Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

ΠΕΜΠΤΗ 1/6 ENTOΣ SUPERFAST ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΝΗ ΕΣΤΙΑΣΗ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ

ΠΕΜΠΤΗ 1/6 ENTOΣ SUPERFAST ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ...

Το βιβλίο ερεύνησε και έγραψε η δημοσιογράφος Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

Η ιστορία της πόλης της Πάτρας βγαίνει μέσα από το βιβλίο –λεύκωμα με τίτλο «Ιστορίες εστίασης στην Πάτρα του 20ού αιώνα» που κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδόσεις «Το Δόντι» του Ανδρέα Τσιλίρα και θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση την Πέμπτη 1η Ιουνίου 2017, μετά τις 20.00 το βράδυ, σε έναν μοναδικό χώρο, στην αίθουσα δεξιώσεων του πλοίου Superfast ΧΙ, το οποίο θα βρίσκεται στην πλευρά του βορείου λιμανιού (επιβατικός σταθμός Π. Κανελλόπουλος, στην Ηρώων Πολυτεχνείου 42).

Η δημιουργία του λευκώματος ήταν μία ιδέα του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Νομού Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ) και των εκδόσεων «Το Δόντι» και η έρευνα και συγγραφή του ανατέθηκε στην έμπειρη δημοσιογράφο, μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων Γιώτα Κοντογεωργοπούλου.

Όπως μας ανέφερε η Γιώτα Κοντογεωργοπούλου, δούλεψε εντατικά για το βιβλίο από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως και τον Φεβρουάριο του 2017, συγκεντρώνοντας υλικό, προσωπικές μαρτυρίες των ανθρώπων του κλάδου της εστίασης ή των απογόνων τους και φυσικά σπάνιο φωτογραφικό υλικό που πλαισιώνει τα κείμενα. Συνολικά όπως μας απαρίθμησε η Γιώτα Κοντοεγεωργοπούλου, αναφέρονται πάνω από 400 μαγαζιά της εστίασης στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή, από το Μπουγιούκ Ντερέ, καφενείο των αρχών του 20ου αιώνα επί της Γούναρη και τα καφενεία, καφεζυθοεστιατόρια των Ιτεών έως τα μαγαζιά των αρχών του 1990, ημερομηνία που σταματά η αφήγηση.

Ωστόσο στόχος και επιθυμία του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης είναι να ετοιμαστεί και ένας 2ος τόμος που θα επικεντρώνεται στα μαγαζιά της δεκαετίας του 1990 και έως το 2000 οπότε και σημειώνεται η μεγάλη ανάπτυξη στην εστίαση με τα δεκάδες πλέον καφέ.

Το ιδιαίτερο με το συγκεκριμένο βιβλίο –λεύκωμα είναι ότι πιθανόν είναι η 1η φορά πανελλαδικά, σίγουρα πάντως η 1η σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδος που επιχειρείται μία τέτοια καταγραφή και απαρίθμηση των καταστημάτων εστίασης σ’ ένα μάλιστα τόσο εκτενή χρονολογικό ορίζοντα, από τις αρχές του 20ου αιώνα έως το 1990.

Ο αναγνώστης θα μάθει για τα καφενεία, καφετέριες, ουζερί όπως του Νεζερίτη στη Γούναρη, πιτσαρίες, κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια – ταβέρνες μέχρι τα τυροπιτάδικα όπως το «Φουρνάκι» της οδού Γούναρη ή το «Μαμ» στην Κορίνθου αλλά και τα μαγαζιά με λουκουμάδες όπως παλιότερα του Κόντη ή η «Ανατολή» στη Γούναρη πλησίον της Αθ. Διάκου.

«Μέσα από τις μαρτυρίες, αφηγήσεις και περιγραφές, βγαίνει η ίδια η ιστορία και εξέλιξη της πόλης, η στήριξη από τους βιομήχανους στην περιοχή, γνωστοί μάγειροι, πρόσωπα επιφανή που πέρασαν από μαγαζιά της Πάτρας όπως η Κωνσταντινοπολίτισσα γιατρός Αμαλία Φλέμινγκ με τον Νομπελίστα σύζυγο της Αλεξάντερ Φλέμινγκ που είχε ανακαλύψει την πενικιλίνη, οι οποίοι είχαν πάει στον «Κούκο» στο Κουκούλι, κ.α.

Ο αναγνώστης θα μάθει και για την περίοδο της Κατοχής, όταν οι Γερμανοί επίταξαν τα μαγαζιά όπως την ταβέρνα του Μαραβέλα στο Γηροκομειό αλλά και για μαγαζιά που στην κυριολεξία έγιναν τοπωνύμια της Πάτρας όπως ο Πελεκάνος, στα Πελεκανέικα (νυν Ηρώων Πολυτεχνείου), του Μουρτά στην Παραλία, το Κεφαλόβρυσο, η ταβέρνα του Διάκου, κ.α.», ανέφερε στο thebest.gr η Γιώτα Κοντογεωργοπούλου, η οποία δεν κρύβει ότι απόλαυσε την ετοιμασία και συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου.

Μία από τις συγκινητικές στιγμές είναι και η μαρτυρία της Αγαθής Σιαμπάνη του θρυλικού «Beau Rivage», η οποία έφυγε τον περασμένο Μάρτιο από τη ζωή. Η Αγαθή Σιαμπάνη είχε μιλήσει για τις ανάγκες του βιβλίου και μάλιστα είχε ευχαριστήσει τους Πατρινούς για την στήριξη τους όλα αυτά τα χρόνια.

Στο βιβλίο ακόμα μαθαίνουμε ποια ήταν η πρώτη κρεπερί που άνοιξε στην Πάτρα (ήταν το μαγαζί La Creperie στην οδό Φιλοποίμενος) αλλά και το πρώτο σαντουιτσάδικο. Η αφήσηση σταματά στα τέλη του ’80, αρχές του ’90 όταν στην πόλη μεσουρανούσαν μαγαζιά όπως το Tiffany’s, η Utopia, λίγο πιο πριν η Rio by Night και μόλις ξεκινούσε η πρωτοκαθεδρία της «Αρένα», ενός μαγαζιού στο πρώην κτίριο Μαραγκόπουλου στην οδό Αγ. Ανδρέου που θύμιζε τα μεγάλα κλαμπ – μαγαζιά της Αγγλίας.

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε κατηγορίες, οι γενικές όπως πολιτικά καφενεία, κ.α., και κατόπιν ανά κατηγορία παρουσιάζονται αυτόνομα μαγαζιά με τις αφηγήσεις – μαρτυρίες όπου υπάρχουν. Πιο αναλυτικά παρουσιάζονται 100 μαγαζιά εστίασης ωστόσο συνολικά γίνεται αναφορά σε πάνω από 400!

Μετά την πρώτη εκδήλωση παρουσίασης την Πέμπτη το βράδυ, υπάρχει η σκέψη να διοργανωθούν και θεματικές παρουσιάσεις όπως π.χ. στην άνω πόλη ή στον «Τραγότσαλο» στην πλατεία στο Μαρκάτο.

Για το βιβλίο στην εκδήλωση στο  Superfast XI, θα μιλήσουν ο δημοσιογράφος, μέλος τηε ΕΣΗΕΠΗΝ Δημήτρης Αβραμίδης, οι επιχειρηματίες Χριστόφορος Πετρής και Σπύρος Φάκαλος, ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Γιώργος Κοτοπούλης και η ίδια η συγγραφέας. Στη διάρκεια της βραδιάς θα απονεμηθούν ειδικά αναμνηστικά σε πρωταγωνιστές του κλάδου της εστίασης. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος, πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Απόστολος Βουλδής.

*Στη βασική φωτ. εικονίζεται μία παρέα στο κέντρο Διάκου, προπολεμικά.

Επιμέλεια - ρεπορτάζ: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture