Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

BEST VIEW

/

TAKIS: Ο ΕΛΛΗΝΑΣ «ΜΑΓΟΣ» ΤΗΣ ΑΙΩΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ TATE MODERΝ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

TAKIS: Ο ΕΛΛΗΝΑΣ «ΜΑΓΟΣ» ΤΗΣ ΑΙΩΡΗΣΗΣ ΚΑ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Ενας γλύπτης δίχως σύνορα- Θυμάστε το έργο του στο Primarolia της Αγίου Ανδρέου;

Το φετινό Ιούλιο, η ονομαστή Tate Modern του Λονδίνου, που φιλοξενεί με συνέπεια αδιαμφισβήτητους σταρ της σύγχρονης τέχνης, θα υποδεχθεί πρωτοποριακά έργα του παγκοσμίου φήμης έλληνα γλύπτη Takis. Στα 93 του χρόνια, ο σημαντικός καλλιτέχνης, που έζησε στο Παρίσι και καθιέρωσε τις δεκαετίες ‘60-’70 τον τεχνολογικό πειραματισμό στην εικαστική δημιουργία, μας κάνει ακόμα μια φορά υπερήφανους.

 

Ο διάσημος γλύπτης είχε αφοσιωθεί σε μια αστείρευτη έρευνα για τον μαγνητισμό, το φως και τον ήχο. Η έκθεση στην Tate Modern θα πραγματοποιηθεί αφότου ο Takis θα έχει αναγορευτεί επίτιμος διδάκτωρ της ΑΣΚΤ και μετά θα μεταφερθεί στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Βαρκελώνης και στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης της Αθήνας. Θα περιλαμβάνει ιστορικά έργα του, όπως τα Μαγνητικά Πεδία (1970), αλλά κι εκείνα που αφορούν τη διερεύνηση του ήχου, όπως τα μουσικά γλυπτά του, αλλά και το Gong που παρουσιάστηκε στο Κάσελ στην documenta 14.

Aυτοδίδακτος λάτρης της κίνησης και της ευρεσιτεχνίας, o Takis έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε Ευρώπη, Αμερική, Κορέα και λάβει μέρος στις Μπιενάλε Βενετίας και Παρισιού. Έφυγε από την Αθήνα το 1954, ταξίδεψε στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι. Το 1958 ξεκίνησε τον πειραματισμό με τα μαγνητικά πεδία, τα οποία αποτέλεσαν την βάση του έργου του.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΤΗΣ ΤΗΣ TATEMODERN

 

«Μικροί και μεγάλοι βρίσκουν μαγικό τον τρόπο με τον οποίο ο Takis κάνει τα μεταλλικά αντικείμενα να αιωρούνται χρησιμοποιώντας μαγνητισμό» ανέφερε στην «Καθημερινή» ο επιμελητής της Tate Modern Μάικλ Βέλεν. «Ηταν μία από τις πιο τολμηρές και αυθεντικές καλλιτεχνικές φωνές στην Ευρώπη τη δεκαετία του ’60, που είχε τη φιλοδοξία να επαναπροσδιορίσει τη φύση της γλυπτικής. Είμαι γοητευμένος από το πώς ο καλλιτέχνης αντλούσε έμπνευση από την τεχνολογία και τα υλικά που είχε γύρω του. Στα έργα του χρησιμοποιεί κεραίες από ραδιόφωνα και ραντάρ, ηλεκτρικά φώτα, λυγισμένα καρφιά και σκραπ. Επιδίωξε να σπάσει τα συμβατικά σύνορα μεταξύ διαφορετικών τομέων μελέτης, όπως η τέχνη, η επιστήμη, η μηχανική, η ποίηση, η ιστορία και η μουσική, όλα σε μια προσπάθεια για έναν πιο ελεύθερο και ευρύτερο τρόπο σκέψης. Είναι ενδιαφέρων ο τρόπος που ο Takis στη μεταπολεμική περίοδο επαναπροσδιόρισε τη χρήση υλικών και ηλεκτρονικών αντικειμένων, συχνά παίρνοντας κομμάτια από πολεμικές μηχανές και μέσα που σχετίζονται με την καταστροφή για να φτιάξει γλυπτά που ήταν διασκεδαστικά, μυστηριώδη και συναισθηματικά εκφραστικά».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View