Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Έφυγε από τη ζωή η γνωστή μεταφράστια Έφη Καλλιφατίδη

Έφυγε από τη ζωή η γνωστή μεταφράστια Έφ...

Είχε επίσης υποτιτλίσει δεκάδες τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες

Τη Δευτέρα, Πρωτοχρονιά του 2018 έφυγε από τη ζωή η Έφη Καλλιφατίδη, η οποία ήταν η βασική μεταφράστρια των βιβλίων του διάσημου συγγραφέα Ουμπέρτο Έκο καθώς και δεκάδων λογοτεχνικών και δοκιμιακών τίτλων στα ελληνικά, μεταξύ των οποίων και της Οριάνα Φαλάτσι.

Η εκλιπούσα είχε επίσης υποτιτλίσει δεκάδες τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες.

Παράλληλα, είχε διατελέσει υπεύθυνη υποτιτλισμού του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και είχε συνεργαστεί με πολλά κινηματογραφικά και θεατρικά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Είχε σπουδάσει αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και γραφιστική στο Instituto Europeo de Design της Ρώμης.

Η Έφη Καλλιφατίδη είχε μεταφράσει βιβλία όπως ο «Τρίστραμ Σάντι» του Λόρενς Στερν, η διαχρονική «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» του Λιούις Κάρολ και το «Νοστρόμο» του Τζόζεφ Κόνραντ.

Όπως έγραψε το σάιτ flix.gr, για τους ανθρώπους του σινεμά η Έφη Καλλιφατίδη και η τότε ομάδα της, ήταν η πρώτη που έφερε στην Ελλάδα το σύστημα ηλεκτρονικού υποτιτλισμού ταινιών και δούλεψε για χρόνια σε φεστιβάλ όπως αυτό της Θεσσαλονίκης, τις Νύχτες Πρεμιέρας – Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας και το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας.

Μεταφράζοντας με το ίδιο πάθος και την ένταση που ζούσε, ακούραστη, αστεία, δυναμική, μεγαλόκαρδη, κατόρθωνε να μεταφράσει υπότιτλους που συχνά σε παρέσυραν ακόμη περισσότερο κι από τους ίδιους τους πρωτότυπους διάλογους, δεν φοβόταν το χιούμορ, την ζωντανή γλώσσα, τα λογοπαίγνια, έγραψε το flix.gr.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture