Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Μία διαφορετική βιβλιοπαρουσίαση με αναπάντεχες εκπλήξεις

Πάτρα: Μία διαφορετική βιβλιοπαρουσίαση ...

Ήταν αυτή του νέου μυθιστορήματος του Κώστα Μπουλμπασάκου στο Επίκεντρο+

Πολλές ήταν οι εκπλήξεις της εκδήλωσης παρουσίασης του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου, μέλους του ΔΣ της ΕΣΗΕΠΗΝ και συνεργάτη στο Γραφείο Τύπου του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων Κώστα Μπουλμπασάκου, το περασμένο Σάββατο το μεσημέρι στο Επίκεντρο+. Κατ’ αρχάς η εκδήλωση που ξεκίνησε διαλογικά, με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο να απαντά στις ερωτήσεις της συναδέλφου Αλεξάνδρας Παναγοπούλου για το μυθιστόρημα του «19 Δευτερόλεπτα πριν… δύο λέξεις» (εκδόσεις «Πικραμένος») εξελίχθηκε σε μία συναυλία σχεδόν, με ενδιάμεσα αφηγηματικά μέρη, με τον ίδιο τον Κώστα Μπουλμπασάκο με την βαθιά φωνή του να διαβάζει χαρακτηριστικά αποσπάσματα του νέου του συγγραφικού πονήματος.

Η έκπληξη λοιπόν που λέγαμε για τουλάχιστον όσους δεν το γνώριζαν είναι ότι ο Κώστας Μπουλμπασάκος που ξεκίνησε να γίνει φαρμακοποιός με σπουδές μάλιστα στην Ιταλία, προτιμώντας τελικά την επαγγελματική οδό της δημοσιογραφίας (έχει δουλέψει στον «Ριζοσπάστη», στο Patratv, την καθημερινή εφημερίδα «Η Ημέρα», κ.α.), τραγούδησε και μάλιστα απέσπασε και το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου που είχε γεμίσει το θεατράκι του Επίκεντρο+.

Τραγούδησε πηγαία, με την ψυχή του, βγάζοντας συναίσθημα και νοσταλγία, στοιχεία που είναι έντονα και στο βιβλίο του με τον Γεράσιμο, τον «καταραμένο» ζωγράφο ως βασικό ήρωα που λίγο πριν το τέλος επιχειρεί μία λυτρωτική έκθεση κάνοντας σχόλια για το παρόν αλλά και σκεφτόμενος 4 ιστορίες που όπως είπε ο Κώστας Μπουλμπασάκος, είναι αληθινές ή τουλάχιστον έχουν βασιστεί σε αληθινά περιστατικά. Η μία εξ αυτών προέρχεται από τον αξέχαστο Πέτρο Κομματά και μία άλλη από μία γιαγιά στο Νις που ήρθε στην Ελλάδα σε ένα βαγόνι με πολιτικούς πρόσφυγες.

Οι ιστορίες που αφηγείται ο Κώστας Μπουλμπασάκος εκτείνονται χρονικά στην περίοδο από το ’36 έως την εποχή της επταετίας και έχουν έντονο το συναισθηματικό όσο και πολιτικό χαρακτήρα. «Η πιο όμορφη λέξη είναι η νοσταλγία, αυτή να ζωγραφίσεις», γράφει σε ένα σημείο και σ’ ένα άλλο, "ένα κορίτσι κι ένα τραγούδι, έτσι έπρεπε να είναι η ζωή".

Η Πάτρα επίσης όπως καταλάβαμε πρωτοστατεί στην αφήγηση, από τα Προσφυγικά έως το σπίτι του Παλαμά, τα Ψηλαλώνια και την Αγίου Νικολάου.

Τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη αλλά και η «Μικρή πατρίδα» του Παρασκευά Καρασούλου και του Γιώργου Ανδρέου ακούστηκαν στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης και αξίζει να σταθούμε στην πολύτιμη συμβολή στο μουσικό κομμάτι της παρουσίασης, από την πιανίστα και ερμηνεύτρια Βίλλυ Τζούφα και τους Νάσο και Δημήτρη Σύρο που είναι ξαδέλφια του Κώστα Μπουλμπασάκου.

Οι Νάσος και Δημήτρης Σύρος που είναι αδέλφια, είναι γιοι του αξέχαστου Ηλείου στην καταγωγή ιεροψάλτη Γεωργίου Σύρου που είχε αφήσει εποχή στο δεξί ψαλτήρι του ιερού ναού Παντανάσσης Πατρών κι όπως φαίνεται το μεγάλο ταλέντο του πατέρα τους στη φωνή κληρονόμησαν και οι δύο γιοι που τραγούδησαν εξαιρετικά.

Μάλιστα όπως μας είπε η Βίλλυ Τζούφα, η ίδια μαζί με τον Δημήτρη Σύρο κάθε Παρασκευή εμφανίζονται σ’ ένα μικρό αλλά ζεστό μαγαζί, στο Ρίο, τις «Ράγες».

Το φινάλε της εκδήλωσης δόθηκε με το εμβληματικό τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους του Μανόλη Αναγνωστάκη «Δρόμοι παλιοί» με τον Κώστα Μπουλμπασάκο να τραγουδά και μαζί του και τους Νάσο και Δημήτρη Σύρο, ολοκληρώνοντας μία πράγματι διαφορετική βιβλιοπαρουσίαση που μέρα μεσημέρι μας προσέφερε ρίγη συγκίνησης.

Και μία τελευταία πληροφορία. Ο Κώστας Μπουλμπασάκος μάθαμε πως εκτός από το ταλέντο του στο τραγούδι, ζωγραφίζει κιόλας!

Επιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Οι φωτ. είναι από το flashstarsskaipatras.gr.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture