Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Βγαίνει 28 Δεκεμβρίου το φιλμ «Τα Μυστικά της Τεχεράνης – Tehran Taboo»

Βγαίνει 28 Δεκεμβρίου το φιλμ «Τα Μυστικ...

Πρόκειται για ένα ιδιοφυές animation φιλμ του Αλί Σουζαντέ

To φιλμ «Τα Μυστικά της Τεχεράνης – Tehran Taboo» που είχε προβληθεί στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών 2017 θα βγει στις Ελληνικές αίθουσες στις 28/12/2017 από την Seven Films.

"Εκεί που το Shortcuts του Ρόμπερτ Άλτμαν συναντά το Persepolis της Μαριάν Σατραπί, βρίσκεται το ιδιοφυές animation του Αλί Σουζαντέ." Screenanarchy.

Η Τεχεράνη είναι μια πόλη γεμάτη περιορισμούς και θρησκευτικούς νόμους όπου οποιοδήποτε έγκλημα έχει δρακόντεια τιμωρία.

Όμως η δίψα για ζωή κάνει τους ανθρώπους να αποζητούν την ελευθερία. Τρεις γυναίκες από διαφορετικά κοινωνικά υπόβαθρα και ένας νεαρός μουσικός θα βρεθούν σε κοινή πορεία και θα παλέψουν την υποκρισία και τις αντιφάσεις του συστήματος.

Aπό τις 28 Δεκεμβρίου στους κινηματογράφους Ααβόρα και Ολύμπιον.

Σε συνέντευξη του ο σκηνοθέτης Αλί Σουζαντέ ανέφερε τα εξής:

Τα μυστικά της Τεχεράνης προέρχονται από πρωτότυπο σενάριο, δεν πρόκειται για μεταφορά μυθιστορήματος. Η ιδέα μου ήρθε κάποια χρόνια νωρίτερα όταν άκουσα στο μετρό μια συζήτηση δύο νεαρών αντρών από το Ιράν για τη σχέση τους με τις γυναίκες. Ανέφεραν μια πόρνη που έφερε το παιδί της στη δουλειά. Με έκανε να αναρωτηθώ για τα θέματα σεξουαλικότητας στο Ιράν. Άρχισα την έρευνα στα κοινωνικά δίκτυα και η ιστορία ξεκίνησε από εκεί.

-Ήταν εξαρχής η πρόθεση σας να κάνετε μια ταινία animation;

Ο αρχικός στόχος δεν ήταν μια ταινία animation, αλλά πρόκειται για το βασικό μου επαγγελματικό υπόβαθρο. Έχω εργαστεί κι ως φωτογράφος, ζωγράφος και στο τμήμα των οπτικών εφέ. Το σημαντικότερο για μένα ήταν να κάνω την ιστορία να δουλέψει. Για την ταινία αυτή, βασικό πρόβλημα ήταν η τοποθεσία των γυρισμάτων αν αποφασίζαμε να την κάνουμε live-action. Η Τεχεράνη δεν ήταν επιλογή για προφανείς λόγους. Παρακολούθησα κάποιες ταινίες που χρησιμοποίησαν το Μαρόκο ή την Ιορδανία αντί του Ιράν, αλλά για μένα δεν ήταν πειστικά. Καταλήξαμε ότι η τεχνική του rotoscoping ήταν ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε. Διάλεξα αυτή τη τεχνική γιατί μας επιτρέπει να αντιληφθούμε τους χαρακτήρες με περισσότερο ρεαλισμό παρά το animation.

-              Μιλήστε μας για τη σχέση σας με το Ιράν.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Ιράν μέχρι τα 25 μου. Είμαι ο μόνος από την οικογένεια μου που τώρα ζει στο εξωτερικό. Ήμουν 9 χρονών όταν ξέσπασε η Ισλαμική Επανάσταση. Ξαφνικά άρχισαν να χωρίζουν τα αγόρια από τα κορίτσια στο σχολείο. Ήταν η πρώτη από πολλές τραυματικές εμπειρίες. Στα 25 μου μετανάστευσα και ζω στη Γερμανία έκτοτε. Αγαπώ ακόμη το Ιράν και τους ανθρώπους του φυσικά, οι οποίοι είναι από τους πιο δυνατούς στον κόσμο. Η έρευνα και η προσωπική ενδοσκόπηση μου έδωσε μια πολύ διαφορετική εικόνα του Ιράν. Νομίζω ότι κατανοώ καλύτερα πια τις συνθήκες, πόσο σύνθετη είναι η κοινωνία και γιατί δεν υπάρχει μία απλά απάντηση. Η σχέση μου με τη χώρα μου είναι πιο δυνατή μετά από αυτή την ταινία.

*Ο Αλί Σουζαντέ έχει γεννηθεί το 1970 στο Σιράζ του Ιράν. Σπούδασε στη σχολή καλών τεχνών της Τεχεράνης κι αργότερα Media design στο Πανεπιστήμιο της Κολονίας. Ίδρυσε την Cartoonamoon, ενώ ταυτόχρονα εργάστηκε ως animator σε πάρα πολλές ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές. Έχει σκηνοθετήσει πολλά μουσικά βίντεο και μικρού μήκους ταινίες πριν ολοκληρώσει τα Μυστικά της Τεχεράνης.

Έχει εργαστεί ως επικεφαλής animation στα ντοκιμαντέρ The Green Wave (2010) (Βραβείο Grimme Prize Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και διαγωνιστικό Φεστιβάλ Σάντανς) και Camp 14 (2012) που επιλέχθηκε για το επίσημο διαγωνιστικό των φεστιβάλ Λοκάρνο και Τορόντο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture