Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

BEST VIEW

/

ΕΙΔΑΜΕ ΤΙΣ «ΧΗΡΕΣ-WIDOWS», «ΧΑΖΕΨΑΜΕ» ΤΗ ΒΑΙΟΛΑ ΝΤΕΙΒΙΣ KAI ΣΑΣ ΣΥΣΤΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΤΕ

ΕΙΔΑΜΕ ΤΙΣ «ΧΗΡΕΣ-WIDOWS», «ΧΑΖΕΨΑΜΕ» ΤΗ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Ο Στιβ Μακ Κουήν μιλάει για τα γυναικεία κότσια

Mάθαμε το λονδρέζο σκηνοθέτη Στιβ Μακ Κουήν ως εκείνον που ανέδειξε στο εκράν το γόη Μάικλ Φασμπέντερ. «Hunger», «Shame», «Δώδεκα χρόνια σκλάβος» ήταν οι ταινίες του εγκλεισμού, του εθισμού στο σεξ και του ρατσισμού. Κάπου ανάμεσα το Time κατέταξε τον κινηματογραφιστή στη λίστα των πιο ισχυρών σε επιρροή προσωπικοτήτων, ο οποίος γύρισε μετά και βιντεοταινίες για τον Κάνιε Γουεστ και το ίδρυμα της Louis Vuitton. Aυτές τις μέρες στα Odeon Cinemas στη Veso Mare παίζεται και το νέο του θρίλερ «Οι χήρες- Widows», που επίσης καταγγέλει τα δυσάρεστα, αλλά αυτή τη φορά με γυναικεία ματιά.

 

Σας συστήνουμε να πάτε στις «Χήρες». Είναι ένα πολύ καλογυρισμένο φιλμ, σαφώς πιο προσιτό από τα προηγούμενα του Στιβ Μακ Κουήν, έστω κι αν βαδίζει πάνω σε χολιγουντιανές, εμπορικές πρακτικές και επιλέγει all star cast. Οι περισσότεροι κριτικοί το είδαν ως ένα φεμινιστικό κοινωνικό σχόλιο μέσα από μια περιπέτεια εκδίκησης. Eμείς το χαρήκαμε γιατί πέρα από την προφανή δράση αναφέρεται στη γυναικεία επιβίωση σε έναν ανδρικά πλασμένο κόσμο.

 

 

Οι κεντρικές ηρωίδες «τα βάζουν» με την κοινωνία και την κλισέ γυναικεία θέση,  με επικεφαλής τη βραβευμένη με Οσκαρ Βαιόλα Ντέιβις. Η 53χρονη πρωταγωνίστρια παίζει με μια σπάνια εσωτερικότητα και βλέμμα που «λέει πολλά», σε κάνει να μαντεύεις την καταπιεσμένη θλίψη, την οργή και τελικά τη μεγάλη της… αυταπάτη. Σύμφωνα με την υπόθεση, η οποία βασίζεται σε παλιό σήριαλ, συμμαχεί με δυο άλλες χήρες κακοποιών του υποκόσμου να κάνουν μια επικίνδυνη ληστεία που σχεδίαζαν οι άντρες τους, για να γλυτώσουν από εκβιασμούς και χρεοκοπία. Η αποφασιστικότητα της γυναικείας «συμμορίας» οδηγεί σε σκηνές αγωνίας και ανατροπών. Φόντο είναι το σύγχρονο Σικάγο της βίας, της φτωχογειτονιάς, του πολιτικού κατεστημένου, των διαπλεκόμενων συμφερόντων αλλά τελικά η  γυναίκα ως μητέρα, εργαζόμενη και σύντροφος που την εκμεταλλεύονται και την υποτιμούν αλλά πασχίζει να αποδείξει τα «κότσια» της κερδίζει την προσοχή μας.

Πλάι στη Βαιόλα Ντέιβις παίζουν Μισέλ Ροντρίγκεζ, Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι, Σύνθια Ερίβο, ενώ οι σούπερ σταρ Λίαμ Νίσον, Ρόμπερτ Ντιβάλ, Κόλιν Φάρελ ενσαρκώνουν τη «βρώμικη» (αλλά και έρμαιο των επιθυμιών της) ανδρική πλευρά. Πειστικά απειλητικός ο ανερχόμενος Ντάνιελ Καλούα ως αρχιεκτελεστής. Πηγαίνετε, θα περάσετε μια ωραία βραδιά, δεν μιλάμε για σινεφίλ παραγωγή, αλλά για μια ταινία αξιώσεων που λέει πολλά έστω και με πιο συμβατικό τρόπο. Τις περισσότερες φορές οι γυναίκες ως εγκληματίες με όπλα  παρουσιάζονται σαν καρικατούρες δίχως ψυχολογικό υπόβαθρο.

ΣΤΙΒ ΜΑΚ ΚΟΥΗΝ, ΒΑΙΟΛΑ ΝΤΕΙΒΙΣ, ΜΙΣΕΛ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΖ, ΝΤΑΝΙΕΛ ΚΑΛΟΥΑ

ΣΤΙΒ ΜΑΚ ΚΟΥΗΝ, ΒΑΙΟΛΑ ΝΤΕΙΒΙΣ, ΜΙΣΕΛ ΡΟ...

ΣΤΙΒ ΜΑΚ ΚΟΥΗΝ, ΒΑΙΟΛΑ ΝΤΕΙΒΙΣ, ΜΙΣΕΛ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΖ, ΝΤΑΝΙΕΛ ΚΑΛΟΥΑ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View