Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Παρουσιάζεται στο Πολύεδρο η ποιητική συλλογή της Ηρώς Νικοπούλου, «Το πριν και το μετά την παύλα»

Πάτρα: Παρουσιάζεται στο Πολύεδρο η ποιη...

Την Τετάρτη 31/10 στις 20.00

Το Πολύεδρο και οι εκδόσεις Γαβριηλίδης παρουσιάζουν σε εκδήλωση που θα γίνει την την  Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018, στις 8 το βράδυ, την ποιητική συλλογή της Ηρώς Νικοπούλου, με τίτλο «Το πριν και το μετά την παύλα».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Κατερίνα Κωστίου, καθηγήτρια τμήμα φιλολογίας Πανεπιστημίου Πατρών και η Μαρία Ψάχου, φιλόλογος, πρόεδρος συνδέσμου φιλολόγων περιοχής Πατρών.

Η παρούσα είναι η 4η ποιητική συλλογή της Ηρώς Νικοπούλου. Ο Βαγγέλης Δημητριάδης σημειώνει στο poeticanet για το συγκεκριμένο βιβλίο: «η είσοδος στη συμβατική πραγματικότητα με το μείζον γεγονός της γέννησης και της παραμονής στα εγκόσμια καταχωρίζεται παρατακτικά ως διαρκής «εκκρεμότητα», της οποίας η πορεία οδεύει από την ύπαρξη στην ανυπαρξία με τον ίδιο περίπου τρόπο που συντελείται η μετάβαση από την ανυπαρξία στην ύπαρξη, έτσι ώστε να συνεχίζεται αενάως ο απαράβατος νόμος των όντων. Η ιδέα της κυοφορίας του θανάτου από τη ζωή και τούμπαλιν, ζήτημα καθαρά φιλοσοφικό, μεταφέρεται στην τέχνη της ποίησης για να λειτουργήσει σαν διέξοδος στην ψυχική εξισορρόπηση, μεταλλασσόμενη σε καθαρτήριο και ίαμα δραστικό στον φόβο του αγνώστου που προηγείται και έπεται της ζωής.

Διάχυτη στα ποιήματα του Πριν και το μετά την παύλα η αίσθηση της απώλειας όχι μόνον με την εμπράγματη υπόστασή της αλλά και με τη μορφή προσδοκίας ή ευχής ανεκπλήρωτης. Η διάψευση των ονείρων, η αποκαθήλωση του κεντρικού υπαρξιακού οράματος χρωματίζουν με απογοήτευση τον καμβά του ποιητικού γίγνεσθαι και αποκαλύπτουν την τελευτή ως γεγονός οριστικό και αμετάκλητο εξίσου σημαντικό και συνδεδεμένο με τη γέννηση».

Η Ηρώ Νικοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική με τον Νίκο Κεσανλή, τον Δημήτρη Μυταρά και σκηνογραφία με τον Γιώργο Ζιάκα, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα. Έχει κάνει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Έχει επιμεληθεί τα σκηνικά και τα κουστούμια σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις. Συγκαταλέγεται στο Εικαστικό Λεξικό των Ελλήνων Καλλιτεχνών 16ος-20ος αιώνας των εκδόσεων Μέλισσα (1999).

Παράλληλα ασχολείται με την λογοτεχνία. Έχει δημοσιεύσει τέσσερις ποιητικές συλλογές: Ο Μύθος του Οδοιπόρου (Αθήνα, 1986), Ανέμου (Πλανόδιον, 1999), Μη με ψάχνετε εδώ (Πλανόδιον, 2009), το πριν και το μετά την παύλα (Γαβριηλίδης, 2018) και τέσσερα βιβλία πεζογραφίας: ένα μυθιστόρημα: Σαν σε καθρέφτη (Μεταίχμιο, 2003), και τρεις συλλογές διηγημάτων: Ομελέτα με μανιτάρια (Νεφέλη, 2007), και Ελληνιστί: ο Γρίφος (Γαβριηλίδης, 2013), Ασφαλής πόλη (Γαβριηλίδης, 2015).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture