Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Εκδήλωση από τον κύκλο "Μαγναύρα" την Κυριακή με ομιλητή τον Χρήστο Μεράντζα

Πάτρα: Εκδήλωση από τον κύκλο "Μαγν...

Θα αναφερθεί στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης “Θεόδωρος Παπαγιάννης”

Μία νέα εκδήλωση έχει προγραμματιστεί να γίνει από τον κύκλο «Μαγναύρα» για τον ευρύτερο ελληνικό πολιτισμό. Θέμα της θα είναι «Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης “Θεόδωρος Παπαγιάννης” στο Ελληνικό Ιωαννίνων: Μια περιφερειακή καινοτόμα προσπάθεια πολιτισμικής διαχείρισης».

Η εκδήλωση θα γίνει αυτή την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017 στις 19.30 στην Αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Μιχαλακοπούλου 58 (πεζόδρομος Ρήγα Φεραίου), στην Πάτρα, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ομιλητής θα είναι ο Δρ. Χρήστος Μεράντζας, Επικ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών.

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης», που βρίσκεται στο χωριό «Ελληνικό» (παλαιότερα γνωστό ως Λοζέτσι), κοντά στην πόλη των Ιωαννίνων, συνιστά μια εναλλακτική και καινοτόμα προσπάθεια διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το χωριό «Ελληνικό» είναι ο γενέθλιος τόπος του γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη, Ομότιμου καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Το Μουσείο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 2009 και τα εγκαίνιά του συνέπεσαν με την εκδήλωση της ελληνικής κρίσης. Το Μουσείο, μαζί με τα υπαίθρια γλυπτά του και εκείνα που κοσμούν τη διαδρομή, μήκους τεσσάρων περίπου χιλιομέτρων, από την είσοδο του χωριού μέχρι και τη μεταβυζαντινή μονή Τσούκας, αλλά και τα ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα που υλοποιούνται σε αυτό τα τελευταία τέσσερα έτη, αποτελούν ένα ολοζώντανο παράδειγμα για το πώς ένα καινοτόμο και ανθρωποκεντρικό είδος πολιτισμικής διαχείρισης μπορεί να λειτουργεί σε μικρή κλίμακα και με πολύ χαμηλό προϋπολογισμό, αλλά με θεαματικά ωστόσο αποτελέσματα.

Η ενεργός παρουσία της τοπικής κοινωνίας και οι εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις του Μουσείου συνιστούν ζωντανή συνειδητοποίηση της δυναμικής της ελληνικής περιφέρειας, συχνά παραγκωνισμένης από το κυρίαρχο εθνικό παράδειγμα πολιτισμικής διαχείρισης. Για μια χώρα σε πολυετή πλέον κρίση, το παράδειγμά μας θα μπορούσε να προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία πολιτισμικής ανασυγκρότησης μέσω μιας περιφερειακής, μικρής κλίμακας, χαμηλού προϋπολογισμού και ολιστικής προσέγγισης συνθήκη για τον τρόπο που αξιοποιείται τόσο η παράδοση του τόπου όσο και το φυσικό περιβάλλον της Ηπειρωτικής ενδοχώρας.

Περισσότερες πληροφορίες μέσω της ιστοσελίδας της «Μαγναύρας», http://www.magnavra.weebly.com

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture