Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Ας μην απολέσουμε τη… λογική

Ας μην απολέσουμε τη… λογική

Του Γ. ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗ

Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας. Έστω ότι η γειτονική μας Τουρκία διαλύεται σε μικρότερα κράτη που φυσικά παίρνουν το όνομα των Περιφερειών τους. Τι ακριβώς θα κάναμε τότε με την Ανατολική Θράκη; Θα ζητούσαμε από τους γείτονες να μην έχουν καθόλου συνθετικό στην ονομασία τους τη λέξη Θράκη; Θα τους λέγαμε ότι δεν μπορούν να αποκαλούνται Θράκες επειδή όταν υπήρχε η αρχαία Θράκη, προφανώς οι Οθωμανοί δεν βρίσκονταν καν στην περιοχή;

Αναλογιστείτε ότι τέτοιου είδους ζητήματα θα μπορούσαν να ανακύψουν παντού. Βλέπετε εντός της Αλβανίας βρίσκεται η Βόρεια Ήπειρος, στην Αίγυπτο υπάρχει μια Αλεξάνδρεια που έχει και ωραία, ελληνικότατη πινακίδα στην είσοδό της και φυσικά να μην ξεχνάμε και τις αποικίες της Αρχαίας Ελλάδας στην Ιταλία, στη Γαλλία, τη Μικρά Ασία, τη Βόρεια Αφρική, ακόμα και την Ισπανία.

Στις ΗΠΑ υπάρχει Αθήνα και Συρρακούσες και σε άλλες χώρες άλλες ελληνικές ονομασίες και τοπωνύμια.

Όταν ανοίγεις μια τέτοια συζήτηση δεν ξέρεις που θα φτάσεις και προφανώς δεν αντανακλά τη λογική σε καμία περίπτωση. Και ξέρετε αυτό που μας κληρονόμησαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι δεν είναι οι ονομασίες και η κλειστοφοβικότητα του πολιτισμού και των ιδεών μας. Ήταν η λογική και η διανομή σε όλον τον κόσμο του πλούτου των ιδεών μας.

Αυτό έκανε μεγάλη την Ελλάδα και τη δέχονται σχεδόν όλοι στον κόσμο ως το ανέσπερο φως στις επιστήμες και την φιλοσοφία. Όλοι αυτοί που -δυστυχώς- αποδέχονται και τα Σκόπια ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας".

Πριν 26 χρόνια χάσαμε μια ιστορική ευκαιρία. Την αποδοχή από τους γείτονες ως ονομασίας της χώρας τους το «Σλαβοκαμεδονία». Σήμερα έχουμε μια χειρότερη συμφωνία από τότε και με δεδομένο ότι η όλη σχεδόν η υφήλιος αναγνώρισε τα Σκόπια ως «Μακεδονία».

Χάσαμε πολύ χρόνο και θα πρέπει να πληρώσουμε το τίμημα. Με τα σημερινά δεδομένα είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία αφού όλα τα κράτη του κόσμου θα αλλάξουν την ονομασία του κράτους που γνωρίζουν ως «Μακεδονία» σε «Βόρεια Μακεδονία».

Και κάτι τελευταίο, δείτε ποιοι εκτός των συνόρων διαφωνούν με τη συμφωνία. Οι εθνικιστές των Σκοπίων και όσοι τελικά επιβουλεύονται τη χώρα μας.

Αυτοί ξέρουν. Σε 26 χρόνια από τώρα προφανώς θα συζητήσουμε μια ακόμα χειρότερη συμφωνία ή απλά δεν θα χρειάζεται να συζητήσουμε τίποτα. Δια της (πολιτικής και ιστορικής) αδράνειας θα έχουν κερδίσει ότι θέλουν!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις