Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

ΟΛΕΣ ΟΙ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧ...

"Fuente Ovejuna", "Σήμερον Καραγκιόζης!", "Με Δύναμη από την Κηφισιά" κ.α.

Πολλοί τις γιορτινές μέρες της Πρωτοχρονιάς όπως και των Χριστουγέννων επιλέγουν να κάνουν μία όμορφη βραδινή έξοδο συνδυάζοντας την με μία καλή θεατρική παράσταση.

Και την εβδομάδα της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων στην Πάτρα υπάρχουν αξιόλογες θεατρικές επιλογές με τα πρωτεία να τα έχει αναμενόμενα το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας με 3 παραστάσεις.

-Η πρώτη είναι ως γνωστόν, η κεντρική του παραγωγή «Fuente Ovejuna, Η πηγή των αμνών» του Λόπε Ντε Βέγκα σε σκηνοθεσία του Σταύρου Τσακίρη (ο οποίος επελέγη και ως ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ) με τον Τάκη Χρυσικάκο κι άλλους αξιόλογους ηθοποιούς αλλά και την πρωτότυπη μουσική του Θάνου Μικρούτσικου και τα τραγούδια με τη φωνή της αξέχαστης Μαρίας Δημητριάδη, στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων στην πλατεία Γεωργίου Α’.

Το έργο παρουσιάζει μία θρυλική ιστορία των κατοίκων ενός χωριού της Ισπανίας του 1470, που ξεσηκώθηκαν εναντίον του αδίστακτου διοικητή Φερνάν Γκόμεθ ντε Γκουθμάν με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Παρά τα σκληρά βασανιστήρια που υπέστησαν οι κάτοικοι του, κανείς δεν ομολόγησε την δολοφονία και η απάντησή τους ήταν στερεότυπη: ότι για όλα ευθυνόταν η Φουέντε Οβεχούνα, δηλαδή το χωριό.

Πρωταγωνιστεί ο εκλεκτός ηθοποιός Τάκης Χρυσικάκος που δηλώνει γοητευμένος τόσο από το θεατρόφιλο κοινό της Πάτρας όσο και από την αύρα του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων και παίζουν (με αλφαβητική σειρά) οι: Διονύσης Βούλτσος, Μάρκος Γέττος, Φάνης Δίπλας, Σπύρος Κουβαρδάς, Ελένη Μποζάκη, Κωνσταντίνος Νικούλης, Δημήτρης Παγώνης, Νίκη Παύλου, Βασίλης Σιδερόπουλος, Γεράσιμος Σοφιανός και η Νάνσυ Χριστοπούλου.

Το πρόγραμμα παραστάσεων για την εβδομάδα της Πρωτοχρονιάς έχει ως εξής:

Το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017 στις 21.00 και την 1η Ιανουαρίου 2018 και στις 2, 4, 5, 6 Ιανουαρίου 2018 στις 21.00. Την Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018 στις 19.00.

-Η παιδική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας έχει ανεβάσει το ταξιδιάρικο και τρυφερό έργο «Ελίζα» της ηθοποιού και θεατρικής συγγραφέως Ξένιας Καλογεροπούλου σε σκηνοθεσία του Πατρινού ηθοποιού Περικλή Βασιλόπουλου.

Σύμφωνα με το στόρι, στη μακρινή και βροχερή πόλη Πλύμουθ της Αγγλίας πριν από 400 χρόνια διαδραματίζεται η ιστορία της Ελίζας. Εκεί σε μια ταβέρνα, το κόκκινο λιοντάρι, που η Ελίζα εργαζόταν ως σερβιτόρα ερωτεύτηκε ένα ναυτικό, τον Πάτρικ, που κι εκείνος την αγάπησε. Γρήγορα όμως ο Πάτρικ έφυγε για ένα μακρινό ταξίδι στη διάρκεια του οποίου τραυματίζεται. Η Ελίζα θέλοντας να βρει τον αγαπημένο της, ναύλωσε με τρεις φίλους της ένα καράβι, με την ίδια στο τιμόνι του πλοίου και ξεκίνησε το ταξίδι της αναζήτησης… με σκοπό τον θρίαμβο της αγάπης και του έρωτα.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γεράσιμος Γιοβανάκης, Αθανάσιος Γρίβας, Αναστάσιος Θεοφιλάτος, Δημήτρης Μελέτης, Θοδωρής Προκοπίου, Γεωργία Σωτηριανάκου, Νίκος Τουρνάκης, Βασίλης Τσόρλαλης.

Το πρόγραμμα παραστάσεων της «Ελίζας» στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων έχει ως εξής:

Το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017 στις 4:30 μ.μ.

Την Πρωτοχρονιά δεν θα έχει παράσταση και ακολούθως έχουν προγραμματιστεί παραστάσεις της «Ελίζας» για τις 2, 3, 4, 5 και 6 Ιανουαρίου 2018 στις 4:30 μ.μ. και την Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018 στις 11:00 π.μ.

-Από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και δη το σχήμα Άρμα θέσπιδος παρουσιάζεται το έργο «Η Τρελή του Σαγιό» του Ζιροντού σε σκηνοθεσία του Χρήστου Στρέπκου. Η Ωρελί, μια εκκεντρική μποέμ Παριζιάνα μαθαίνει το σχέδιο μιας ομάδας μαφιόζων επιχειρηματιών να σκάψουν συθέμελα το Παρίσι για να αντλήσουν το πετρέλαιο που φημολογείται ότι κρύβεται στο υπέδαφος του. Γνωρίζοντας την απληστία των επιχειρηματιών για εύκολο χρήμα, η Ωρελί καταστρώνει ένα σχέδιο για να τους εξαφανίσει.

Πρώτα διαδίδει πως γνωρίζει που ακριβώς βρίσκεται το πετρέλαιο και έπειτα με την συνεργασία των φίλων της περνάει τους μαφιόζους από μια δίκαιη δίκη και στο τέλος τους οδηγεί σε ένα σκοτεινό υπόγειο όπου υποτίθεται ότι κρύβονται αμύθητα κοιτάσματα πετρελαίου. Τυφλωμένοι από την απληστία τους οι μαφιόζοι επενδυτές πείθονται εύκολα και εγκλωβίζονται στο σκοτεινό υπόγειο. Έτσι η Ωρελί έχει την μοναδική ευκαιρία να τους εξοντώσει όλους μαζί και να προτείνει έναν κόσμο ελευθερίας και αλληλεγγύης απέναντι στην τυραννία του χρήματος.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Κατερίνα Κολλυροπούλου, Βασίλης Κόκκαλης, Γιάννης Τσάκωνας, Διονύσης Κλάδης και Βιβή Αλεξάνδρου.

Παίζεται το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017 στο Θεατράκι Μπάρρυ, Σανταρόζα και Καρόλου στις 8:00 μ.μ. ενώ προγραμματίζεται να παρουσιαστεί και το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018 στις 20.00 πάντα στο Μπάρρυ.

-Στο θεατράκι act στις σκάλες Γεροκωστοπούλου, παρουσιάζεται η θεατρική παράσταση "Παπαδιαμάντη Αναζήτησις" με αφορμή τρία διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε σκηνοθεσία Κωσταντή Μιζάρα. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Ζαχαρή Αχιλλεοπούλου, Σοφία Νικολετάκη και Ευτυχία Χρυσοβέργη.

Ημερομηνίες παραστάσεων: 30 Δεκεμβρίου 2017 και 4, 5, 6, 7 Ιανουαρίου 2018 στις 21.30. Διάρκεια Παράστασης: 60 λεπτά.

-Στις Γραμμές ΤέΧνης, στην Μαιζώνος 271 συνεχίζεται το «Με δύναμη από την Κηφισιά» των Δημήτρη Κεχαΐδη και της Ελένης Χαβαριά, ένα εμβληματικό νεοελληνικό έργο που έχει ανέβει σε σκηνοθεσία του Πατρινού ηθοποιού Βασίλη Κόκκαλη, σε παραγωγή του θεατρικού πουχώρου Γραμμές ΤέΧνης. Τέσσερις γυναίκες με μια φαινομενικά «ιδεατή» ζωή έρχονται αντιμέτωπες με τα πάθη τους και τις αδυναμίες τους.

Ερωτεύονται, απογοητεύονται, ονειρεύονται…αγαπούν και σχεδιάζουν πάντα σε έντονους και γρήγορους ρυθμούς που χρωματίζουν την παράσταση άλλοτε με έντονα κωμικά στοιχεία και άλλοτε με συγκίνηση.

Παίζουν οι Νεφεντίνα Μοσχόβου (Αλέκα), Γιολάντα Δελή (Φωτεινή), Λαμπρινή Ζώτου (Μάρω) και Ματούλα Γεωργεδάκη (Ηλέκτρα).

Το Σάββατο 30/12, προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς θα παιχθεί το «Με Δύναμη από την Κηφισιά» στις Γραμμές ΤέΧνης στις 21.30 ενώ όπως μας ενημέρωσαν λόγω της επιτυχίας του έργου και του ενδιαφέροντος του κόσμου, αποφασίστηκε και μία μικρή παράταση με 5 εξτρά παραστάσεις, την Τρίτη 2 Ιανουαρίου, την Τετάρτη 3/1, την Πέμπτη 4/1 και το Σάββατο 6/1 στις 21.30 και την Κυριακή 7/1 στις 20.00.

-Στο Αντίμετρο στην οδό Φαβιέρου και Αγ. Διονυσίου στην Πάτρα συνεχίζεται και την εβδομάδα της Πρωτοχρονιάς η παιδική θεατρική παράσταση «Φον Κουραμπιές εναντίον Κόμη Μελομακαρόνη» που αποτελεί τη θεατρική διασκευή του ομώνυμου απολαυστικού παραμυθιού του Κυριάκου Χαρίτου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Η Μέλα Καραμέλα, ο Βουτυρένιος Κουραμπιές, ο Μελένιος Μελομακάρονος, η Σκανταζηλιάρα Σοκολάτα και άλλοι πολλοί... έρχονται ξανά να μας θυμίσουν την αξία της προσφοράς και της αλληλοβοήθειας. Μπορεί άραγε ο άνθρωπος να νικήσει τον εγωισμό του και να μάθει να συνυπάρχει αρμονικά με τους άλλους;

Διασκευή: Μαρία Γκλαβά

Σκηνοθετική επιμέλεια: Μαρία Γκλαβά, Γεράσιμος Ντάβαρης

Με τους: Μαρία Γκλαβά, Γιάννη Γκοτσόπουλο, Κυριακή Τσώνη, Μαρία Κορακιανίτη, Σοφία Παπαδοπούλου, Ιωάννα Κώστα, Ειρήνη Γεωργοπούλου, Κώστα Τσορτό.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων είναι το ακόλουθο: Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017 και 3, 4, 5, 6 και 7 Ιανουαρίου2018 στις 18.30 το απόγευμα, στο Θέατρο Αντίμετρο, στην οδό Φαβιέρου 5.

-Στο Επίκεντρο+ στην οδό Αγ. Διονυσίου και Νόρμαν τώρα συνεχίζεται με επιλεγμένες παραστάσεις το παιδικό έργο του Λάκη Κουρετζή «Ο Χρόνος είναι ένα παιδί που παίζει…» σε σκηνοθεσία του Πατρινού ηθοποιού Μίλτου Νίκα, με πρωτότυπη μουσική του Γιώργου Δίπλα και βίντεο του Παναγιώτη Φαφούτη. Παίζουν οι ηθοποιοί Μάρκος Γέττος, Φιορέλα Μαστρόκαλου, Γιώργος Παύλου, Αλεξάνδρα Σπηλιωτοπούλου και η Κατερίνα Στασινού.

Είναι μία περιπέτεια φαντασίας η οποία ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους στην έννοια του χρόνου. Σύμφωνα με το στόρι, ένα μικρό κορίτσι η Νίνα αρχίζει να αναρωτιέται τι είναι ο Χρόνος και ξεκινάει ένα μαγικό ταξίδι για να τον συναντήσει. Φανταστικοί ήρωες, ο Φύλακας του χρόνου, το αγόρι που το λένε Τικ-τακ, η Μνήμη, η Λήθη, ο Ύπνος, ο Παιχνιδοποιός την βοηθούν σε αυτή τη μεγάλη περιπέτεια, σ’ αυτό το μοναδικό ταξίδι γνώσης.

Το έργο παίζεται το Σάββατο 30/12 στις 16.00 και την δεύτερη μέρα της Πρωτοχρονιάς, 2/1/2018 στις 12 το μεσημέρι ενώ η τελευταία προγραμματισμένη παράσταση είναι για την Κυριακή 7/1/2018 στις 12 το μεσημέρι.

-Στο Royal theater – παλιό Πτωχοκομείο στην Ακτή Δυμαίων, οι Πατρινοί θεατές δεν θα πρέπει να χάσουν την παράσταση που χειροκροτήθηκε ήδη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, «Σήμερον Καραγκιόζης! Τα Χριστούγεννα του Παπαδιαμάντη», σε πρωτότυπη μουσική του Γιώργου Βούκανου με τον γνωστό ηθοποιό Γεράσιμο Γεννατά σε ρόλο αφηγητή και την Άντα Αθανασοπούλου στο τραγούδι. Συμμετέχει και η Ορχήστρα του Πνευματικού κέντρου της ιεράς πόλης Μεσολογγίου.

Η παράσταση θα παιχθεί την Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018 στις 18.30 το απόγευμα.

Η σκηνοθεσία και τα σκηνικά είναι του Πατρινού καραγκιοζοπαίκτη Κώστα Μακρή, ο οποίος και συμμετέχει ενεργά στην παράσταση παίζοντας καραγκιόζη μαζί με τον γιο του Μπάμπη Μακρή.

Εισιτήρια διατίθενται στη Γωνιά του βιβλίου - Βιβλιοπωλεία Παπαχρίστου, στο Discover Bookstore στο στενό της Βούρβαχη και στον Φάρο Εν Πάτραις.

Στην προπώληση τα εισιτήρια κοστίζουν 10 ευρώ, θα υπάρχει και οικογενειακό εισιτήριο για 3 άτομα, αξίας 25 ευρώ ενώ στην είσοδο τα εισιτήρια θα κοστίζουν 13 ευρώ.

-Τέλος στο θεατράκι Αγορά στην οδό Καραικσάκη στην Πάτρα, ανάμεσα στην Πατρέως και την Γεροκωστοπούλου, επέστρεψε η παράσταση «Το Τίμημα». Πρόκειται για ένα αριστουργηματικό έργο του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα Άρθουρ Μίλλερ, το οποίο γράφτηκε μετά την μεγάλη κρίση του 1930 στην Αμερική και αναφέρεται στο τίμημα των μεγάλων αποφάσεων που καλούμαστε να πάρουμε όταν όλα γύρω μας καταρρέουν. Οι αναλογίες με την Ελλάδα του σήμερα είναι εντυπωσιακές.

Παρουσιάζεται σε μετάφραση Ευγενίας Σαφρίδη και σκηνοθεσία του Κώστα Μαλαμή.

Σκηνικό : Θάνος Μπαλαφούτης

Κοστούμια : Θεοδώρα Τσούλου

Φωτισμοί : Νίκος Σμυρλής

Σχεδιασμός αφίσσας : Krama architects

Φωτογραφίες : Χρήστος Αναστασόπουλος

Τεχνική υποστήριξη : Βαγγέλης Μαντάς.

Τους ρόλους ερμηνεύουν στην παράσταση οι:

Έστερ : Θεανώ Κανελλάκη

Βίκτωρ : Κώστας Μαλαμής

Σόλομων : Αντώνης Μπαρμπετάκης

Γουώλτερ : Νώντας Φωκάς.

Η 1η παράσταση δόθηκε την Παρασκευή 29/12 στις 21.30 και ακολουθούν οι εξής προγραμματισμένες παραστάσεις στο θεατράκι Αγορά.

Το Σάββατο 30/12 στις 21.30 και την Πέμπτη 4/1, την Παρασκευή 5/1, το Σάββατο 6/1 και την Κυριακή 7/1 στις 21.30.

Eπιμέλεια κειμένου: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture