Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: 100 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας & προσφοράς της χορωδίας του ναού Παντανάσσης

Πάτρα: 100 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας ...

Το Σάββατο 10/11 στο ναό γίνεται εκδήλωση στο πλαίσιο των Πρωτοκλητείων

Έναν αιώνα ζωής και θαυμαστής πορείας συμπληρώνει η ανδρική τετράφωνος χορωδία του ιερού ναού Παντανάσσης Πατρών, «Γεώργιος Ν. Τριάντης» και αυτό το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018 στις 7 το απόγευμα στον ιστορικό και μεγαλοπρεπή ναό της Παντάνασσας θα λάβει χώρα στο πλαίσιο των Πρωτοκλητείων εκκλησιαστική εκδήλωση – συναυλία αφιερωμένη στα 100χρονα της χορωδίας.

Είναι πραγματικά αξιέπαινο ότι από το 1918 που συστάθηκε η χορωδία αδιαλείπτως μετέχει των Θείων ακολουθιών στο ναό Παντανάσσης με σημαντικούς μαέστρους να την έχουν κατά καιρούς διευθύνει και με τη φήμη της να είναι πανελλαδική αλλά και στο εξωτερικό. Υπάρχουν σήμερα μέλη της που δίνουν σταθερά το παρών κι ας μένουν μακριά από την πόλη, όπως για παράδειγμα ο Πατρινός δικηγόρος Δημήτρης Φαρμακίδης που κάθε Κυριακή από το Νοέμβριο έως το Πάσχα που η χορωδία συμμετέχει κάθε Κυριακή στη 2η πρωινή Θεία λειτουργία, έρχεται από την Αθήνα για να ψάλλει μαζί με τα άλλα μέλη της χορωδίας.

Σήμερα την ανδρική τετράφωνο χορωδία της Παντάνασσας διευθύνει ο μαέστρος Θεόδωρος Χαλκιόπουλος ενώ το σχήμα έχει ανανεωθεί καθώς έχουν μπει και νεότερα μέλη.

Η χορωδία της Παντάνασσας έχει πραγματοποιήσει πολλές εμφανίσεις και εκτός ναού, σε εκδηλώσεις στην Πάτρα και σε άλλες πόλεις με πάντα κολακευτικά σχόλια.

Η Πάτρα όπως ανέφερε στο thebest.gr, o προιστάμενος του ναού πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, είχε μεγάλη παράδοση στις εκκλησιαστικές χορωδίες και παλιότερα διέθεταν στην πόλη ανδρικά χορωδιακά σύνολα εκτός από την Παντάνασσα, ο Μητροπολιτικός ιερός ναός Ευαγγελιστρίας, ο ναός του Πολιούχου Αποστόλου Ανδρέου και ο ιερός ναός του Αγίου Διονυσίου.

Η χορωδία της Παντάνασσας που πήρε το όνομα του Γεωργίου Τριάντη (1875 – 1954), που υπήρξε Δήμαρχος Πατρέων, σταφιδέμπορος και συνθέτης τετράφωνης εκκλησιαστικής μουσικής ενώ είχε διευθύνει τη χορωδία της Παντάνασσας από το 1939 έως το 1944, στα δύσκολα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής, συνέχισε όλα αυτά τα χρόνια την πορεία της χωρίς σταματημό με τα μέλη της να συναντώνται συχνά εβδομαδιαία για πρόβες, για να μάθουν νέους ψαλμούς, για να μπορούν κάθε Κυριακή να αποδώσουν όσο καλύτερα γίνεται στην Θεία ακολουθία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Το βράδυ αυτού του Σαββάτου η εκδήλωση θα ξεκινήσει με το ιστορικό της χορωδίας που θα παρουσιάσει ο κ. Φαρμακίδης, κατόπιν θα γίνει μία προσφώνηση από τον π. Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, η χορωδία θα παρουσιάσει Βυζαντινούς ύμνους (ύμνους και για τον Πολιούχο Απόστολο Ανδρέα) ενώ στο μέσον έχει προσκληθεί να μιλήσει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Πολυφωνικής Χορωδίας και ενορίτης, μαέστρος Σταύρος Σολωμός ο οποίος θα αναφερθεί στο θέμα «η χορωδιακή μουσική στο πέρασμα των εποχών, η ανδρική τετραφωνία στην Ορθόδοξη εκκλησία».

Την εκδήλωση που αναμένεται με ενδιαφέρον, θα κλείσει με σύντομο χαιρετισμό του ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος ενώ θα γίνουν και απονομές επαίνων και τιμητικών πλακετών. Εκ των μαέστρων της ανδρικής τετραφώνου χορωδίας της Παντάνασσας ήταν και ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Λαγουμιτζής.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

Επιμέλεια κειμένου: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Από τα Πρωτοκλήτεια του 2013.

Από τα Πρωτοκλήτεια του 2013.

Από τα Πρωτοκλήτεια του 2013.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture