Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΣΑΝΙΔΙ - ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΣΑΝΙΔΙ - ΟΛΕΣ ...

Fuente Ovejuna, Ελίζα, Τρελή του Σαγιό, Με δύναμη από την Κηφισιά, Ο χρόνος είναι ένα παιδί που παίζει, κ.α.

Τα Χριστούγεννα μία από τις ωραιότερες εξόδους που πολλοί προτιμούν είναι αυτή του θεάτρου. Τις φετινές γιορτές αναμενόμενα τα πρωτεία στις επιλογές του κοινού αναμένεται να έχει το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας καθώς έχει να προτείνει 3 παραστάσεις. Η πρώτη είναι η κεντρική του παραγωγή «Fuente Ovejuna, Η πηγή των αμνών» του Λόπε Ντε Βέγκα σε σκηνοθεσία του Σταύρου Τσακίρη με τον Τάκη Χρυσικάκι κι άλλους αξιόλογους ηθοποιούς αλλά και την πρωτότυπη μουσική του Θάνου Μικρούτσικου και τα τραγούδια με τη φωνή της αξέχαστης Μαρίας Δημητριάδη.

Το έργο παρουσιάζει μία θρυλική ιστορία των κατοίκων ενός χωριού της Ισπανίας του 1470,  που ξεσηκώθηκαν  εναντίον του αδίστακτου διοικητή Φερνάν Γκόμεθ ντε Γκουθμάν με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Παρά τα σκληρά βασανιστήρια που υπέστησαν  οι κάτοικοι του,  κανείς δεν ομολόγησε την δολοφονία και η απάντησή τους  ήταν στερεότυπη: ότι για όλα ευθυνόταν η Φουέντε Οβεχούνα, δηλαδή το χωριό.

Πρωταγωνιστεί ο Τάκης Χρυσικάκος και παίζουν (με αλφαβητική σειρά) οι: Διονύσης Βούλτσος, Μάρκος Γέττος, Φάνης Δίπλας,  Σπύρος Κουβαρδάς, Ελένη  Μποζάκη, Κωνσταντίνος  Νικούλης, Δημήτρης Παγώνης, Νίκη Παύλου, Βασίλης Σιδερόπουλος, Γεράσιμος Σοφιανός και η Νάνσυ Χριστοπούλου.

Η παράσταση παίζεται στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων και το πρόγραμμα παραστάσεων για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά έχει ως εξής:

Στις 25, 26, 27, 28, 29 και 30 Δεκεμβρίου 2017 στις 21.00 και 1, 2, 4, 5, 6 Ιανουαρίου 2018 στις 21.00. Την Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018 στις 19.00.

Η παιδική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας έχει ανεβάσει την «Ελίζα» της Ξένιας Καλογεροπούλου σε σκηνοθεσία του Περικλή Βασιλόπουλου.

Σύμφωνα με το στόρι, στη μακρινή και βροχερή πόλη Πλύμουθ της Αγγλίας πριν από 400 χρόνια διαδραματίζεται η ιστορία της Ελίζας. Εκεί σε μια ταβέρνα, το κόκκινο λιοντάρι, που η  Ελίζα εργαζόταν ως σερβιτόρα ερωτεύτηκε ένα ναυτικό, τον Πάτρικ, που κι εκείνος την αγάπησε. Γρήγορα όμως ο Πάτρικ έφυγε για ένα μακρινό ταξίδι στη διάρκεια του οποίου τραυματίζεται. Η Ελίζα θέλοντας να βρει τον αγαπημένο της, ναύλωσε με τρεις φίλους της ένα καράβι, με την ίδια στο τιμόνι του πλοίου και ξεκίνησε το ταξίδι της αναζήτησης… με σκοπό τον θρίαμβο της αγάπης και του έρωτα.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γεράσιμος Γιοβανάκης, Αθανάσιος Γρίβας,  Αναστάσιος Θεοφιλάτος, Δημήτρης Μελέτης, Θοδωρής Προκοπίου, Γεωργία Σωτηριανάκου, Νίκος Τουρνάκης, Βασίλης Τσόρλαλης.

Το πρόγραμμα παραστάσεων για τις γιορτές είναι το εξής:

25, 26, 27, 28, 29 και 30 Δεκεμβρίου 2017 στις 4:30 μ.μ.

2, 3, 4, 5 και 6 Ιανουαρίου 2018 στις 4:30 μ.μ.

7 Ιανουαρίου 2018 στις 11:00 π.μ.

Από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και δη το σχήμα Άρμα θέσπιδος παρουσιάζεται το έργο «Η Τρελή του Σαγιό» του Ζιροντού σε σκηνοθεσία του Χρήστου Στρέπκου.  Η Ωρελί, μια  εκκεντρική  μποέμ   Παριζιάνα  μαθαίνει το σχέδιο μιας ομάδας μαφιόζων επιχειρηματιών  να σκάψουν συθέμελα το Παρίσι  για να αντλήσουν το  πετρέλαιο που  φημολογείται ότι κρύβεται στο υπέδαφος του. Γνωρίζοντας την απληστία  των επιχειρηματιών για εύκολο χρήμα, η Ωρελί  καταστρώνει ένα σχέδιο για να τους εξαφανίσει.

Πρώτα διαδίδει πως γνωρίζει που ακριβώς βρίσκεται το πετρέλαιο και έπειτα  με  την συνεργασία των φίλων της  περνάει  τους μαφιόζους από  μια δίκαιη δίκη  και στο τέλος τους οδηγεί σε ένα σκοτεινό υπόγειο όπου υποτίθεται ότι κρύβονται αμύθητα κοιτάσματα πετρελαίου. Τυφλωμένοι από  την απληστία τους οι μαφιόζοι επενδυτές πείθονται εύκολα  και εγκλωβίζονται στο σκοτεινό υπόγειο. Έτσι η  Ωρελί  έχει την μοναδική  ευκαιρία  να τους εξοντώσει όλους μαζί  και να προτείνει έναν κόσμο  ελευθερίας και αλληλεγγύης  απέναντι στην τυραννία του χρήματος.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Κατερίνα Κολλυροπούλου, Βασίλης Κόκκαλης, Γιάννης Τσάκωνας, Διονύσης  Κλάδης και Βιβή Αλεξάνδρου.

Έχουν προγραμματιστεί να δοθούν 2 παραστάσεις στις 29 και 30 Δεκεμβρίου 2017 στο Θεατράκι Μπάρρυ, Σανταρόζα και Καρόλου στις 8:00 μ.μ.

Στο θεατράκι act στις σκάλες Γεροκωστοπούλου, παρουσιάζεται η θεατρική παράσταση "Παπαδιαμάντη Αναζήτησις" με αφορμή τρία διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε σκηνοθεσία Κωσταντή Μιζάρα. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Ζαχαρή Αχιλλεοπούλου, Σοφία Νικολετάκη και Ευτυχία Χρυσοβέργη.

Ημερομηνίες παραστάσεων: 23, 26, 28, 29, 30 Δεκεμβρίου 2017 και 4, 5, 6, 7 Ιανουαρίου 2018 στις 21.30. Διάρκεια Παράστασης: 60 λεπτά.

Στο act θα παιχθεί και η παιδική παράσταση «Το κορίτσι που επιμένει» σε κείμενο και σκηνοθεσία του Τηλέμαχου Τσαρδάκα. Η παράσταση είναι γεμάτη ζωντανό τραγούδι, μουσική και πολύ χιούμορ. Χρησιμοποιούνται τεχνικές σωματικού θεάτρου με καταιγιστικές εναλλαγές ρόλων, μουσικού θεάτρου και στοιχείων όπερας, ακόμα και κουκλοθεάτρου με ειδικά κατασκευασμένες κούκλες και σκηνικά αντικείμενα.

Είναι βασισμένη στη δύναμη της Ελληνικής Μυθολογίας  και διδάσκει σε μικρούς και υπενθυμίζει σε μεγάλους, με ιδιαίτερα διασκεδαστικό τρόπο, την αξία της τόλμης και της προσπάθειας.

«Το Κορίτσι που επιμένει» απευθύνεται σε παιδιά 4 ετών και άνω. Η πρωτότυπη μουσική σύνθεση είναι του Διονύση Μπάστα.

Έχουν προγραμματιστεί να δοθούν 5 παραστάσεις, στις 27/12 στις 18.00, και στις 28 και 29/12 στις 12 το μεσημέρι και στις 18.00.

Στις Γραμμές ΤέΧνης, στην Μαιζώνος 271 συνεχίζεται το έργο «Με δύναμη από την Κηφισιά» των Δημήτρη Κεχαΐδη και της Ελένης Χαβαριά, ενός εμβληματικού νεοελληνικού έργου που έχει ανέβει σε σκηνοθεσία του Πατρινού ηθοποιού Βασίλη Κόκκαλη. Τέσσερις γυναίκες με μια φαινομενικά «ιδεατή» ζωή έρχονται αντιμέτωπες με τα πάθη τους και τις αδυναμίες τους.

Ερωτεύονται, απογοητεύονται, ονειρεύονται…αγαπούν και σχεδιάζουν πάντα σε έντονους και γρήγορους ρυθμούς που χρωματίζουν την παράσταση άλλοτε με έντονα κωμικά στοιχεία και άλλοτε με συγκίνηση.

Παίζουν οι Νεφεντίνα Μοσχόβου (Αλέκα), Γιολάντα Δελή (Φωτεινή), Λαμπρινή Ζώτου (Μάρω) και Ματούλα Γεωργεδάκη (Ηλέκτρα).

Το εορταστικό πρόγραμμα παραστάσεων του έργου στις Γραμμές ΤέΧνης στην Μαιζώνος 271 μετά την Παπαφλέσσα είναι το εξής:

Το Σάββατο 23/12 στις 21.30 και κατόπιν την Τετάρτη 27/12, την Πέμπτη 28/12, την Παρασκευή 29/12 και το Σάββατο 30/12 στις 21.30.

Στο Λιθογραφείον, στην Μαιζώνος 172β και Τριών Ναυάρχων, το Σάββατο 23/12 στις 18.30 θα παιχθεί η παιδική παράσταση «Η μικρή μάγισσα» σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε.  Πρόκειται για ένα Γερμανικό παραμύθι του Ότφριντ Πρόισλερ  σε διασκευή και σκηνοθεσία της Κατερίνας Μιχαλοπούλου. Η παράσταση συνδυάζει τεχνικές κουκλοθέατρου μαζί με μικρούς πρωταγωνιστές από την παιδική θεατρική ομάδα “Ονείρου… Δράσεις”, λιλιπούτειους ζωγράφους από τα παιδικά τμήματα ζωγραφικής των “Ονείρου… Δράσεις” καθώς και το τμήμα προσχολικής ηλικίας του Ινστιτούτου Goethe-Zentrum Patras.

Στο Λιθογραφείον στις 29/12 στις 21.30 θα παρουσιαστεί η μουσική παράσταση «Η Μαρία Κάλλας μέσα από τη μουσική και τα λόγια της», από το καλλιτεχνικό μουσικό σχήμα Musica den Cuore, με αφορμή τα 40 χρόνια από το θάνατο της σπουδαίας ντίβας της όπερας. Το σχήμα Musica del Cuore συγκροτούν η μέτζο σοπράνο Monica Minarelli, η σοπράνο Antonella Orefice και ο πιανίστας Neville Jason Fahy, ο οποίος έχει και την καλλιτεχνική επιμέλεια του αφιερώματος.

Στην διάρκεια της εκδήλωσης θα ερμηνευτούν άριες από ρόλους που ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο η Κάλλας (Norma, Tosca, Violetta, Lucia, Carmen κλπ) καθώς και intermezzi από όπερες που τραγούδησε (Cavalleria Rusticana, Manon Leacaut κλπ). Ενόσω θα εκτυλίσσεται η συναυλία θαπροβάλλονται και βίντεο και φωτογραφικό υλικό αναδεικνύοντας διάφορες πτυχές της τέχνης και της λαμπερής προσωπικότητας της Μαρίας Κάλλας.

Στο Αντίμετρο στην οδό Φαβιέρου και Αγ. Διονυσίου στην Πάτρα τις ημέρες των γιορτών θα παίζεται η παιδική θεατρική παράσταση «Φον Κουραμπιές εναντίον Κόμη Μελομακαρόνη» που αποτελεί τη θεατρική διασκευή του ομώνυμου απολαυστικού παραμυθιού του Κυριάκου Χαρίτου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Η Μέλα Καραμέλα, ο Βουτυρένιος Κουραμπιές, ο Μελένιος Μελομακάρονος, η Σκανταζηλιάρα Σοκολάτα και άλλοι πολλοί... έρχονται ξανά να μας θυμίσουν την αξία της προσφοράς και της αλληλοβοήθειας. Μπορεί άραγε ο άνθρωπος να νικήσει τον εγωισμό του και να μάθει να συνυπάρχει αρμονικά με τους άλλους;

Διασκευή: Μαρία Γκλαβά

Σκηνοθετική επιμέλεια: Μαρία Γκλαβά, Γεράσιμος Ντάβαρης

Με τους: Μαρία Γκλαβά, Γιάννη Γκοτσόπουλο, Κυριακή Τσώνη, Μαρία Κορακιανίτη, Σοφία Παπαδοπούλου, Ιωάννα Κώστα, Ειρήνη Γεωργοπούλου, Κώστα Τσορτό.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων είναι το ακόλουθο:

23, 24, 26, 27, 28, 29, 30 Δεκεμβρίου 2017 και 3, 4, 5, 6 και 7 Δεκεμβρίου 2018 στις 18.30 το απόγευμα, στο Θέατρο Αντίμετρο, στην οδό Φαβιέρου 5.

Στο Πολύεδρο στην οδό Κανακάρη 147, στην Πάτρα το Σάββατο 23/12 στις 17.00 επαναλαμβάνεται η παιδική θεατρική παράσταση «The Happy Elf – Το χαρούμενο ξωτικό» σε κείμενο της δημοσιογράφου Ελένης Βασιλοπούλου. Τέσσερα πανέμορφα ξωτικά, με ιδιαίτερες προσωπικότητες πρέπει να κάνουν τα «μαγικά-ακροβατικά» τους κόλπα για να κρατήσουν το μύθο του Άγιου Βασίλη και των ξωτικών αληθινό στις καρδιές των παιδιών! Θα τα καταφέρουν;

Μια μοναδική διαδραστική παράσταση, βασισμένη στις αρχές του θεατρικού παιχνιδιού με πολλές εκπλήξεις!

Στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων το Σάββατο 23/12 στις 12 το μεσημέρι θα δοθεί μία Χριστουγεννιάτικη συναυλία με τίτλο «Χριστούγεννα: Τα όπλα σωπάστε … ν’ ακουστούν οι ευχές». Πρόκειται για μία συναυλία με την σφραγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, που περιλαμβάνει την παρουσίαση ύμνων και τραγουδιών από το Χριστουγεννιάτικο ρεπερτόριο και τραγούδια με αντιπολεμικό πνεύμα και τραγούδια του Λουκά Αδαμόπουλου κα  Ανδρέα Αδαμόπουλου. Τραγούδι: Αλίκη Ζαφείρη,  Αντριάνα Λυκούρεση και Δήμητρα Κωνσταντοπούλου.

Στο Επίκεντρο+ στην οδό Αγ. Διονυσίου και Νόρμαν συνεχίζεται με επιλεγμένες παραστάσεις το παιδικό έργο του Λάκη Κουρετζή «Ο Χρόνος είναι ένα παιδί που παίζει…» σε σκηνοθεσία του Πατρινού ηθοποιού Μίλτου Νίκα, με πρωτότυπη μουσική του Γιώργου Δίπλα και βίντεο του Παναγιώτη Φαφούτη. Παίζουν οι ηθοποιοί Μάρκος Γέττος, Φιορέλα Μαστρόκαλου, Γιώργος Παύλου, Αλεξάνδρα Σπηλιωτοπούλου και η Κατερίνα Στασινού.

Οργάνωση Παραγωγής: ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ+.

Είναι μία περιπέτεια φαντασίας η οποία ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους στην έννοια του χρόνου. Σύμφωνα με το στόρι, ένα μικρό κορίτσι η Νίνα αρχίζει να αναρωτιέται τι είναι ο Χρόνος και ξεκινάει ένα μαγικό ταξίδι για να τον συναντήσει. Φανταστικοί ήρωες, ο Φύλακας του χρόνου, το αγόρι που το λένε Τικ-τακ, η Μνήμη, η Λήθη, ο Ύπνος, ο Παιχνιδοποιός την βοηθούν σε αυτή τη μεγάλη περιπέτεια, σ’ αυτό το μοναδικό ταξίδι γνώσης.

Το πρόγραμμα παραστάσεων είναι το εξής:

Το Σάββατο 23/12 στις 12 το μεσημέρι και στις 17.00, στις 27/12 στις 17.30 και στις 30/12 στις 16.00 ενώ την δεύτερη μέρα της Πρωτοχρονιάς, 2/1/2018 η παράσταση θα δοθεί στις 12 το μεσημέρι.

Ολοκληρώνουμε το αφιέρωμα με την μουσικοχορευτική βραδιά "Christmas Holy Night" που διοργανώνει η χορωδία Cantelena το Σάββατο 23/12/2017 μετά τις 20.30 στη σκηνή του Royal Theater – παλιό Πτωχοκομείο στην Ακτή Δυμαίων. Όπως μάθαμε τα εισιτήρια ήσαν περιζήτητα και έχουν προπωληθεί.

Eπιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture