Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

ΚΑΙ ΑΠΟΨΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΩΔΕΙΟ Η "ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ"- ΠΕΤΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ

ΚΑΙ ΑΠΟΨΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΩΔΕΙΟ Η &...

Σοφή, ερωτική και με ξανθιές μπούκλες

Στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται ο θίασος της «Λυσιστράτης» του Αριστοφάνη, σε απόδοση και σκηνοθεσία του Γιάννη Μπέζου με τον Πέτρο Φιλιππίδη στον ρόλο της επαναστάτριας Λυσιστράτης, ίσως ο πιο αγαπημένος και δημοφιλής γυναικείος ρόλος στο αρχαίο δράμα.

Η παράσταση παρουσιάστηκε ήση στο αρχαίο θέατρο Οινιαδών ενώ την Πέμπτη 10 και την Παρασκευή 11/8 ανεβαίνει στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο της Πάτρας, στις 21.30 στο πλαίσιο του 36ου Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος του ΟΚΠΕ.

Μετά την Πάτρα, η παράσταση θα παρουσιαστεί το Σάββατο 12/8 στις 21.30 στο νομό Ηλείας, στο αρχαίο θέατρο Ήλιδας, στο πλαίσιο του εκεί Φεστιβάλ.

Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου, ο Πέτρος Φιλιππίδης ζωντανεύει ένα μεγάλο συμβολικό και πολιτικό πρόσωπο της παγκόσμιας κωμωδίας, τη «Λυσιστράτη». Το έργο πρωτοπαίχθηκε το 411 π.Χ. στα Λήναια, μία από τις γιορτές προς τιμήν του Διονύσου. Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης και η Ναταλία Τσαλίκη θα αναμετρηθούν, με το πρώτο και ίσως καλύτερο ζευγάρι που γέννησε η κωμική ψυχή ποτέ (Κινησίας-Μυρίνη), που στάθηκε προπομπός και σημείο αναφοράς για την μετέπειτα δημιουργία όλων των κωμωδιογράφων μέχρι τις μέρες μας.

Ο Γιάννης Μπέζος εκτός από την ευθύνη της σκηνοθεσίας, υποδύεται και το ρόλο του Πρόβουλου, μία προσωπικότητα της ήδη παρηκμασμένης Αθήνας της εποχής, που δυστυχώς παραμένει αναγνωρίσιμη και στο σήμερα. Η πρωτότυπη μουσική της παράστασης είναι του Κωστή Μαραβέγια, ο οποίος την Παρασκευή 11/8 θα δώσει μία συναυλία στο θέατρο Φλόκα, στην Αρχαία Ολυμπία.

Την χορογραφία-κίνηση στην παράσταση «Λυσιστράτη» έχει επιμεληθεί η Ελπίδα Νίνου ενώ η μετάφραση είναι του Κ.Χ. Μύρη και οι φωτισμοί του Χρήστου Τζιόγκα. Τα σκηνικά έχει φιλοτεχνήσει ο Γιώργος Γαβαλάς και τα κοστούμια είναι της Παναγιώτας Κοκκορού, η οποία έχει συνεργαστεί παλιότερα και με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Το αξιοπρόσεκτο και ενδιαφέρον στοιχείο της «Λυσιστράτης» πέρα από τον τερματισμό του πολέμου με «όχημα» τη σεξουαλική αποχή και την κατάληψη του δημοσίου ταμείου, είναι η επικράτηση ενός πανελληνίου αισθήματος. Μεγάλο ζητούμενο για την εποχή που παρουσιάζεται το έργο καθώς ο καταστροφικός Πελοποννησιακός Πόλεμος καλά κρατεί. Τα μεγάλα έργα έχουν αντίπαλο τον χρόνο. Κατά κανόνα τον νικούν. Η Λυσιστράτη συνδυάζει σε ένα πρόσωπο τη σοφία με τον ερωτισμό. Τη σκέψη με το όνειρο, ένα καλό παράδειγμα για τους μοντέρνους καιρούς μας.

Παίζουν επίσης οι:

Δανάη Μπάρκα, Ελευθερία Μπενοβία, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Κατερίνα Μισιχρόνη, Δάφνη Δαυίδ, Ντένια Στασινοπούλου, Χριστίνα Σπατιώτη, Γιώργος Γιαννακάκος, Παναγιώτης Κατσώλης, Στέλιος Ιακωβίδης, Θάνος Κοντογιώργης, Γιώργος Κατσής, Σταύρος Μαρκάλας, Γιάννης Ζαράγκαλης.

*Τα εισιτήρια κοστίζουν 20 ευρώ τα κανονικά και 17 ευρώ τα μειωμένα.

*Προπώληση εισιτηρίων:

Στο Ρωμαικό Ωδείο και στο Λιθογραφείο τις ημέρες των παραστάσεων, ώρες 18.30 – 22.00, τηλ. 2610 223587, 6977 347098.

Στο κατάστημα Dur στην οδό Βότση 30, 2616 007113.

Στο βιβλιοπωλείο Η Γωνιά του Βιβλίου, Αγίου Νικολάου 32, 2610 277 396.

Στο κατάστημα Discover your way, Πατρέως 30, 2610 624 916.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture