Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ολοκληρώνεται το Σάββατο το φετινό Φεστιβάλ της Δράμας - Επικεφαλής του ο Πατρινός Α. Παπαδόπουλος

Ολοκληρώνεται το Σάββατο το φετινό Φεστι...

"Η μικρού μήκους ταινία είναι ο πιο ώριμος χρονικογράφος του καιρού μας", είπε

Στην όμορφη, ακριτική Δράμα διεξάγεται αυτές τις μέρες το 41ο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας στην αίθουσα Ολύμπια και στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης. Το φετινό εθνικό διαγωνιστικό τμήμα ούτε λίγο ούτε πολύ περιλαμβάνει 64 ταινίες ενώ συνολικά μαζί και με το διεθνές τμήμα, επελέγησαν να παιχθούν 195 ταινίες από 52 χώρες.

Η πόλη της Δράμας έχει αγκαλιάσει τη σινεφίλ διοργάνωση, η οποία πλέον έχει περάσει τα σύνορα της Ελλάδας. Ως γνωστόν καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ είναι ένας Πατρινός στην καταγωγή σκηνοθέτης, ο Αντώνης Παπαδόπουλος που ανέφερε πως «η ταινία μικρού μήκους αποδεικνύεται ο πλέον ώριμος χρονικογράφος του καιρού μας. Το μέγεθος και η διάρκεια βοηθούν στην ταχύτητα της αποτύπωσης. Η δημιουργική προσέγγιση όμως των σκηνοθετών, και το ταλέντο, προσδίδουν αυτή την γλυκιά, ουμανιστική ‘’γεύση’’ που αγκαλιάζει και τις πιο τραχιές συγκρούσεις της ζωής. Το σίγουρο είναι, ότι στην ελληνική ταινία μικρού μήκους, μπορούμε να ανιχνεύσουμε τάσεις και σχολές».

Όπως ήδη έχουμε γράψει, η φετινή διοργάνωση είχε και τα καλά νέα, όχι μόνο της δρομολόγησης ανακατασκευής της μεγάλης Καπναποθήκης που θα στεγάσει το Φεστιβάλ Δράμας στο μέλλον, αλλά και την ανακοίνωση της συνεργασίας του με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Το ΕΑΠ αξιοποιώντας τη δυναμική του Φεστιβάλ, θεσπίζει πρόγραμμα Κινηματογραφικών Σπουδών στην πόλη της Δράμας που θα αρχίσει να λειτουργεί όταν παραδοθεί ο νέος χώρος επί της οδού Περδίκα.

Πρόεδρος άλλωστε της φετινής κριτικής επιτροπής του Ελληνικού Διαγωνιστικού Τμήματος είναι ο πρόεδρος του ΕΑΠ Βασίλης Καρδάσης.

Η πανηγυρική έναρξη του φετινού Φεστιβάλ της Δράμας έλαβε χώρα στις 16 Σεπτεμβρίου 2018 και το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με την απονομή των βραβείων το Σάββατο 22/9.

Αναφορικά με τις φετινές ταινίες, όπως έγραψε το Αθηνόραμα, η φετινή σοδειά ταινιών διαμορφώνει δύο κυρίαρχες θεματικές: τα social media και... το βιασμό. Δεν είναι λίγες οι ταινίες του εθνικού διαγωνιστικού που επέλεξαν να απεικονίσουν τις ηρωίδες τους ως θύματα ακραίας σεξουαλικής βίας, άλλοτε στο πλαίσιο μιας ιστορίας εκδίκησης όπως στο «Sisters» (Λιούμπα Κριβοχίζα) και άλλοτε για την προσέλκυση χιλιάδων προβολών στο YouTube, όπως στο τολμηρό αλλά νοηματικά μετέωρο «Fake News» (Δημήτρης Κατσιμίρης), με πρωταγωνίστρια την Λένα Κιτσοπούλου ως αδηφάγα «γιουτούμπερ».

Τα κοινωνικά δίκτυα ως αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης συμπεριφοράς και όχι μόνο ως φαινόμενο, απασχολούν επίσης πολλούς κινηματογραφικούς δημιουργούς οι οποίοι φαίνεται να συμφωνούν ως προς τους τρόπους που αυτά αλλοιώνουν τις ανθρώπινες σχέσεις, χωρίς την ίδια ώρα να τίθενται επί της ουσίας κριτικά απέναντί τους. Ευχάριστη εξαίρεση αποτελεί το «Yawth» (Δημήτρης Τσακαλέας & Λήδα Βαρτζιώτη), ένα πολύχρωμο και γεμάτο ζωντάνια πορτραίτο του ψηφιακού ρομαντισμού των νεαρών εφήβων.

Η πρώτη εντυπωσιακή στιγμή του φετινού Φεστιβάλ της Δράμας, σύμφωνα με το Αθηνόραμα, ήρθε με τη «Νάρκη» του Δημήτρη Τσαλαπάτη. Μια σκηνοθετικά μινιμαλιστική και σεναριακά εύστοχη αποτύπωση μιας κοινωνίας που υποθάλπει το φασισμό και την τοξική αρρενωπότητα, την οποία αποδομεί δίχως μεγαλοστομίες. Στο ίδιο μήκος κύματος, και με τις μουσικές πινελιές του Μπάμπη Παπαδόπουλου, η ταινία «Άβανος» (Παναγιώτης Χαραμής) συνθέτει τα δικά της «greek blues» γύρω από μια τραγική ιστορία δύο αντρών οι οποίοι μοχθούν για να κρατήσουν τα λίγα που τους έχουν απομείνει. Ένα έντονα συναισθηματικό τριπ με πλάνα που «τσουρουφλίζουν», χάρη στη φωτογραφία του Κλαούντιο Μπολιβάρ, και μια εξαιρετική ερμηνεία από τον Κίμωνα Κουρή.

Ξεχώρισαν ακόμα η «Άρια» (Μυρσίνη Αριστείδου), μια μελαγχολική ιστορία ενηλικίωσης, το ντελιριακό «Κιόκου Πριν Έρθει το Καλοκαίρι» του ταλαντούχου Κωστή Χαραμουντάνη ο οποίος εξελίσσει την ιδιαίτερη σκηνοθετική ματιά του, και η «Βουρβουρού» της Κατερίνας Λογοθέτη που έχει κλέψει καρδιές με την τρυφερή απόδοση της ιστορίας του μικρού πρωταγωνιστή, η οποία θυμίζει την παραμυθένια ατμόσφαιρα των ταινιών του Γουές Άντερσον.

Σκηνή από το φιλμ "Άβανος".

Σκηνή από το φιλμ "Άβανος".

Σκηνή από το φιλμ "Άβανος".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture