄αυτό το πολιτικό κλίμα πορεύεται το εμπόριο χωρίς πυξίδα, χωρίς συντεταγμένες, με ανενεργό σύστημα πλοήγησης μοιραία ναυαγεί στις ξέρες του πουθενά.
Μείωση Μισθών – Συντάξεων – Μείωση κατανάλωσης- Μειωμένοι φόροι - Μειωμένοι τζίροι – Μείωση προσωπικού. Απολύσεις – Λουκέτα ύφεση αέναος κύκλος.
Μέσα σ΄αυτό το κλίμα πορεύεται και το Τριτοβάθμιο Όργανο η ΕΣΕΕ δεν θα ήθελα να μπω στην διαδικασία καταγραφής των προβλημάτων: Ρευστότητα, Τράπεζες, ΕΤΕΑΝ, Φορολογικό, Ασφαλιστικό, Παραεμπόριο, Πολυκαταστήματα κ.ά. , και ίσως να μην διαφωνούμε στην απαρίθμηση ή ιεράρχηση ή στις προτάσεις, εκεί που διαφωνούμε είναι στην εφαρμογή μιας διαφορετικής πολιτικής αντίληψης και στρατηγικής πιο έντονης, μαχητικής επίμονης, συνεχής και επίκαιρης.
Επίκαιρης; Ας δούμε
Την Δευτέρα 13/2/2012 ο Πρόεδρος όρισε Δ.Σ. της ΕΣΕΕ, ζητήθηκε από μέλη του Δ.Σ. και τον υπογράφοντα διευρυμένο Δ.Σ. με την συμμετοχή Ομοσπονδιών και Εμπορικών Συλλόγων για δύο λόγους:
α) Ψηφιζόταν το μνημόνιο τις επόμενες ημέρες και β) κατηργήθησαν οι 60 δόσεις για οφειλές που μόλις ψήφισε η Βουλή με απαίτηση της Τρόικας και έγιναν 24. Το αίτημα δεν ικανοποιήθηκε. Αποτέλεσμα .
Το Δ.Σ. 13/2/12 με απόφαση της πλειοψηφίας δεν συμμετείχε σε καμία μορφή κινητοποίησης πέραν ενός ψηφίσματος και το Προεδρείο τις επόμενες ημέρες συγκάλεσε Διευρυμένο Δ.Σ. την Δευτέρα 20/2/012 για να συζητήσει την μεταμνημόνιο εποχή!!! Καταψήφισαν πρόταση δική μου και της Αγωνιστικής Συνεργασίας για κινητοποιήσεις.
Η διαδικασία αυτή εκφράζει μια διαφορετική αντίληψη αντιμετώπισης κρίσιμων θεμάτων.
Είναι λάθος να συγχέουμε τους συνδικαλιστικούς στόχους και πρακτικές από το έργο και τις αναλύσεις του ΙΝ.ΕΜ.Υ.
Οι καθ΄όλα εμπεριστατωμένες αναλύσεις του ΙΝ.ΕΜ.Υ. δεν αποτελούν πολιτική της ΕΣΕΕ αλλά έρχονται ως εργαλεία για την άσκηση και διαμόρφωση πολιτικής, μέσα από μία στρατηγική με μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμούς στόχους με συμμάχους και βήματα σχεδιασμένα ένα προς ένα.
Επισημαίνουμε σαν σοβαρά οργανωτικά θέματα άμεσης αντιμετώπισης :
Οδεύουμε το τρίτο έτος θητείας μας και δεν έχουμε προχωρήσει σε τροποποίηση του καταστατικού, α) Για την δημιουργία άρθρου που να προτρέπει διαπαραταξιακό Προεδρείο έστω και αν αυτό αποτυπώνει τη βούλησή μας και δεν είναι δεσμευτικό, β) Για αλλαγές άρθρων που πρέπει να επικυρωποιηθούν.
Προτείναμε να πραγματοποιηθεί οργανωτικό και προγραμματικό συνέδριο χωρίς ανταπόκριση, οι εποχές αλλάζουν, οι εξελίξεις μας προσπερνούν, είμαστε ευχαριστημένοι με την διάρθρωση της ΕΣΕΕ με την δημιουργία και λειτουργία του οικοδομήματος των Ομοσπονδιών;
Έτσι θα πορευόμαστε; Χρειάζεται επικαιροποίηση των θέσεων.
Το Αγρίνιο ανήκει στην Ομοσπονδία Βορειοδυτικής Ελλάδος , το Μεσολόγγι στην Ομοσπονδία Πελοποννήσου & Ν.Δυτ. Ελλάδος δύο πόλεις του ίδιου Νομού……
Ο Πύργος και μέρος της Ηλείας έχουν δική τους Ομοσπονδία δεν είναι ενταγμένοι στην Ομοσπονδία Πελοποννήσου & Ν.Δυτ. Ελλάδος …….
- Προτείναμε Διαπαραταξιακό Προεδρείο στο ΚΑΕΛΕ για να αποφύγουμε γεγονότα και σκάνδαλα που μας ταλάνισαν, τα προηγούμενα χρόνια εξ αιτίας αντιλήψεων μονοπαραταξιακών διοικήσεων και αποκλεισμών στα άδυτα του ΚΑΕΛΕ.
- Προτείνουμε συμμετοχή των παρατάξεων στο ΙΝ.ΕΜ.Υ.
Τι αλήθεια έγινε με τα μέλη του Προεδρείου και της παράταξής σας κε Πρόεδρε που δεν υλοποίησαν τις αποφάσεις της ΕΣΕΕ για κλείσιμο των καταστημάτων που είχαν και οι ίδιοι ψηφίσει; Ενώ όλη η Ελλάδα έκλεισε, αυτοί τράβηξαν δικό τους δρόμο; Το θέμα το φέρατε δύο φορές στο Δ.Σ. και απεσύρθη με την διαβεβαίωση ότι θα επανέλθει.
Αναλύοντάς την σημερινή κατάσταση τη νέα πραγματικότητα ας ιεραρχήσουμε τους στόχους και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός Ρωμαλέου Αυτόνομου μαχητικού κινήματος ικανού να προχωρήσει σε διεκδικήσεις, τομές, διαρθρωτικές αλλαγές, καινοτόμες προτάσεις.
Σήμερα επιβάλλεται να προτάξουμε σαν αιτήματα :
Το κούρεμα του χρέους κατά 53,5% απ΄την Ευρωπαϊκή Τράπεζα προς την Κυβέρνηση, απ΄την Κυβέρνηση στις Τράπεζες, οφείλουν οι Τράπεζες με την σειρά τους ΑΜΕΣΑ σε κούρεμα των επιχειρηματικών καταναλωτικών, στεγαστικών δανείων, καρτών, κ.ά.
Με «κούρεμα» του κεφαλαίου.
Με «κούρεμα» του επιτοκίου.
Μείωση ποσού των μηνιαίων δόσεων με επιμήκυνση αποπληρωμής.
Απαγόρευση πλειστηριασμών έως το 2020.
Περίοδο χάριτος για μακροχρόνια ανέργους.
Η κατανάλωση και οι επιχειρήσεις θα πάρουν «βαθιές ανάσες» με το κούρεμα. Έχει υλοποιηθεί στην Ισλανδία και στις ΗΠΑ (στεγαστικά δάνεια).
Εδώ το ΙΝ.ΕΜ.Υ. πρέπει να στηρίξει επιστημονικά την πρότασή μας και να την παρουσιάσουμε ολοκληρωμένα.
Λειτουργία ΕΤΕΑΝ και χρηματοδότηση με όρους μη απαγορευτικούς χαμηλότοκων δανείων στις επιχειρήσεις.
Τώρα όσο ποτέ είναι η ώρα της αντεπίθεσης με σύνθημα
Προτιμάμε τα τοπικά καταστήματα
Προτιμάμε τα Ελληνικά ή τοπικά προϊόντα.
Πολλοί συνάδελφοί μας αλλά και μέρος της κοινωνίας αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας ή έχουν περάσει. Απλώνουμε δίχτυ προστασίας και προτείνουμε να τους παρέχονται με νόμο:
α. Κοστολόγηση με τα χαμηλότερα τιμολόγια από υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, Ύδρευση, Τηλέφωνο σταθερό).
β. Κάρτα απεριόριστων διαδρομών με τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς .
γ. Απαγόρευση διακοπής κοινωνικών αγαθών (ρεύμα, νερό, τηλέφωνο).
δ. Λειτουργία της κάρτας ανεργίας σαν εκπτωτικής για πρόσβαση σε δημόσια θεάματα, κινηματογράφος, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις.
ε. Δωρεάν πρόσβαση των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, Ξένες γλώσσες , Ωδεία ,κ.λ.π.
ζ. ΟΑΕΕ: Απόφαση για μετάταξη κλάσεων, όσο διαρκεί η κρίση, επαναφορά του ασφαλισμένου στην κλάση που είναι σήμερα όταν το ζητήσει. Μείωση εισφορών σε συνεπείς ασφαλιζόμενους.
Μόνιμο γραφείο της ΕΣΕΕ με Πανελλαδική δικτύωση για προσφορά υπηρεσιών που αφορούν (Ασφαλιστικά, Νομικά, Φορολογικά θέματα).
Αυτό το δρόμο πρέπει να τον περπατήσουμε μαχητικά ,
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ γιατί
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.
Γ. Ρώρος
Μέλος Δ.Σ. ΕΣΕΕ
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr