Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

ΣΤΟ ΠΑΝΘΕΟΝ ΤΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΣΠΟΥΗΔΙΚΟ "ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ" ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΟ ΟΣΚΑΡ - ΕΚΤΟΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΟ "AMERIKA SQUARE"

ΣΤΟ ΠΑΝΘΕΟΝ ΤΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΣΠΟΥΗΔΙΚΟ "...

Το "άλλο" σινεμά, εκτός Χόλιγουντ

H λίστα των 9 ταινιών που κατάφεραν να προκριθούν από τις συνολικά 92 που υποβλήθηκαν για τη διεκδίκηση του βραβείου Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας της χρονιάς που τελειώνει σε λίγες μέρες, ανακοινώθηκε κι απ’ αυτές τις 9, αναμένεται να μείνουν μόνο οι 5 που θα τεθούν και υποψήφιες στην 90η απονομή.

Όπως έγραψε το σάιτ flix.gr, ήταν χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις ή απουσίες, η λίστα των 9 ταινιών που θα διεκδικήσουν μια θέση στην υπολογίσιμη και πάντα με ενδιαφέρον πεντάδα του Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας όπου η Ελλάδα είχε καταφέρει να λάβει υποψηφιότητα προ 7 ετών με τον «Κυνόδοντα» του Γιώργου Λάνθιμου. Φέτος με το «Amerika Square – Πλατεία Αμερικής» του Γιάννη Σακαρίδη με τον Γιάννη Στάνκογλου δεν τα κατάφερε.

Η λίστα των 9 φιλμ αποτελείται από μεγάλες επιτυχίες της χρονιάς, όπως το «Τετράγωνο – The Square» του Ρούμπεν Εστλουντ από τη Σουηδία που προβάλλεται από την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017 και στην Πάτρα στη 2η αίθουσα του Πάνθεον (μία παράδοξη ταινία με πολλά όμως μηνύματα, εξαιρετικές ερμηνείες από τον γοητευτικό Δανό ηθοποιό Claes Bang και την Ελίζαμπεθ Μος και ήδη πολλές σημαντικές διακρίσεις όπως τον φετινό Χρυσό Φοίνικα των Κανών και βραβεία της Ευρωπαικής Ακαδημίας Κινηματογράφου) και το «Η Ψυχή και το Σώμα» της Ίλντικο Ενιέντι από την Ουγγαρία (Χρυσή Άρκτος και βραβείο των κριτικών στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου) που ήδη βγήκε στην Αθήνα από 14/12 και στην Πάτρα θα δούμε από την Κινηματογραφική λέσχη στις 5 Μαρτίου 2018. Η ταινία αυτή από την Ουγγαρία είχε παιχθεί και στο 58ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

Στη λίστα των 9 καλύτερων ξενόγλωσσων φιλμ στην κούρσα των Όσκαρ και το «Χωρίς Αγάπη» του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ για λογαριασμό της Ρωσίας που στην Πάτρα προβλήθηκε στη 2η αίθουσα του Πάνθεον.

Στα υποψήφια με σοβαρές πιθανότητες να μπει στην 5άδα και η ταινία «Μια Φανταστική Γυναίκα του Σεμπάστιαν Λέλιο από τη Χιλή με την Ντανιέλα Βέγκα, που επίσης στην Πάτρα θα δούμε από την Κινηματογραφική Λέσχη στις 15 Ιανουαρίου 2018, στην έναρξη δηλαδή του Β’ κύκλου προβολών στα Odeon Entertainment στη Βέσο Μάρε. Η ταινία τιμήθηκε με το βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Από τη λίστα λείπουν όπως επισημαίνει το flix.gr, το «First They Killed My Father» της Αντζελίνα Τζολί (είχε υποβληθεί από την Καμπότζη) αλλά και το συγκλονιστικό φιλμ «120 Χτύποι το Λεπτό» του Ρομπίν Καμπιγιό για λογαριασμό της Γαλλίας που είχε προβληθεί στην αρχή της φετινής σαιζόν στην Πάτρα, στο Πάνθεον.

Ακολουθεί αναλυτικά η λίστα με τις 9 ταινίες που έχουν φτάσει μία ανάσα από την υποψηφιότητα για το Όσκαρ στην κατηγορία της καλύτερης ξενόγλωσσης παραγωγής της χρονιάς:

Μια Φανταστική Γυναίκα του Σεμπάστιαν Λέλιο (Χιλή)

In the Fade του Φατίχ Ακίν (Γερμανία)

Η Ψυχή και το Σώμα της Ιλντικο Ενιέντι (Ουγγαρία)

Foxtrot του Σαμουέλ Μαόζ (Ισραήλ) – ταινία που ξεχώρισε στο Φεστιβάλ της Βενετίας

The Insult του Ζιάντ Ντουειρί (Λίβανος)

Χωρίς Αγάπη του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ (Ρωσία)

Félicité του Αλέν Γκομίς (Σενεγάλη)

Το Τετράγωνο του Ρούμπεν Εστλουντ (Σουηδία)

The Wound του Τζον Τρένγκοβ (Νότιος Αφρική).

*Η τελική πεντάδα θα ανακοινωθεί στις 23 Ιανουαρίου 2018, μαζί με όλες τις υποψηφιότητες των 90ών Βραβείων Όσκαρ της Αμερικανικής Κινηματογραφικής Ακαδημίας. Η τελετή απονομής θα γίνει την Κυριακή 4 Μαρτίου στο Dolby Theatre στο Hollywood & Highland Center του Λος Άντζελες.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

"Η Ψυχή και το Σώμα" - Ουγγαρία. Θα το δούμε από την Κινηματογραφική Λέσχη της Πάτρας.

"Η Ψυχή και το Σώμα" - Ουγγαρί...

"Η Ψυχή και το Σώμα" - Ουγγαρία. Θα το δούμε από την Κινηματογραφική Λέσχη της Πάτρας.

"Amerika Square".

"Amerika Square".

"Amerika Square".

"Μια Φανταστική Γυναίκα".

"Μια Φανταστική Γυναίκα".

"Μια Φανταστική Γυναίκα".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture