Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 15/1 Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΜΕ "ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΑ"

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 15/1 Η ΚΙΝΗΜΑ...

Χιλιανή τρανσέξουαλ στα Odeon της Veso Mare

Το πρόγραμμα του Β’ Κύκλου Προβολών της τρέχουσας περιόδου 2017-2018 της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας, που περιλαμβάνει 12 εξαιρετικές ταινίες, ξεκινά τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 στα Odeon Entertainment στη Βέσο Μάρε, στην Ακτή Δυμαίων.

Η πρώτη ταινία του Β’ κύκλου, είναι η ταινία του Σεμπάστιαν Λέλιο από τη Χιλή «Μία Φανταστική Γυναίκα» που ήταν υποψήφια για την φετινή Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Η Μαρίνα είναι μια τρανσέξουαλ που δουλεύει ως σερβιτόρα και τραγουδίστρια σε κλαμπ.

Μετά τον ξαφνικό θάνατο του συντρόφου της θα βρεθεί αντιμέτωπη τόσο με την εχθρική αντιμετώπιση της οικογένειάς του όσο και με τη συνολική κοινωνική προκατάληψη. Εκείνη όμως είναι αποφασισμένη να αντιδράσει.

Το φιλμ κέρδισε το βραβείο καλύτερου σεναρίου στο Διεθνές Φεστιβάλ του Βερολίνου. Πρόκειται για ένα ζωντανό, Αλμοδοβαρικό πορτρέτο μιας γυναίκας που αναζητά την ταυτότητά της, περιγράφοντας συγκινητικά τον «ηρωικό» αγώνα της.

Αν η «Φανταστική Γυναίκα» του Σεμπαστιάν Λέλιο είναι μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, η Ντανιέλα Βέγα είναι το καλύτερο συστατικό της, ασυγκράτητη, σε ένα ερμηνευτικό ρεσιτάλ, γράφτηκε χαρακτηριστικά.

*Ο Β’ Κύκλος της τρέχουσας περιόδου 2017-2018 θα ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα και περιλαμβάνει 12 εξαιρετικές ταινίες,  σχεδόν όλες νέες και σε πρώτη προβολή στην Πάτρα, ως εξής:

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

B’ ΚΥΚΛΟΣ

1.            15.1.2018             Μια Φανταστική Γυναίκα            Σεμπαστιάν Λέλιο           2017       Χιλή

2.            22.1.2018             Lucky                     Τζον Κάρολ Λιντς             2017       Η.Π.Α.

3.            29.1.2018             Λαίδη Μάκμπεθ              Γουίλιαμ Όλντρόιντ        2016       Αγγλία

4.            5.2.2018               Οι γάτες της Κωνσταντινούπολης            Τσέιντα Τορούν                2016       Τουρκία-Η.Π.Α.

5.            12.2.2018             Western              Valeska Grisebach           2017       Γερμανία-Βουλγαρία-Η.Β.

6.            19.2.2018             Η ιστορία του Hedi          Μοχάμεντ Μπεν Ατία    2016       Τυνησία

7.            26.2.2018             Η Μαρία Κάλλας εξομολογείται               Τομ Βολφ            2017       Γαλλία

8.              5.3.2018             Η ψυχή και το σώμα       Ίλντικο Ενιέντι   2017       Ουγγαρία.

9.            12.3.2018             Django, Ο Βασιλιάς του Σοουίνγκ             Ετιέν Κομάρ       2017       Γαλλία

10.          19.3.2018             Ο Θεριστής         Marine Francen                2017       Γαλλία

11.          26.3.2018             Μια Ξεχωριστή Μέρα    Έτορε Σκόλα      1977       Ιταλία

12.            2.4.2018             Dede     Μάριαμ Κατσβάνι          2017       Γεωργία.

Οι προβολές τελειώνουν, όπως κάθε χρόνο στις διακοπές του Πάσχα.

Οι τιμές των εισιτηρίων έχουν ως εξής:

ΚΑΡΤΕΣ ΜΕΛΟΥΣ Β! ΚΥΚΛΟΥ      ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ

Φοιτητική (12 ταινίες)   35,0 €

Κανονική (12 ταινίες)    40,0 €

ΤIMH ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ/ ΠΡΟΒΟΛΗ        6,0 €

ΤIMH ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ ΜΕΤ (για τα μέλη)        10,0 €.

Σχετικά με τις ζωντανές μεταδόσεις στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών στο Ρίο, απομένουν για ζωντανή μετάδοση κατά τον Β’ Κύκλο, οι τρεις όπερες της Metropolitan Opera, που περιλαμβάνονται στο φυλλάδιο του Β’ Κύκλου και είναι:

METROPOLITAN OPERA LIVE HD   (ημέρα Σάββατο ή Κυριακή)

3.            Κυριακή     4.2.2018         Τόσκα   Giacomo Puccini               19.55     Νέα Παραγωγή

4.            Σάββατο  31.3.2018         Έτσι κάνουν όλες             W.A.Mozart       19.55     Νέα Παραγωγή

5.            Σάββατο   14.4.2018        Λουίζα Μίλερ    Giuzeppe Verdi                19.30     Πρώτη φορά HD.

 

Μια Φανταστική Γυναίκα - Una Mujer Fantástica

•             Σκηνοθεσία: Σεμπαστιάν Λέλιο

•             Σενάριο:  Σεμπαστιάν Λέλιο, Γκονζάλο Μάζα

•             Ηθοποιοί: Ντανιέλα Βέγκα, Φρανσίσκο Ρέγιες, Λούις Γκνέκο

•             Φωτογραφία:  Μπένζαμιν Εχαζαρέτα

•             Μοντάζ: Σολεδάδ Σαλφάτε

•             Μουσική:  Μάθιου Χέρμπερτ

•             Κοστούμια:  Μύριελ Πάρρα

•             Χώρα:  Χιλή (Έγχρωμη)

•             Διάρκεια: 104 λεπτά.

Πρώτη προβολή:     6.00 μ.μ.

Δεύτερη προβολή:   8.15 μ.μ.

Τρίτη προβολή:     10.30 μ.μ.

Διακρίσεις:  - Berlin International Film Festival 2017: 3 Βραβεία και Υποψηφιότητες: Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στον Sebastian Lelio, Βραβείο Αργυρή Άρκτος Σεναρίου, Βραβείο Teddy Καλύτερης Ταινίας, Υποψήφιο για Χρυσή Άρκτο.

-San Sebastián International Film Festival 2017 : Βραβείο για Καλύτερη Λατινοαμερικανική Ταινία στον Sebastian Lelio. Υποψηφιότητες.

- Υποψηφιότητες σε άλλα Φεστιβάλ.

Έχοντας εντυπωσιάσει πριν από 4 χρόνια το Φεστιβάλ Βερολίνου με την «Gloria» (βραβείο γυναικείας ερμηνείας), ταινία που επίσης πρόβαλλε η Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας, και παρουσίαζε το διεισδυτικό πορτρέτο μιας 58χρονης η οποία διεκδικεί τη θέση της σε μια κοινωνική ζωή που προσπαθεί να την κρατήσει «εκτός δράσης», ο Χιλιανός Σεμπάστιαν Λέλιο επέστρεψε στην Μπερλινάλε με ένα ανάλογης θεματικής δράμα.

Η ηρωίδα του Μαρίνα βρίσκεται αυτήν τη φορά στο κοινωνικό περιθώριο λόγω της σεξουαλικής της ταυτότητας, καθώς είναι μια τρανσέξουαλ που δουλεύει ως σερβιτόρα και τραγουδίστρια σε κλαμπ. Οι πρώτες σκηνές μάς αποκαλύπτουν την ατάραχη ερωτική σχέση που έχει με τον μεγαλύτερό της σε ηλικία, χωρισμένο Ορλάντο. Η οδύσσειά της θα αρχίσει με τον ξαφνικό θάνατο του συντρόφου της, ο οποίος θα τη φέρει αντιμέτωπη με τις υποψίες της αστυνομίας για βιασμό και πορνεία αλλά και την εχθρική αντιμετώπιση της οικογένειας του Ορλάντο, καθώς ο γιος και η πρώην γυναίκα του επιθυμούν να σβήσουν κάθε ίχνος της παρουσίας της στη ζωή του.

Με τη Μάρεν Άντε («Toni Erdmann») και τον Πάμπλο Λαραΐν («No», «Νερούδα») στην παραγωγή, το στερεό δράμα του Λέλιο ακολουθεί τη δαιδαλώδη διαδρομή ενός παγιδευμένου ανθρώπου πρώτα στη σοκαριστική ταπείνωση, κατόπιν στην επώδυνη συνειδητοποίηση και τέλος στην προσπάθεια ανάκτησης της χαμένης ταυτότητάς του, η οποία θα γίνει τόσο η ψυχολογική όσο και η κοινωνική πυξίδα του.

Με διαρκώς παρούσα, όπως και στην «Gloria», την αίσθηση της αστικής αλλοτρίωσης (η αρχιτεκτονική «σκιά» του Σαντιάγκο στοιχειώνει τα ατμοσφαιρικά πλάνα), οι μελοδραματικοί τόνοι της ταινίας μάς φέρνουν σε γνώριμα, αλμοδοβαρικά νερά, στα οποία ο Λέλιο πλέει με σιγουριά, ενώ τονίζει τις έννοιες του διχασμού, του αυθεντικού και του ψεύτικου, της απόκρυψης και της παραπλάνησης. Αν και δεν διαθέτει το πάθος που δονεί τις εικόνες του Ισπανού δασκάλου του, χτίζει με μαεστρία (βραβείο σεναρίου στο Βερολίνο) έναν μεστό ρόλο γεμάτο αιχμές και τον παραδίνει στην ασυγκράτητη Ντανιέλα Βέγκα, μια πραγματική ερμηνευτική αποκάλυψη. - Χρήστος Μήτσης

Χιλιανή γέννημα θρέμα, η Ντανιέλα Βέγα, διεμφυλική όπως και η Μαρίνα, η ηρωίδα που ενσαρκώνει στην ταινία, δούλεψε πρώτα ως κομμώτρια, σπουδάζοντας ταυτόχρονα κλασικό τραγούδι (τόσες ομοιότητες με τη Μίνα Ορφανού και τη «Στρέλλα» του Πάνου Χ. Κούτρα, όχι μόνο στις λεπτομέρειες, αλλά και στις ανθρώπινες και κινηματογραφικές προθέσεις) κι εμφανίστηκε σε μια θεατρική παράσταση και μια ταινία («La Visita», 2014).

Ήταν, όμως, στο φιλμ του Σεμπαστιάν Λέλιο, δίπλα στον συμπρωταγωνιστή της, Φερνάντο Ρέγιες, στην Berlinale, όπου η ταινία τιμήθηκε με το Βραβείο Σεναρίου, όπου η Βέγα αποκάλυψε την πραγματική της δύναμη, υποδυόμενη μια ηρωική γυναίκα που αναζητά την ευτυχία σε πείσμα της στενοκεφαλιάς.

Στο «Μια Φανταστική Γυναίκα», η Μαρίνα είναι νέα, όμορφη, μπριόζα, τρανσέξουαλ. Ο σύντροφός της, ο καλόκαρδος και γοητευτικός Ορλάντο, είναι κατά μια εικοσαετία μεγαλύτερος, χωρισμένος, με ένα μεγάλο γιο. Οταν, ανήμερα στα γενέθλιά της και μετά τη γιορτή που της έχει ετοιμάσει, ο Ορλάντο πεθαίνει ξαφνικά, η οικογένειά του στρέφεται εναντίον της Μαρίνα. Δεν τη θέλει, δεν τη βλέπει, όπως δεν τη βλέπει ο γιατρός, η αστυνομικός, ο αδελφός του θανόντος, οι αρχές: βλέπουν μια ταυτότητα με αντρικό όνομα, ένα πλάσμα στρεβλό.

Κανείς δεν βλέπει τη Μαρίνα. Κι έτσι εκείνη δεν μπορεί να συμμετάσχει στον αποχαιρετισμό του άντρα που αγάπησε, ούτε και να πενθήσει με δύναμη και να κλείσει την πόρτα αυτής της σχέσης που υπήρξε υπέροχη.

Η Ντανιέλα Βέγα έχει την ετοιμότητα και, επίσης, το υποκριτικό ταλέντο, για να ορίσει αυτόματα τη δική της ταυτότητα: «Είμαι μια ηθοποιός,» εξηγεί, «το επάγγελμά μου είναι να δημιουργώ αισθήματα και να φτιάχνω λογικές συνδέσεις για τους ήρωες που υποδύομαι. Η Μαρίνα κι εγώ έχουμε ένα κοινό: την επιθυμία μας να κοιτάζουμε προς τον κόσμο με αξιοπρέπεια. Σε άλλες πτυχές μας, έχουμε πολλές διαφορές. Γιατί η Μαρίνα είναι μια δημιουργία, δημιουργήθηκε για το σινεμά.»

Βλέποντας την απήχηση της ταινίας του Σεμπαστιάν Λέλιο σ' ολόκληρο τον κόσμο, η Ντανιέλα Βέγα δεν μπορεί παρά να κάνει το συσχετισμό με τον τόπο όπου ξεκίνησαν όλα: «Η χώρα μου, η Χιλή, είναι πολύ συντηρητική, μια κοινωνία που αμφιταλαντεύεται.  Αυτό που θέλω περισσότερο απ’ όλα, είναι αυτή η κοινωνία μου, η χώρα μου, να δει την ταινία και να νοιώσει συμπάθεια και ταύτιση με τον Ορλάντο και τη Μαρίνα. Οι συνθήκες για τα διεμφυλικά άτομα είναι δύσκολες και στη Χιλή.

Τώρα το κράτος προσπαθεί ν’ αλλάξει τη νομοθεσία για να τους δώσει περισσότερα πολιτικά δικαιώματα, αλλά στη Χιλή υπάρχουν προβλήματα με τα ανθρώπινα δικαιώματα εν γένει και οι διεμφυλικοί αποτελούν ένα μέρος του συνόλου. Ταυτόχρονα, επειδή κι η ταινία έχει αισιόδοξη ψυχή, να μην ξεχνάμε ότι μπορείς να βρεις την ομορφιά, μέσα σ’ αυτή τη δύσκολη ζωή μιας διεμφυλικής γυναίκας, καθόλου φανταστικής». Λήδα Γαλανού

*Ο Sebastian Lelio έχει γεννηθεί το 1974 στο Σαντιάγκο της Χιλής. Για τις ταινίες του έχει κερδίσει 23 βραβεία και 18 υποψηφιότητες.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ:

Disobedience 2017, Μια φανταστική γυναίκα 2017, Gloria 2013, El año del tigre 2011, Navidad 2009, La sagrada familia 2005, Carga vital 2003, Ciudad de maravillas 2002, Fragmentos urbanos 2002, Smog 2000,  Cuatro 1996, 4 1995.

*Εκ των χορηγών επικοινωνίας των προβολών της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας είναι το thebest.gr.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture