Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

ΓΙΩΤΑ ΝΕΓΚΑ: ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8/12 ΜΕ "ΦΥΛΛΟ ΑΝΔΡΙΚΟ" ΣΤΟ ROYAL KAI ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ thebest.gr

ΓΙΩΤΑ ΝΕΓΚΑ: ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8/12 ΜΕ &...

" Η Πάτρα είναι μια ανοιχτή αγκαλιά"

H Πατρινής καταγωγής ερμηνεύτρια Γιώτα Νέγκα επιστρέφει στην Πάτρα, με τη νέα της μουσική παράσταση "Φύλλο Ανδρικό". Όπως έχει δηλώσει, θεωρεί την πόλη πατρίδας της μιας και ο πατέρας της κατάγεται από τα Βραχνέικα.

Η Γιώτα Νέγκα θα εμφανιστεί στην κεντρική σκηνή του Royal Τheater στην Ακτή Δυμαίων την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου.

Λίγο πριν την εμφάνιση της στην πόλη μίλησε στο thebest.gr

Γιώτα Νέγκα στο thebest:" Μέσα από την δουλειά μου αναζητώ αγάπη, αλήθεια και λύτρωση"

Σε λίγες μέρες επιστρέφετε στην Πάτρα για μία μοναδική εμφάνιση. Σε τι φάση θα σας πετύχουμε;
Είναι μία περίοδος γεμάτη νέα. Νέα όμορφα πράγματα, νέες καλλιτεχνικές συναντήσεις, νέοι άνθρωποι, νέες ιδέες. Από τη μία η φετινή παράστασή μας, το «Φύλλο Ανδρικό», που αποτελεί μια επιθυμία μου πολλών χρόνων και από την άλλη το νέο μου δισκογραφικό βήμα με ένα καινούριο τραγούδι,ένα υπέροχο ζεϊμπέκικο, γραμμένο από δύο εκπληκτικούς δημιουργούς, το Νίκο Μωραΐτη και το Στέφανο Κορκολή, που λέγεται «Ήταν μαζί σου» και κυκλοφορεί από την PanikRecords. Όλα αυτά φυσικά ισοδυναμούν με ένα καθημερινό τρέξιμο και μια συνεχόμενα τροφοδοτούμενη χαρά που κάνει τις μέρες – και τις νύχτες μου- γεμάτες από ενέργεια και συναίσθημα.

Τι γεύση σας έχει αφήσει η προηγούμενη επίσκεψη σας στην πόλη;
Την ίδια που μου αφήνει όσες φορές κι αν επισκεφθώ αυτή την τόσο εξωστρεφή πόλη. Μια ανοιχτή αγκαλιά έτοιμη να υποδεχτεί το αγνό, το αληθινό συναίσθημα και με τον πιο αυθεντικό πίσω να το γυρίσω πίσω μετατρέποντας τη διαδικασία του live σε μια πραγματικά αμφίδρομη σχέση.

Τι θα ακούσουμε αυτή τη φορά στο Royal;
Αυτή τη φορά έρχομαι με το «Φύλλο Ανδρικό», μια μουσική παράσταση στην οποία ερμηνεύω τραγούδια μόνο ανδρών ερμηνευτών. Κάπου ανάμεσα θα ακούσετε και ορισμένα τραγούδια της προσωπικής μου δισκογραφίας, όπως φυσικά και το καινούριο κομμάτι που φτιάξαμε με το Νίκο και το Στέφανο. Είναι πολλά χρόνια τώρα που επιθυμώ να φτιάξω μια παράσταση στην οποία θα συμπεριλάβω όλα αυτά τα ανδρικά τραγούδια που από παιδί αγαπούσα και συνήθως δε μου δινόταν η ευκαιρία να πω. Με έναν άξονα κυρίως λαϊκό, αλλά δεκτικό και σε άλλες επιρροές.

Τραγούδια παλιά και καινούρια, τραγούδια που έχει πει ο Διονυσίου αλλά και τραγούδια που έχει πει ο Δεληβοριάς. Είναι τόσο γοητευτικός ο ανδρικός ερμηνευτικός κόσμος, οι υφές του, ο τρόπος που ο κάθε ένας τους επιλέγει να ξεκλειδώνει το συναίσθημα και να δηλώνει την πιο μαλακή πλευρά του. Η αρχοντιά τους, τα μέσα που δηλώνουν τον πόνο, το συναίσθημα που ένας άνδρας πρώτος περπάτησε, θα το ακούσετε διηθημένο μέσα από το δικό μου καθαρά γυναικείο τρόπο, βάζοντάς του την προσωπική μου υπογραφή. Και όλο αυτό με τρία όργανα, μπουζούκι, κιθάρα, ακορντεόν. Τα τρία βασικά λαϊκά όργανα που διατηρούν ένα αυθεντικό κλίμα, το οποίο, ωστόσο, είναι απόλυτα μεταφερμένο στο σήμερα.

Και γι’ αυτό το αποτέλεσμα οι τρεις υπέροχοι συνεργάτες μου είναι απόλυτα υπεύθυνοι, ο Νίκος Κατσίκης στο μπουζούκι, ο Βασίλης Κετεντζόγλου στην κιθάρα και ο ΝτάσοΚούρτι στο ακορντεόν. Δεν είναι απλά μια ορχήστρα, είμαστε όλοι ισότιμα μέλη της παράστασης και γι’ αυτό θα δείτε και μένα σε ρόλους – έκπληξη.Βέβαια για την επίτευξη της σωστής ατμόσφαιρας ήταν καθοριστική η ματιά της Μαργαρίτας Μυτιληναίου που επιμελήθηκε το πρόγραμμα.

Ήταν ένα «τολμηρό» εγχείρημα η παράσταση «Φύλλο Ανδρικό»;
Ίσως να θεωρείται τολμηρή η διάθεση μιας γυναίκας να μπαίνει τόσο βαθιά στον ανδρικό ερμηνευτικό κόσμο, τον οποίο ακόμη και σήμερα πολύ θεωρούν ανεπίδεκτο γυναικείας παρέμβασης. Ωστόσο για μένα δεν είναι. Είναι οι μελωδίες που μεγάλωσα, που μαζί τους έμαθα να τραγουδάω, να προφέρω τις λέξεις και τα συναισθήματα. Είναι τα τραγούδια που άκουγα να παίζει ο μπαμπάς μου στο μπουζούκι και να μουρμουρίζει η μαμά μου στις γιορτές. Είναι όλη αυτή η αρχοντιά που όταν την αισθάνομαι, κάνει τα πνευμόνια μου να φουσκώνουν από καθαρό αέρα.

Ποιο είναι το κύριο μέλημα σας και η μεγαλύτερη σας αγωνία κάθε φορά που παρουσιάζετε κάτι καινούριο;
Πάντα, οτιδήποτε το καινούριο, έχει μια γλυκιά αγωνία. Ακόμη κι αν το έχεις σκεφτεί, εάν το έχεις οργανώσει καλά, εάν το έχεις οραματιστεί, όλα αυτά είναι στη θεωρία. Η πράξη είναι μια διαδικασία η οποία διαμορφώνεται και από παράγοντες που δεν είναι στο δικό σου χέρι. Σαν το μωρό που περιμένεις να έρθει στον κόσμο και όσο κι αν το ζωγραφίζεις μέσα σου, ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις από πριν πώς τελικά θα μοιάζει και ποιο θα είναι και το δικό σου συναίσθημα τη στιγμή της πρώτης αγκαλιάς.

Έτσι συμβαίνει και με μια καινούρια παράσταση. Περιμένεις να πάρει την πρώτη ανάσα στη σκηνή για να καταλάβεις τι ακριβώς έχεις κάνει. Βέβαια, το μέλημά μου είναι αυτό που περνάει από το χέρι μου, δηλαδή να αποδώσω την αξιοπρέπεια που της οφείλω. Μια αξιοπρέπεια που ξεκινάει από τη ροή του προγράμματος μέχρι το πώς στέκομαι εγώ απέναντι σε αυτή νέα συνθήκη. Όσο για την αγωνία μου, αυτή είναι πάντα η ίδια, το κατά πόσο αυτή η νέα πρόταση θα βρει στο δρόμο της συνοδοιπόρους για να συνεχίσουμε να περπατάμε μαζί και να μπορούμε να κάνουμε μια ουσιαστική ανταλλαγή.

Στο νέο σας τραγούδι συνεργάζεστε με τον Στέφανο Κορκολή και τον Νίκο Μωραίτη. Λίγα λόγια για τη συνεργασία…
Το τραγούδι μας, το «Ήταν μαζί σου» είναι ένα ζεϊμπέκικο που με έκανε να αναριγήσω από την πρώτη στιγμή που ο Νίκος μου έστειλε ένα πρόχειρο demoμε τη φωνή του Στέφανου. Η μαγική ικανότητα του Νίκου να μπαίνει στον γυναικείο κόσμο και να τον αποτυπώνει σε λέξεις και η ικανότητα του Στέφανου να μετουσιώνει σε μελωδία το πάθος του, με μάγεψαν. Είναι η πρώτη φορά που συνεργάζομαι με τους δυο τους και είμαι τόσο χαρούμενη γι’ αυτή τη συνάντηση και τη γέννα της. Ένα τρυφερό, σχεδόν εξομολογητικό ζεϊμπέκικο, μεφοβερές δυναμικές και μια βαθιά ειλικρίνεια.

Από εκεί και πέρα, τι υπάρχει στα άμεσα σχέδια σας;
Στις 16 Δεκεμβρίου ξεκινάμε τις παραστάσεις μας με το «Φύλλο Ανδρικό» στην Αθήνα, στη σκηνή του PassportΚεραμεικός, όπου και θα παίξουμε για πέντε Σάββατα, αλλά και τις ημέρες των εορτών, 24 και 31 Δεκεμβρίου. Παράλληλα αλλά και μετά από το Passportθα ταξιδέψουμε την παράσταση σε όλη την Ελλάδα.

Πώς θα είναι για εσάς τα φετινά Χριστούγεννα;
Ζεστά, με ένα τεράστιο χαμόγελο για όλα αυτά τα υπέροχα που μου έχουν έρθει και με βαθιά χαρά που έχω γύρω μου ανθρώπους να τα μοιραστώ.

Ποιες είναι οι πιο όμορφες Χριστουγεννιάτιατικες αναμνήσεις σας;
Ίσως είναι τετριμμένο, αλλά ο νους μου πηγαίνει στις παιδικές μου εικόνες. Στα γλέντια στο σπίτι μετά το μεσημεριανό φαγητό, με το τζάκι αναμμένο και όλους μαζί να τραγουδάμε γύρω από το μπουζούκι του μπαμπά.

Ποιο είναι το καλύτερο δώρο που θα μπορούσε κάποιος να σας κάνει για τη νέα χρονιά;
Εκείνο που μπορεί να το δώσει χωρίς κόστος, αλλά μόνο εάν το θέλει πραγματικά. Μια αγκαλιά γεμάτη αγάπη.

"Φύλλο Αντρικό"

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Νίκος Κατσίκης – μπουζούκι
Βασίλης Κετεντζόγλου – κιθάρα
Ντάσο Κούρτι – ακορντεόν
Ηχοληψία: Βασίλης Μιχαηλίδης,
Φωτισμοί: Μαρία Αθανασοπούλου
Οργάνωση παραγωγής: STRAY MUSIC
Επιμέλεια προγράμματος: Μαργαρίτα Μυτιληναίου
Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, στις 22.30.
Οι πόρτες ανοίγουν στις 21.30.
Royal Theater, Παλαιό Πτωχοκομείο,
Ακτή Δυμαίων 53, Πάτρα
Προπώληση: 12 ευρώ σε Discover Bookstore (στενάκι Βούρβαχη 3-5), Γωνιά του Βιβλίου (Αγίου Νικολάου 32), Φάρος εν Πάτραις.
Στην είσοδο: 14 ευρώ
Πληροφορίες - Κρατήσεις: 2610 310120
www.royaltheater.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture