Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Ευρωεκλογές 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

ΣΤΙΣ 14/2 ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΤΗΝ "ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΗ", ΟΠΩΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

ΣΤΙΣ 14/2 ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΤΗΝ...

Όσο για τις μικρότερες πόλεις υπομονή έως τις 21/2

Ποικίλα σχόλια και δη αρκετά αρνητικά από σινεφίλ της περιφέρειας έχει προκαλέσει η απόφαση της Odeon, εταιρείας διανομής του υποψήφιου για 10 Όσκαρ φιλμ του Γιώργου Λάνθιμου «Η Ευνοούμενη» να μην βγάλει ευρέως την ταινία ούτε αυτή την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019. Να θυμίσουμε πως αρχικά η ημερομηνία εξόδου ήταν στις 3 Ιανουαρίου αλλά στη συνέχεια άλλαξε θεωρώντας πως λόγω της φόρας των βραβείων η ταινία θα κερδίσει κι άλλη δημοσιότητα, κάτι που είναι αλήθεια πως έχει συμβεί (το περιοδικό της εφημερίδας «Η Καθημερινή» είχε για παράδειγμα την περασμένη Κυριακή στο εξώφυλλο τον Γιώργο Λάνθιμο ενώ συνέντευξη του δημοσίευσε το εβδομαδιαίο περιοδικό "Αθηνόραμα" και πριν λίγο καιρό είχε συνέντευξη με τον Λάνθιμο και ο Γιάννης Ζουμπουλάκης στο ένθετο της Κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας Το Βήμα).

Αυτή τη στιγμή την ταινία δεν την περιμένουν με τρομερό ενδιαφέρον και περιέργεια μόνο οι σταθεροί σινεφίλ που κάθε εβδομάδα δίνουν το παρών στις σκοτεινές αίθουσες αλλά και πολύς κόσμος που δεν παρακολουθεί σινεμά με την στενή έννοια του όρου αλλά που άκουσε για αυτόν τον 45άρη ταλαντούχο Έλληνα σκηνοθέτη, ρωτά τι ταινία ακριβώς είναι η «Ευνοούμενη» (είναι κωμωδία ρωτούν) και ο κόσμος αυτός έχει παρακινηθεί και από τα διαφημιστικά teaser που παίζονται στα τηλεοπτικά κανάλια αλλά και από τις 10 υποψηφιότητες για Όσκαρ που όπως και να το κάνεις χαρίζουν γόητρο και λάμψη στην ταινία.

Το περασμένο 4ήμερο 31/1 με 3/2/2019 σε 2 μόλις αίθουσες της Αθήνας έγινε ο κακός χαμός για την ταινία. Τα εισιτήρια όπως ήδη γράψαμε, έφτασαν τα 8.000, κάποιοι έμειναν εκτός αίθουσας ή είδαν την ταινία από την πρώτη σειρά.

Αντί λοιπόν η Οdeon να σπεύσει να «χορτάσει» και να ικανοποιήσει το μεγάλο ενδιαφέρον του Ελληνικού κοινού, αποφάσισε την Πέμπτη 7/2 η «Ευνοούμενη – Τhe Favourite» να βγει ουσιαστικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ στις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας όπως η Πάτρα ή το Ηράκλειο το ιδιαίτερο φιλμ του Γιώργου Λάνθιμου με την Ολίβια Κόλμαν ως βασίλισσα Άννα της Αγγλίας (ένα υπαρκτό, ιστορικό πρόσωπο) αναμένεται εκτός απροόπτου να αρχίσει να προβάλλεται από την Πέμπτη 14/2. Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα για τους σινεφίλ των μικρότερων πόλεων της περιφέρειας καθώς εκεί το φιλμ προγραμματίζεται να κυκλοφορήσει στις 21/2, το σαββατοκύριακο δηλαδή των Όσκαρ. Δεν πειράζει.

Πάντως σινεφίλ της επαρχίας ήδη γράφουν σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι νιώθουν «παρακατιανοί», σινεφίλ β’ κατηγορίας, κ.α. και είναι αλήθεια πως για μία ταινία που έχει φτάσει με μία Ελληνική υπογραφή στην σκηνοθεσία να διεκδικεί με αξιώσεις 10 Όσκαρ, θυμίζοντας ίσως τις ένδοξες εποχές του «Ποτέ την Κυριακή» με την Μελίνα Μερκούρη ή τον «Αλέξη Ζορμπά» του Μιχάλη Κακογιάννη με τον Άντονι Κουίν την δεκαετία του ’60, ίσως θα έπρεπε η αντιμετώπιση να ήταν διαφορετική και πιο επαγγελματική…

Ο σινεφίλ δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός Μιχάλης Παπαγεωργίου ανέφερε στο thebest.gr πως αυτό θυμίζει τις εποχές της δεκαετίας του ’80 όταν Οσκαρικά φιλμ όπως ο «Άνθρωπος της βροχής» του Μπάρι Λέβινσον με τον Ντάστιν Χόφμαν ή το «Πέρα από την Αφρική» με τους Μέριλ Στριπ και Ρόμπερτ Ρέντφορντ έφταναν στην Πάτρα στο Ελίτ 5 σχεδόν μήνες μετά τον Οσκαρικό θρίαμβο τους με το κοινό και πάλι να σχηματίζει τότε ουρές στην Αγίου Νικολάου και να παρακολουθεί εκστασιασμένο τις ταινίες αυτές ακόμη και μπροστά μπροστά από την 1η σειρά καθισμάτων που ήσαν και κάπως άβολα.

Τέλος να πούμε πως η «Ευνοούμενη» ήδη προβάλλεται και στην μακρινή Νότια Αφρική ενώ στις ΗΠΑ που εισπρακτικά κοντεύει τα 30 εκατομμύρια σε εισπράξεις, ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει σε dvd!

Tέλος οι κριτικοί στο εξωτερικό σχεδόν παραληρούν, στο rotten tomatoes η «Ευνοούμενη» συγκεντρώνει υψηλότατο ποσοστό 94% και στο πιο απαιτητικό metacritic 90%.

Yπομονή λοιπόν. Που θα πάει θα το δούμε!

Κείμενο: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture