Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Στο περίμενε μεταγγιζόμενοι και καθυστερήσεις σε χειρουργεία – Ελλείψεις αίματος και στη Δυτική Ελλάδα

Στο περίμενε μεταγγιζόμενοι και καθυστερ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Kινητή μονάδα εθελοντικής αιμοδοσίας στην πλατεία Γεωργίου

Η προσφορά εθελοντικού αίματος στην Αχαΐα και στους άλλους νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι σε καλά σχετικά επίπεδα, ωστόσο οι ανάγκες είναι πολλές και το καλοκαίρι αυξάνονται. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μια μερίδα τακτικών εθελοντών αιμοδοτών από Αχαΐα και Ηλεία έχουν αποκλειστεί, προληπτικά, στο πλαίσιο των μέτρων για την ελονοσία.

Στο πλαίσιο κάλυψης των αναγκών και με αφορμή την εβδομάδα εθελοντή αιμοδότη που διανύουμε, πραγματοποιείται από τις 11 ως τις 16 Ιουνίου εθελοντική αιμοδοσία στην πλατεία Γεωργίου, όπου βρίσκεται κινητή μονάδα.  Το Κέντρο Αίματος του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, ενόψει του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη στις 14 Ιουνίου, διοργανώνει εβδομάδα εθελοντικής αιμοδοσίας σε συνεργασία με την  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Η κινητή μονάδα αιμοληψίας θα βρίσκεται στην πλατεία Γεωργίου από: Δευτέρα 11/06/2018 έως Σάββατο 16/06/2018 και ώρα 9.30π.μ – 1.00μ.μ και 6.00μ.μ – 8.30μ.μ (εκτός απογευμάτων Τετάρτης και Σαββάτου.) Ταυτόχρονα με την αιμοληψία θα γίνεται και ενημέρωση για την εθελοντική δωρεά αιμοπεταλίων και μυελού των οστών. «Υπενθυμίζουμε  στους αιμοδότες να έχουν μαζί τους απαραίτητα το ΑΜΚΑ τους».

Όπως επεσήμανε στο thebest.gr o Λευτέρης Πολυκρέτης,Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων «Ο Αγ. Στυλιανός», «έχουμε ελλείψεις σε αίμα ιδιαίτερα το καλοκαίρι δεδομένου ότι οι αιμοδότες θα πάνε διακοπές, επίσης έχουν αποκλειστεί περιοχές λόγω της ελονοσίας και την ίδια ώρα οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες γιατί πια οι πολυμεταγγιζόμενοι, ζούνε περισσότερα χρόνια.

Οι συνέπειες από την έλλειψη αίματος έχουν να κάνουν με την αναβολή απλών χειρουργείων, που μπορούν να περιμένουν και αυτό έχει συμβεί πολλές φορές στην περιοχή. Ή οι χειρουργοί μας τον Αύγουστο αποφεύγουν να βάλουν τακτικά χειρουργεία. Εκείνοι όμως που πραγματικά «πονάνε» από την έλλειψη αίματος, είναι οι πολυμεταγγιζόμενοι οι οποίοι δεν μεταγγίζονται στην ώρα τους, με αποτέλεσμα αυτό να έχει αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα της ζωής τους. Αυτή η εικόνα αφορά γενικά όλη την Ελλάδα. Εμείς έχουμε προβλήματα γιατί δεν μεταγγίζουμε μόνο Αχαιούς, αλλά και ανθρώπους από τη Δυτική Ελλάδα και άλλες περιοχές της χώρας. Είμαστε κάπως καλύτερα αλλά χρειαζόμαστε κι άλλο αίμα».

Ωστόσο αξιοσημείωτη είναι ειδικά τελευαία, η συμμετοχή νέων ανθρώπων στις εθελοντικές αιμοδοσίες.

«Νέο αίμα» στην εθελοντική αιμοδοσία στην Πάτρα - 2.500 μονάδες χάνονται το χρόνο λόγω ελονοσίας – ΦΩΤΟ

 

 

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει την Εβδομάδα Εθελοντή Αιμοδότη όχι μόνο στην Πάτρα.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν στηρίζει την Εβδομάδα Εθελοντή Αιμοδότη μόνο στην Πάτρα, αλλά και άλλες δράσεις, στον Πύργο και στο Αγρίνιο. Και δεν περιοριζόμαστε μόνο σε αυτή την εβδομάδα. Είναι δράσεις που έχουμε εντάξει συνολικά στην προαγωγή της υγείας, συνεργαζόμαστε με τα νοσοκομεία και συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών και καλούμε τους πολίτες σε όλη την Περιφέρεια να αιμοδοτήσουν.

Η Αχαΐα με τους Συλλόγους Εθελοντών Αιμοδοτών έχει καλή εικόνα στην εθελοντική αιμοδοσία ωστόσο δεν παύουν να υπάρχουν οι ελλείψεις. Δεν επαναπαυόμαστε στο ότι έχουμε καλούς συλλόγους εθελοντικής αιμοδοσίας, η Περιφέρεια εξακολουθεί να αγωνίζεται ώστε η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας να έχει επάρκεια αίματος, ανέφερε στο thebest.gr ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Αντώνης Χαροκόπος.

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

 

Το Κέντρο Αίματος του Π.Γ.Ν.Π. «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ» θα δώσει το στίγμα του στον εορτασμό αυτής της εβδομάδας με την παραμονή της Κινητής Μονάδας Αιμοδοσίας στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας όλες τις ημέρες πρωί και απόγευμα-εκτός του απογεύματος Τετάρτης και του Σαββάτου -με την παρουσία επιστημονικού προσωπικού για την πραγματοποίηση αιμοληψιών με την συμμετοχή μελών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Πατρών και άλλων πολιτών εθελοντών αιμοδοτών.

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων «ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ» Πατρών έχει προγραμματίσει ποικίλες δράσεις καθ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Μεταξύ αυτών προγραμματισμένες αιμοληψίες και βραβεύσεις αιμοδοτών, (για περισσότερες πληροφορίες επισυνάπτεται το πρόγραμμα των δράσεων).

Επίσης, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Αχαΐας «Ο ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ» θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 14 Ιουνίου ενημερωτική εκδήλωση στα γραφεία του Συλλόγου προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για την αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου έχει διαμορφώσει το παρακάτω πρόγραμμα για τιμήσει την παγκόσμια ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη στην ευρύτερη περιοχή της Ηλείας:

6 / 6 / 2018 Εθελοντική αιμοδοσία στη Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας με το σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών της Π .Ε. Ηλείας 9 π.μ -13 μ.μ.

10 / 6 / 2018 Εξωτερική Αιμοδοσία στην Αρχαία Πίσσα 9 π.μ -13 μ.μ.

14 / 6 / 2018 Συναυλία στην Κεντρική Πλατεία του Πύργου σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των Δημοτικών σχολείων της πόλης.

17 / 6 / 2018 Εξωτερική Αιμοδοσία στον Ελαιώνα 9 π.μ -13 μ.μ.

23 / 6 / 2018 Εξωτερική Αιμοδοσία στο ΚΤΕΛ Ν.ΗΛΕΙΑΣ στον Πύργο 9 π.μ -13 μ.μ.

Συμμετέχει επίσης η Σχολή Ποδόσφαιρου Ολυμπιακού Πειραιώς – Πύργου.

Κατά την εβδομάδα 10 / 6 / 2018 έως 17 /6/ 2018 καταστήματα του Πύργου θα συμμετέχουν σε προωθητικές δράσεις της ιδέας της εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Σε όλες τις δράσεις ο σκοπός είναι η διάδοση της εθελοντικής αιμοδοσίας και η αλληλέγγυα προσφορά από άνθρωπο σε άνθρωπο ενός συστατικού ΖΩΗΣ, του αίματος,που δεν «φτιάχνεται» στα ιατρικά εργαστήρια, αλλά ΜΟΝΟΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being