Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Αναγόρευση του Καθηγητή James D. Watson σε επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής

Αναγόρευση του Καθηγητή James D. Watson ...

Κάτοχος του βραβείου Νόμπελ

Την Τετάρτη 13 Απριλίου 2011 και ώρα 11.00 στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Πατρών, θα πραγματοποιηθεί η τελετή αναγόρευσης του Καθηγητή  James D. Watson -Nobel Ιατρικής και Φυσιολογίας (Ανακάλυψη Διπλής Έλικας DNA, 1962)- σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής. Την ίδια ημέρα και ώρα 19:00 στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών, θα πραγματοποιηθεί η Επίσημη Τελετή Έναρξης του 12ου Συνεδρίου Ιατρικής Χημείας, με Συναυλία του Μίμη Πλέσσα και την συμμετοχή της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών και της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων.

Το Συνέδριο είναι Αφιερωμένο  στην Μεταπτυχιακή Έρευνα και στην Έρευνα για τον Καρκίνο.

Ο Καθηγητής James D. Watson, την Πέμπτη 14 Απριλίου 2011 και ώρα 12:00 θα δώσει διάλεξη με θέμα:

Discovering the Double Helix of DNA”

στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ακολουθεί σύντομο Βιογραφικό του James D. Watson

Ο James D. Watson γεννήθηκε στο Σικάγο του Ιλλινόις από γονείς Σκωτικής καταγωγής και έλαβε τη βασική του εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο από όπου αποφοίτησε το 1947 με πτυχίο ζωολογίας. Πραγματοποίησε την διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Indiana την περίοδο 1947-1950 στην ζωολογία και εν συνεχεία εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Κοπενχάγης για ένα χρόνο 1950-1951 στην ενζυματική σύνθεση και στην δομή των Νουκλεϊνικών οξέων. Εκείνη την χρονιά σε ένα Συνέδριο στην Ιταλία συνάντησε τον Maurice Wilkings ο οποίος παρουσίασε τα πρώτα κρυσταλλογραφικά δεδομένα στο DNΑ. Ο James Watson τότε επείσθη ότι το DNA έχει μια συγκεκριμένη δομή η οποία μπορούσε να διευκρινισθεί με κρυσταλλογραφία.

Το καλοκαίρι του 1951 ο James Watson άρχισε νέα μεταδιδακτορική έρευνα στο Cambridge στην Αγγλία με τον Francis Crick στην δομή του DNA με κρυσταλλογραφία. Οι JamesWatson και Francis Crick δημοσιεύουν τα αποτελέσματα της Διπλής Έλικας του DNA στο επιστημονικό περιοδικό  Nature στις 25 Απριλίου 1953. Τον επόμενο μήνα, το Μοντέλο της Διπλής Έλικας του DNA τοποθετείται σε δημόσια έκθεση στο Εθνικό Μουσείο Επιστημών της Νέας Υόρκης. Για αυτή την ανακάλυψη, οι James Watson και Francis Crick, μαζί με τον Maurice Wilkins, βραβεύθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας το 1962. Η Διπλή Έλικα του DNA χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη ανακάλυψη και το μεγαλύτερο Επιστημονικό Επίτευγμα του 20ου αιώνα και για πολλούς ως η μεγαλύτερη ανακάλυψη όλων των εποχών. Έτσι πλέον άρχισε η αποκωδικοποίηση των μυστικών της κληρονομικότητας και της ίδιας της ζωής.

Την περίοδο 1953-1955 ο James Watson υπηρέτησε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της California ως Senior ερευνητής, ενώ την περίοδο 1956-1976 ήταν στο Πανεπιστήμιο τουHarvard, αρχικά ως Assistant Professor και εν συνεχεία ως Assosiate Professor και Full Professor. Παράλληλα, το 1968 αναλαμβάνει Διευθυντής στο Cold Spring HarborLaboratory στην Νέα Υόρκη, θέση την οποία διατηρεί μέχρι το 2007 και εν συνεχεία Ομότιμος Διευθυντής έως σήμερα. Όσο διατελούσε καθηγητής στο Harvard, ο James Watsonσυνέγραψε τα εξής βιβλία: Molecular Biology of the Gene - το δημοφιλέστερο αυτοβιογραφικό βιβλίο, The Double Helix, και πιο πρόσφατα το Avoid Boring People. Αργότερα, ως Διευθυντής του Cold Spring Harbor Laboratory, αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη του Προγράμματος “Human Genome Project”, για την αποκωδικοποίηση του Ανθρώπινου Γονιδιώματος.

Ο James Watson έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις από πολλά Πανεπιστήμια μεταξύ των οποίων: Πανεπιστήμιο Σικάγου (1961), Πανεπιστήμιο Harvard (1978), ΠανεπιστήμιοCambridge (1993), Πανεπιστήμιο Oxford (1995), Trinity College, Δουβλίνο (2001), και το Πανεπιστήμιο Uppsala (2007). Ανάμεσα στις πολλές διακρίσεις, ο James Watsonεξελέγη το 1962 στη Διεθνή Ακαδημία Επιστημών και το 1977, έλαβε από τον Πρόεδρο Ford το μετάλλιο Ελευθερίας.  Έλαβε το Εθνικό Μετάλλιο Επιστημών το Δεκέμβριο του 1997, το μετάλλιο της Ελευθερίας της Φιλαδέλφειας στις 4 Ιουλίου 2000 και το μετάλλιο του Benjamin Franklin από την Αμερικανική Φιλοσοφική Εταιρεία το 2001. Έλαβε το βραβείο Capo d' Orlando στο Vico Equense, Ιταλία το 2009 και το βραβείο Prizvanie στη Μόσχα, Ρωσία το 2010.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture