Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Σάντανς, Ν. Κέιτζ, Πανουσόπουλος, Μπέργκμαν και πολλές ακόμη σινεφίλ εκπλήξεις στις 24ες Νύχτες Πρεμιέρας

Σάντανς, Ν. Κέιτζ, Πανουσόπουλος, Μπέργκ...

Κάθε Σεπτέμβριο και Πατρινοί σινεφίλ σπεύδουν στις προβολές του Φεστιβάλ της Αθήνας

Στην 24η χρονιά του έφτασε αισίως το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, η έναρξη του οποίου σηματοδοτείται από την προβολή του φιλμ «Ψυχρός Πόλεμος» του Πάβελ Παβλικόφσκι που στις Ελληνικές αίθουσες θα βγει στις 25/10. Όσο για την ταινία λήξης του θα είναι «Ο Κύριος & το Όπλο» του Ντέιβιντ Λόουερι, η ταινία – αποχαιρετισμός του Ρόμπερτ Ρέντφορντ στην ηθοποιία έπειτα από σχεδόν 60 χρόνια θριαμβευτικής καριέρας (στο Παλλάς το Σάββατο 29.9 στις 21.00 και στις Ελληνικές αίθουσες από τις 4/10 σε διανομή της Odeon).

Κοιτάζοντας το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 30.10.2018, ξεχωρίζουμε το χιτ του φετινού Φεστιβάλ του Σάντανς στη Γιούτα (βραβείο καλύτερης ταινίας), «Η Διαπαιδαγώγηση της Κάμερον Ποστ» σε σκηνοθεσία Ντεζιρέ Ακαβάν με την Κλόε Γκρέις Μόρτεζ, το καινούριο φιλμ του προκλητικού σκηνοθέτη του σύγχρονου Γαλλικού σινεμά Γκσπάρ Νοε «Climax» (βραβείο στο Δεκαπενθήμερο των σκηνοθετών στις Κάννες), το «Οι Χτύποι της καρδιάς μου» του Κριστόφ Ονορέ (στο Ιντεάλ την Δευτέρα 24.9 στις 19.45 στο πλαίσιο της Ημέρας Γαλλοφωνίας TV5 Monde) και το «Wildlife», σκηνοθετική προσπάθεια του Πολ Ντέινο με τους Τζέικ Γκίλενχαλ, Κάρει Μάλιγκαν που άνοιξε την Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ των Καννών.

Ακόμα στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας θα δούμε «Το Παιχνίδι με τη φωτιά» από τη Ν. Κορέα σε σκηνοθεσία Λι Τσανγκ-Ντονγκ που συγκέντρωσε στις Κάννες διθυραμβικές κριτικές και κέρδισε το βραβείο FIPRESCI αλλά και τη «Νηπιαγωγό» σε σκηνοθεσία Σάρα Κολάντζελο με τους Μάγκι Γκίλενχαλ και Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ που έφυγε από το Σάντανς με το βραβείο σκηνοθεσίας.

Οι ταινίες του προγράμματος αυτό το 11ήμερο του Φεστιβάλ είναι αληθινά ενδιαφέρουσες όπως το αιματοβαμμένο «Mandy» του Πάνου Κοσμάτου με τον Νίκολας Κέιτζ ή την επετειακή προβολή του φιλμ του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν «Ντροπή» που συμπληρώνει 50 χρόνια από τότε που πρωτοβγήκε και θα παιχθεί σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια.

Οι 24ες Νύχτες Πρεμιέρας τιμούν και τον Γιώργο Πανουσόπουλο, προβάλλοντας το νέο φιλμ του «Σ’ αυτήν την Χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει» που γυρίστηκε στην Ικαρία, καθώς και τα υπόλοιπα 7 φιλμ που έχει κάνει.

Στις indie ταινίες θα δούμε & το «Thunder Road» του Τζιμ Κάμινγκς που αποτέλεσε τον ανεξάρτητο θρίαμβο της χρονιάς κερδίζοντας το βραβείο καλύτερης ταινίας στο SXSW.

Τέλος στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας θα έχουμε και μία ειδική προβολή του «Τhe Piano – Mαθήματα Πιάνου» της Τζέιν Κάμπιον, παραγωγής του 1993 (την Κυριακή 23.9 στις 22.00 στην αίθουσα Δαναός Ι), το «In Fabric» του Πίτερ Στρίκλαντ από την Αγγλία με επίκεντρο ένα καταραμένο κόκκινο φόρεμα και τις Γκουέντολιν Κρίστι και Μαριάν Ζαν Μπατίστ στο καστ, και τον «Οίκτο» του Μπάμπη Μακρίδη με τον Γιάννη Δρακόπουλο (στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση στις 21.00 την Πέμπτη 27.9) που μετά το Φεστιβάλ του Σάντανς, ξεχώρισε και βραβεύτηκε στα Φεστιβάλ της Οδησσού και του Μοντενέγκρο.

*Από το φετινό πρόγραμμα ξεχωρίζουν και ταινίες για τον Ίαν ΜακΚέλεν (του Τζο Στίβενσον), για το θρυλικό και αμαρτωλό Studio 54 της Ν. Υόρκης (του Ματ Τιρνάουερ), τον Νίκο Καζαντζάκη (από τον Αλέξανδρο Σκούρα), το φάντασμα του Πίτερ Σέλερς (του Πίτερ Μέντακ), τον Όρσον Γουέλς (από τον Μαρκ Κάζινς), το enfant terrible της σύγχρονης μόδας, Αλεξάντερ ΜακΚουίν που είχε άδοξο τέλος (σκηνοθεσία Ίαν Μπονότ, Πίτερ Ετεγκί) και τη Βίβιεν Γουέστγουντ, η οποία καθόρισε το look των ‘70ς με το αντισυμβατικό της στυλ (σκηνοθεσία Λόρνα Τάκερ). Η ταινία για την Γουέστγουντ θα προβληθεί την Πέμπτη 20.9 στις 20.15 στο Οdeon Όπερα Ι στην Ακαδημίας.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Φωτ. από το "Mandy" που επίσης παίχθηκε στο Σάντανς. Η φωτ. είναι από το Entertainment Weekly.

Φωτ. από το "Mandy" που επίσης...

Φωτ. από το "Mandy" που επίσης παίχθηκε στο Σάντανς. Η φωτ. είναι από το Entertainment Weekly.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture