Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Βασίλης Θωμόπουλος: Υπερβολικός και υποκριτικός ο θόρυβος για τις εκδηλώσεις της Οκτωβριανής Επανάστασης

Βασίλης Θωμόπουλος: Υπερβολικός και υποκ...
Βγενόπουλος Φάνης

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων απάντησε στην αντιπολίτευση

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, Βασίλης Θωμόπουλος, απαντώντας στην κριτική που έχει δεχθεί η δημοτική Αρχή για την απόφασή της να διοργανώσει σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων αφιερωμένες στα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Ο κ. Θωμόπουλος παρουσίασε το μεσημέρι της Τετάρτης σε συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο της Πάτρας, το πρόγραμμα της συναυλίας «Σοβιετικοί Συνθέτες», με την οποία ανοίγει ο κύκλος των εκδηλώσεων.

Μαζί του ήταν το μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού, Κώστας Παπαφιλίππου, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα της συναυλίας.

Κληθείς να απαντήσει στην κριτική που έχει δεχθεί η δημοτική Αρχή, ο κ. Θωμόπουλος χαρακτήρισε ως υποκριτικό και υπερβολικό το θόρυβο που έχει προκληθεί για το θέμα και ανέφερε πως η αντιπολίτευση ενοχλείται από το γεγονός ότι ο Δήμος αναδεικνύει την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Ο Δήμος της Πάτρας γιορτάζει τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή επανάσταση με σοβιετικού τύπου εκδηλώσεις

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, θέλοντας να δείξει ότι ο Δήμος της Πάτρας δεν είναι ο μοναδικός που τιμά το ιστορικό αυτό γεγονός, ανέφερε το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, όπου όπως είπε έχουν προγραμματιστεί πολλαπλάσιες εκδηλώσεις για την επέτειο. Πρόσθεσε δε, ότι αντίστοιχες εκδηλώσεις γίνονται τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό από Πανεπιστήμια, μουσικά σύνολα, κτλ.

Όσο για το κόστος των εκδηλώσεων – ζήτημα για το οποίο επίσης δέχθηκε κριτική η δημοτική Αρχή, ο Βασίλης Θωμόπουλος υπογράμμισε πως αυτό είναι το ελάχιστο δυνατόν, καθώς οι εκδηλώσεις γίνονται από τις πολιτιστικές υποδομές του Δήμου (Μουσικά Σύνολα, Χορευτικά, κτλ), ενώ ο Πολιτιστικός Οργανισμός θα πληρώσει το κόστος ενοικίασης δυο χώρων, του Συνεδριακού του Πανεπιστημίου και του «Πάνθεον» και αυτό της προβολής των ταινιών. Μάλιστα, όπως σημείωσε, η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις θα είναι δωρεάν για το κοινό.

Ευκαιρία να ψάξουμε για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση

Όσον αφορά το σκοπό των εκδηλώσεων ο κ. Θωμόπουλος ανέφερε ότι αυτές αποτελούν «ευκαιρία και αφορμή να ψάξουμε ότι μπορεί να υπάρξει ένας κόσμος χωρίς εκμετάλλευση», ενώ τόνισε ότι στη Σοβιετική Ένωση άνθισε ο Πολιτισμός.

Αναφορικά για τη συναυλία “Σοβιετικοί Συνθέτες” από τα σύνολα του Δημοτικού Ωδείου που θα πραγματοποιηθεί  την Τρίτη 7/11/2017, στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, στις 20:00, ο Βασίλης Θωμόπουλος ανέφερε πως: «Η εναρκτήρια αυτή εκδήλωση θέτει στο επίκεντρο την κλασική μουσική παρουσιάζοντας το έργο κορυφαίων Σοβιετικών συνθετών, που συνδέθηκαν με την κορυφαία μουσική παραγωγή της χώρας, ενώ θα ακολουθήσουν δυο ακόμα εκδηλώσεις τον Δεκέμβριο, η μία αφιερωμένη στο χορό και η άλλη στον κινηματογράφο με ένδοξες στιγμές του σοβιετικού κινηματογράφου από κορυφαίους Ρώσους σκηνοθέτες (τριήμερο προβολών).

Αφορμή το σπουδαίο αυτό ιστορικό γεγονός παγκόσμιας σημασίας που συγκλόνισε τον κόσμο και καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια ιστορία του 20ου αιώνα.. Στη διάρκεια των 100 χρόνων μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση που συμπληρώνονται φέτος, τα σύμβολα, οι εικόνες, τα μηνύματα και τα συνθήματα, το πνεύμα, η ορμή, ο δυναμισμός και οι διαστάσεις του τεράστιας αξίας ιστορικού γεγονότος παρέμειναν αναλλοίωτα και επίκαιρα και αποτέλεσαν κεφαλαιώδους σημασίας ορόσημα στη μακραίωνη και πολύμοχθη πορεία των λαών της Γης για την κοινωνική απελευθέρωση.

Κορυφαίοι πνευματικοί άνθρωποι όπως ο Νίκος Καζαντζάκης, εμπνεόμενος από το κοσμοϊστορικό γεγονός αναφέρει μεταξύ άλλων στην εισαγωγή του στο βιβλίο του Σ. Γκόπνερ «Η ορμητική άνοδος του Πολιτισμού στην ΕΣΣΔ»: «Το χρέος, το θετικό, κάθε τίμιου σήμερα ανθρώπου είναι: η προσπάθεια να δημιουργηθή ένας κόσμος καλύτερος, όπου να κυριαρχή αυτό που λέμε, φως ή Θεός ή ανήφορος. Την προσπάθεια τούτη, την ηρωική, τη μαρτυρική, ανέλαβε και πραγματοποιεί –αυτή είναι η φοβερή ιστορική της αποστολή- η Σοβιετική Ρουσία. Αυτή είναι σήμερα ο δημιουργικός στρόβιλος, το περιδινούμενο πυραχτωμένο νεφέλωμα, που διαμορφώνεται και συμπυκνώνεται ολοένα και δημιουργεί –αυτή είναι πια η μόνη ελπίδα των ανθρώπων- τον νέο καλύτερο κόσμο».

Από τον βομβαρδισμό της Δρέσδης στα πυρηνικά του Αράξου

Για το πρόγραμμα της συναυλίας μίλησε ο Κώστας Παπαφιλίππου, ο οποίος αναφερόμενος στο έργο του Shostakovich «String Quartet No 8», που θα παρουσιαστεί στη συναυλία, είπε ότι αυτό είναι αφιερωμένο στα θύματα του φασισμού και του πολέμου, καθώς γράφτηκε τον βομβαρδισμό της Δρέσδης στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως τόνισε ο κ. Παπαφιλίππου ο βομβαρδισμός έγινε αφού ο πόλεμος είχε τελειώσει, όπως και οι βομβαρδισμοί της Χιροσίμας και του Ναγκασάκι στην Ιαπωνία. Μάλιστα, όπως ανέφερε το έργο του Shostakovich, αποκτά επίκαιρο νόημα, όχι μόνο γιατί ο πόλεμος μαίνεται στη γειτονιά μας, αλλά και γιατί προωθείται η εγκατάσταση πυρηνικών στη βάση του Αράξου.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ

Η εκδήλωση της 7ης Νοεμβρίου θα ανοίξει με ομιλία του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη και θα ακολουθήσει η συναυλία «Σοβιετικοί Συνθέτες» με τα Σύνολα του  Δημοτικού Ωδείου Πατρών να παρουσιάζουν έργα των: D. Shostakovich, S. Prokofiev, A. Khachaturian, I. Dunayevsky και G. Sviridov. Συμμετέχουν:  oι μουσικοί της «Ορχήστρας Πατρών», το σύνολο κρουστών «Κρούσις», η Ορχήστρα Δωματίου Δημοτικού Ωδείου.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι μεταξύ των έργων, που θα παρουσιαστούν είναι τα αριστουργήματα: «String Quartet No 8» από την Chamber Symphony του D. Shostakovich. Είναι αφιερωμένο στα θύματα του φασισμού και του πολέμου. Tο έργο γράφτηκε μέσα σε τρεις μέρες, από τις 12 έως τις 14 Ιουλίου 1960 στη Δρέσδη, όπου ο Shostakovich έπρεπε να γράψει μουσική για την ταινία “Five Days, Five Nights”, ένα κοινό έργο των σοβιετικών και ανατολικογερμανών κινηματογραφιστών σχετικά με τον βομβαρδισμό της Δρέσδης στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Έκανε πρεμιέρα το 1960 στο Λένινγκραντ από το Beethoven Quartet.

Και το «Masquerade» που γράφτηκε το 1941 από τον Aram Khachaturian για τη θεατρική παράσταση του ομώνυμου έργου του Ρώσου ποιητή και θεατρικού συγγραφέα Mikhail Lermontov. Η μουσική είναι γνωστή με τη μορφή σουίτας 5 κινήσεων. Έκανε πρεμιέρα στις 21 Ιουνίου 1941 στο Θέατρο Vankhtangov της Μόσχας. Ήταν η τελευταία παραγωγή που ανέβηκε στο θέατρο πριν τη γερμανική εισβολή στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με την εισβολή η παραγωγή διακόπηκε. Το περίφημο θέμα του Valse από το «Masquerade» ο  Khachaturian το έγραψε με μεγάλη δυσκολία. Ο συνθέτης εμπνεύστηκε και κινητοποιήθηκε από τα λόγια της ηρωίδας Νίνα του έργου: «Πόσο όμορφο είναι το νέο βαλς!

Η συναυλία θα είναι η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων, για την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση, το 1917, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture