Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ξανά στις αίθουσες η ταινία "Μια Φανταστική Γυναίκα" που τιμήθηκε με βραβείο Όσκαρ

Ξανά στις αίθουσες η ταινία "Μια Φα...

Στην Πάτρα την είδαμε στις 15 Ιανουαρίου 2018 από την Κινηματογραφική Λέσχη

Ήταν από τις λίγες και παράλληλα ωραίες εκπλήξεις των φετινών βραβείων Όσκαρ. Η ταινία από την Χιλή, του Sebastián Lelio, “Μια Φανταστική Γυναίκα - Una Mujer Fantastica” με πρωταγωνίστρια την transgender καλλιτέχνιδα Daniela Vega, ήταν αυτή που τελικά τιμήθηκε με το Oscar καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας στην τελετή των 90ων Βραβείων της Aμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας 5 Μαρτίου 2018, ώρα Ελλάδος.

Πρόκειται για το πρώτο Oscar για τη Χιλή και τη 2η υποψηφιότητα της χώρας που έφτασε στην τελική πεντάδα, μετά το «Nο» του Pablo Larrain.

Η υπέροχη αυτή, τολμηρή όσο και συγκινητική ταινία κατάφερε και επιβλήθηκε τόσο του φιλμ «Το Τετράγωνο» από τη Σουηδία που λογιζόταν και ως το φαβορί λόγω του ότι είχε κερδίσει τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Κανών όσο και της ταινίας από την Ουγγαρία σε σκηνοθεσία της Ίλντικο Ενιέντι «Η Ψυχή και το σώμα» που πρόβαλλε το βράδυ της Δευτέρας 5/3 η Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας στην αίθουσα 6 των Odeon Entertainment στη Βέσο Μάρε με τους σινεφίλ να δίνουν μαζικό παρών.

Η Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας είχε προβάλλει και το «Μια Φανταστική Γυναίκα» στις 15 Ιανουαρίου 2018 (ήταν η 1η ταινία του Β’ κύκλου προβολών της φετινής περιόδου).

Ο Sebastián Lelio, του πολυβραβευμένου «Gloria» (κι αυτό το φιλμ είχε παίξει η Λέσχη) επιστράτευσε το ταλέντο της πολύ «αληθινής» Daniela Vega σε αυτή την ταινία-ύμνο στη διαφορετικότητα. Η ίδια η Daniela Vega ήταν στην απονομή και ήταν εντυπωσιακή. Η ταινία έχει ως κεντρική ηρωίδα, την Marina, μια τρανσέξουαλ που βρίσκεται σε σχέση με τον Οrlando, έναν άντρα 30 χρόνια μεγαλύτερό της. Ο ξαφνικός θάνατός του φέρνει αντιμέτωπη τη Marina με την καχυποψία της οικογένειάς του κι εκείνη πια εκτός από το πένθος της έχει να αντιμετωπίσει και απόλυτα πρακτικά προβλήματα για την επιβίωσή της.

Οι κριτικοί έχουν αποθεώσει την ταινία, αλλά και την ερμηνεία της Vega, μιας τρανσέξουαλ που έχει εμφανιστεί ξανά μόνο σε μία ταινία πριν από αυτό το ρεσιτάλ ερμηνείας στην ταινία του Lelio που έμελλε να φτάσει και να θριαμβεύσει στα Όσκαρ.

Η κατηγορία της ξενόγλωσσης ταινίας είναι παραδοσιακά στην τελετή η απαρχή όλων των σημαντικών Oscar της βραδιάς και χαίρει ιδιαίτερης απήχησης σε όλο τον κόσμο. Βέβαια από πολλούς θεωρείται και ως η πιο απρόβλεπτη που πάντα κρύβει εκπλήξεις.

Η ταινία του Lelio πριν από την επικράτησή της στα Oscar, έχει διαγράψει μια σημαντική πορεία στα Κινηματογραφικά Φεστιβάλ ανά τον κόσμο, με αποκορύφωμα την κατάκτηση της Αργυρής Άρκτου Καλύτερου Σεναρίου στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2017. Στην τελετή των 90ων Βραβείων Oscar η Daniela Vega σημείωσε μία ακόμα πρωτιά, αυτήν της πρώτης τρανσέξουαλ που απένειμε ποτέ βραβείο σε τελετή Βραβείων της Ακαδημίας.

Το φιλμ ξαναβγαίνει λόγω της βράβευσης του στις Ελληνικές αίθουσες σε διανομή πάντα της  StraDa Films σε συνεργασία με τη Seven Films.

Σκηνοθεσία: Sebastián Lelio

Σενάριο:  Sebastián Lelio & Gonzalo Maza

Παίζουν οι: Daniela Vega, Francisco Reyes, Luis Gnecco.

Διάρκεια: 104 λεπτά

Γλώσσα: Ισπανικά.

Βραβεία – Συμμετοχές

•             Αργυρή Άρκτος Καλύτερου Σεναρίου (Sebastián Lelio & Gonzalo Maza), 67ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματόγραφου Βερολίνου

•             Ειδική Μνεία Οικουμενικής Επιτροπής, 67ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματόγραφου Βερολίνου

•             Βραβείο Teddy, 67ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματόγραφου Βερολίνου.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture