Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Συγκινητικό το φιλμ "Επαναστάτης στη Σίκαλη" με τον 28χρονο Νίκολας Χουλτ

Πάτρα: Συγκινητικό το φιλμ "Επαναστ...

Η ταινία για τον συγγραφέα J.D. Salinger προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Sundance και στις "Νύχτες Πρεμιέρας"

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει αναμφίβολα η κοινωνική – βιογραφική ταινία «Rebel in the Rye – Επαναστάτης στη Σίκαλη» του 43χρονου Αμερικανού δημιουργού Ντάνι Στρονγκ που στις ΗΠΑ προβάλλεται από τις 8 Σεπτεμβρίου 2017 σε περιορισμένο κύκλωμα αιθουσών, έχοντας φτάσει σε εισπράξεις το σχεδόν μισό εκατομμύριο δολάρια.

Η ταινία με μία εξαιρετική ερμηνεία του 28χρονου Άγγλου ηθοποιού Νίκολας Χουλτ προβάλλεται και στη χώρα μας από την περασμένη Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017, σε διανομή της Odeon και παίζεται και στην Πάτρα, στα Στερ Odeon στη Βέσο Μάρε, στην αίθουσα 1. Μάλιστα όπως είδαμε αναμένεται να συνεχιστεί η προβολή της και για 2η εβδομάδα στην Πάτρα, από την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου.

Το ενδιαφέρον στοιχείο έχει σίγουρα να κάνει με το πρόσωπο του φιλμ που δεν είναι άλλο από τον αινιγματικό, πολύ ταλαντούχο αλλά και έντονα αντικοινωνικό συγγραφέα Τζερόμ (Τζέρι) Ντέιβιντ Σάλιντζερ (J.D. Salinger) που έζησε από το 1919 έως το 2010 και υπέγραψε ένα από τα λεγόμενα αριστουργήματα όχι μόνο της Αμερικανικής αλλά και της παγκόσμιας λογοτεχνίας του 20ου αιώνα, τον «Φύλακα στη Σίκαλη» (κυκλοφορεί και μεταφρασμένο στα ελληνικά).

Αυτό που μαθαίνουμε στο τέλος του φιλμ που ειδικά όσον αφορά στην σχέση του νεαρού Σάλιντζερ με τον καθηγητή του δημιουργικής γραφής στο Πανεπιστήμιο Columbia (τον υποδύεται σε μία επίσης θαυμάσια ερμηνεία ο 58χρονος τιμημένος με Όσκαρ για την «Αμερικάνικη Ομορφιά» Κέβιν Σπέισι) αποπνέει και γνήσια συγκίνηση, είναι ότι το συγκεκριμένο βιβλίο του Σάλιντζερ (η πρώτη του νουβέλα/μυθιστόρημα μετά από αρκετά διηγήματα, και μοναδική όπως αποδείχτηκε μιας και έκτοτε σταμάτησε να εκδίδει – publish γραπτές του ιστορίες) έχει πουλήσει 65 εκατομμύρια αντίτυπα, έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες και μέχρι σήμερα πουλάει σε ετήσια βάση πάνω από 250.000 αντίτυπα.

Το βιβλίο πρωτοβγήκε το 1951 κι ενώ έπειτα από αρκετές δυσκολίες και απορρίψεις ο Σάλιντζερ είδε την πόρτα του έγκυρου και έγκριτου New Yorker να του ανοίγει διάπλατα, δημοσιεύοντας πρώτο ότι ιστορία/διήγημα έγραφε ο ιδιόρρυθμος αυτός δημιουργός.

Είναι συγκινητικό και το γεγονός ότι μπήκε μπροστά η μητέρα του (στο ρόλο η Χόουπ Ντέιβις) ώστε ο Τζέρι να σπουδάσει δημιουργική γραφή και να αξιοποιήσει το ταλέντο του και όχι να γίνει ο «βασιλιάς του μπέικον» όπως τον προόριζε ο πατέρας του (στο ρόλο ο Βίκτορ Γκάρμπερ).

Επίσης βλέπουμε πόσο μεγάλη επιρροή και πόσα σημάδια άφησε στον συγγραφέα και πόσο καθοριστικό ρόλο έπαιξε τελικά στην δημιουργία του μυθιστορήματος «Ο Φύλακας στη σίκαλη», ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος, όπου μετά το Περλ Χάρμπορ μπήκαν και οι ΗΠΑ, με τον Σάλιντζερ να στέλνεται στην Αγγλία και να συμμετέχει στην D-Day, στα γεγονότα της απόβασης στη Νορμανδία το 1944.

Ο Σάλιντζερ επέστρεψε με πρόβλημα στην ακοή, με τρέμουλο στο δεξί του χέρι και τον πρώτο καιρό τον παρακολουθούσε ψυχίατρος. Στράφηκε στον διαλογισμό και δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την δημοτικότητα και τεράστια φήμη που ακολούθησε την έκδοση του βιβλίου του, επιλέγοντας την απομόνωση σ’ ένα σπίτι στο δάσος, στο Νιου Χαμσάιρ, μακριά από τη Νέα Υόρκη. Παντρεύτηκε, έκανε δύο παιδιά και χώρισε ενώ ως νεαρός φοιτητής είχε δεσμό με την κόρη του Ευγένιου Ο’ Νιλ (στο ρόλο η Ζόι Ντόιτς) πριν του την κλέψει ο Τσάρλι Τσάπλιν.

Να προσθέσουμε πως την ατζέντη του Σάλιντζερ υποδύεται στην ταινία η πολύ καλή Σάρα Πόλσον.

Γράφτηκε πως πρόκειται για μία περιγραφική και άτολμη ταινία παρά τις πειστικές ερμηνείες.

Θα λέγαμε πως το φιλμ αυτό που μάλιστα είχε κάνει την διεθνή του πρεμιέρα τον περασμένο Ιανουάριο στο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου κινηματογράφου του Sundance στη Γιούτα των ΗΠΑ, είναι μία ανθρώπινη ταινία που παρά τις αδυναμίες της, καταφέρνει να φωτίσει μία περίπλοκη προσωπικότητα των γραμμάτων και των τεχνών, τον Σάλιντζερ, δείχνοντας μας παράλληλα το πόσο κόπο, πόση αντοχή και προσπάθεια αλλά και ψυχική πάλη θέλει για να γραφτεί ένα αριστούργημα!

*Το βιβλίο «Φύλακας στη σίκαλη» θα το βρείτε και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πάτρας στην οδό Μαιζώνος όπου υπάρχουν 2 αντίτυπα, αρκεί να είναι διαθέσιμα μιας και είναι περιζήτητο.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Οι Νίκολας Χουλτ και Σάρα Πόλσον.

Οι Νίκολας Χουλτ και Σάρα Πόλσον.

Οι Νίκολας Χουλτ και Σάρα Πόλσον.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture