Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Παλιές γραφομηχανές, ο Άγιος Ανδρέας, φωτό & δημοσιεύματα από την Επανακομιδή:Ξεχωριστή η έκθεση για τον Ηλία Μπογδανόπουλο

Παλιές γραφομηχανές, ο Άγιος Ανδρέας, φω...

Στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης με την επιμέλεια του Ξενοφώντα Παπαευθυμίου

Συνεχίζεται η έκθεση στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών στην οδό Μαιζώνος, στο πλαίσιο των φετινών Πρωτοκλητείων, η οποία  είναι αφιερωμένη στη ζωή και στο έργο καθώς και στο σημαντικό ρόλο του Ηλία Μπογδανόπουλου, Άρχοντος Υμνογράφου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και δικηγόρου στην Επανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου στην πόλη του μαρτυρίου του, την Πάτρα μετά από σχεδόν 5 αιώνες που είχε μεταφερθεί και φυλασσόταν στη Δύση, στη Ρώμη.

Η έκθεση που συντελείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την κοίμηση του Ηλία Μπογδανόπουλου είναι πραγματικά ξεχωριστή και το κυριότερο προσεγμένα και με επιστημονικό, καλαίσθητο τρόπο στημένη από τον συμπολίτη μουσειολόγο Ξενοφώντα Παπαευθυμίου. Τα περισσότερα από τα εκθέματα προέρχονται από το προσωπικό αρχείο της κόρης του εκλιπόντος, Χρύσας Μπογδανοπούλου.

Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζουν και δύο παλιές μαύρες γραφομηχανές British Oliver. Είναι κι αυτές μέρος της έκθεσης ή απλά ένα ωραίο ντεκόρ, ρωτήσαμε τον Ανδρέα Κάββουρα που εργάζεται στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης όπου το πρωί της Πέμπτης 15/11/2018 έτυχε να συναντήσουμε εκεί και τον προηγούμενο καλλιτεχνικό υπεύθυνο της Πινακοθήκης Δημήτρη Παπανικολάου.

«Όχι, οι γραφομηχανές ήταν του Ηλία Μπογδανόπουλου», ήταν η απάντηση που λάβαμε και πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε όπως και με την εικόνα - αγιογραφία του Αποστόλου Ανδρέου που δεσπόζει στο κέντρο της αίθουσας, την οποία είχε επιμεληθεί ο ίδιος, το πακέτο από τσιγάρα με πρόχειρα γραμμένους επάνω του ύμνους που ο εκλιπών είχε εμπνευστεί τη στιγμή και τέλος φωτογραφίες και δημοσιεύματα από τοπικές εφημερίδες όπως ο Νεολόγος από τη σημαντική στιγμή για την πόλη & την τοπική κοινωνία, της επιστροφής/επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αγίου Ανδρέου στις 26 Σεπτεμβρίου του 1964 με το πλήθος του κόσμου να θυμίζει πραγματικά λαοθάλασσα.

Το συγκεκριμένο υλικό προέρχεται από την πολύτιμη συλλογή του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ και αποτελεί απόδειξη του έργου που σχεδόν αθόρυβα επιτελείται όλα αυτά τα χρόνια αφότου συστάθηκε και λειτουργεί το Μουσείο Τύπου στην οδό Μιαζώνος πλησίον της Παπαφλέσσα, στην Πάτρα.

Τέλος μπορεί η ημερομηνία λήξης της έκθεσης – αφιέρωμα στον Ηλία Μπογδανόπουλο να είναι η 20η Νοεμβρίου ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, πιθανόν θα πάρει μία σιωπηρή παράταση λίγων ακόμη ημερών, έως και τις 24 Νοεμβρίου 2018.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ο Ηλίας Μπογδανόπουλος.

Ο Ηλίας Μπογδανόπουλος.

Ο Ηλίας Μπογδανόπουλος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture