Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

BEST VIEW

/

ΦΛΑΣ: ΓΟΗΤΕΥΣΕ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕ Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΖΑΓΟΡΙΑΝΑΚΟΥ –ΜΑΚΡΥΔΗΜΑ ΣΤΟ «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ»-ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ- ΣΑΜΟΥΡΗ

ΦΛΑΣ: ΓΟΗΤΕΥΣΕ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕ Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Το «Μετάξι» της ομορφιάς και της πατρίδας

Σε εγκάρδια, φιλόξενη ατμόσφαιρα παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στο κεντρικό ξενοδοχείο «Βυζαντινό» το ιστορικό μυθιστόρημα «Μετάξι» της πολύ λαμπερής και υπέρκομψης γιατρού και λογοτέχνιδας Νεκταρίας Ζαγοριανάκου- Μακρυδήμα, προσελκύοντας γνωστούς εκπροσώπους του ιατρικού κόσμου της πόλης αλλά και συμπολίτες που αγαπούν το καλό βιβλίο. Παρά τη ζέστη, τις εξορμήσεις στην παραλία και τις σχολικές εκδηλώσεις, αρκετοί ακροατές συγκεντρώθηκαν και απόλαυσαν το πάνελ με την ίδια τη συγγραφέα, τον πρώην πρύτανη και καθηγητή Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργο Παναγιωτάκη και την επικεφαλής της  δημοτικής παράταξης «Ολοι μαζί για την Πάτρα» και προσωπική φίλη της λογοτέχνιδας Βίβιαν Σαμούρη.

Το βιβλίο ξετυλίγει τη διαδρομή του Αρσένιου, ενός κορυφαίου μεταξουργού με αφετηρία τη Μικρά Ασία που σταδιοδρόμησε στις πόλεις του μεταξιού, Λυών και Αλεξάνδρεια, δίχως να ξεπεράσει ποτέ τη λατρεία στην οικογένεια και την πατρίδα.Η συγγραφέας είναι Σπαρτιάτισσα με σπουδές στη Ρώμη, αλλά σήμερα ζει στα Γιάννενα με την οικογένειά της όπου και εργάζεται  ως γιατρός κυτταρολόγος και διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η Κ. Σαμούρη αποκάλεσε το βιβλίο «υπομονετική εργασία μεταμοντέρνου ερευνητή» και  υπογράμμισε πως με εύρημα το μετάξι, μιας από τις πολυτιμότερες υφαντικές ίνες και σύμβολο κοινωνικής διαστρωμάτωσης και εξουσίας συνδέεται η ιστορία με το μύθο. Ξεχώρισε μάλιστα το σημείο που «ματώνει την καρδιά» όταν ο κεντρικός  ήρωας επιστρέφει στη Μικρά Ασία του ξεριζωμού. Ο κ. Παναγιωτάκης δήλωσε συγκινημένος από το βιβλίο. «Με το που το διάβασα σκέφτηκα πως το ‘γραψε μια κοσμοπολίτισσα αριστοκράτισσα» είπε. Κατά την άποψή του είναι ένας ύμνος στην οικογένεια, την πατρίδα και τις παραδοσιακές αξίες  αλλά και ένας ύμνος στη δύναμη της ομορφιάς. Σημείωσε επίσης πως διέκρινε στη γραφή αρετές αστυνομικής λογοτεχνίας και στο όλο σκηνικό πολλές αντιθέσεις. Το βιβλίο ήταν η αφορμή να σκεφτεί το πόσο λείπει η αισθητική από τη ζωή μας.

Η συγγραφέας από την πλευρά της εξήγησε πως διάλεξε έναν ράφτη να πει  την ιστορία της μικρασιατικής καταστροφής  ενώ εστίασε γενικότερα σε επαγγέλματα που εξαφανίστηκαν. Μίλησε για αργαλειούς που δεν υπάρχουν πια και το πώς πουλούσαν  άλλοτε κουκούλια μεταξιού. Ανέφερε πως το μετάξι ενώνει πολιτισμούς και είναι ένα ύφασμα των πλουσίων που φτιάχνουν οι φτωχοί. Ένα ύφασμα που το κλέβουν ανά τους αιώνες μέσα από μεταξόσπορους. Ο ήρωάς της μας καλεί όλους να δούμε την ομορφιά σε όλες τις εκφράσεις της. Η ίδια έγραψε το βιβλίο  ως φανατική λάτρης των ταξιδιών, όταν βρέθηκε στη Μικρά Ασία για ιατρικό συνέδριο και έμαθε  για την Κίο του ελληνισμού.

Ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Θεοδωρακόπουλος που συντόνισε τη βιβλιοπαρουσίαση δήλωσε και εκείνος συγκινημένος από το βιβλίο, καθώς περιέχει αναφορά σε ποίημα του Καβάφη, στο παλιό ξενοδοχείο Σεσίλ που υπήρχε και στην Πάτρα αλλά και στο θρακιώτικο μετάξι. Την εκδήλωση εμπλούτισαν ο ηθοποιός Γιάννης Τσάκωνας με ανάγνωση αποσπασμάτων και η 15χρονη Bασιλική Μαρκοπούλου, σπουδάστρια του Δημοτικού Ωδείου που έπαιξε σαντούρι. Ακολούθησε κοκτέιλ στη διπλανή αίθουσα όπου η συγγραφέας δέχθηκε πολλά συγχαρητήρια. Δείτε στιγμιότυπα.

 

ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΕΥΡΕΘΗΚΑΝ

Ανάμεσα στο κοινό ήταν ο σύζυγος της λογοτέχνιδας, ο γιατρός Γιώργος Μακρυδήμας και οι συμπολίτες Νέλλη Σίντου, Γιώργος Δεκαβάλας, Δημοσθένης Σαμούρης, Μαργαρίτα Ντόντη, Μαίρη Χατζηιωαννίδου, Κώστας Δραγώτης, Γιώργος Αντωνάκης, Απόστολος Καπώνης, Νία και Ιωάννα Μαρλαφέκα, εκπρόσωποι ΜΜΕ κ.α.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View