Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Σαν σήμερα πριν 34 χρόνια Ιδρύθηκε η Πολυφωνική Χορωδία της Πάτρας

Σαν σήμερα πριν 34 χρόνια Ιδρύθηκε η Πολ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Η συνέντευξη του καλλιτεχνικού διευθυντή της στο thebest.gr

Πριν 34 χρόνια, στις 28 Απριλίου  1983 ιδρύθηκε  η «Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας» από τριάντα περίπου Πατρινούς «εραστές» της χορωδιακής μουσικής.. ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Χορωδίας, ο μαέστρος Σταύρος Σολωμός είχε μιλήσει σε συνέντευξή του στο thebest.gr για το ξεκίνημα της και είχε αναφερθεί σε σημαντικά σημεία της διαδρομής της:

"Υπάρχουν κάποιες στιγμές, που είναι ιδιαίτερα καθοριστικές για τον Οργανισμό και για εμένα προσωπικά. Μια τέτοια στιγμή, ήταν η πρώτη συναυλία που δώσαμε και μάλιστα εκτός Πατρών, στην αίθουσα «Τερψιχόρη» του ξενοδοχείου Χίλτον, στο πλαίσιο του Χορωδιακού Φεστιβάλ Αθηνών. Λίγες μέρες μετά, έγινε και η πρώτη παρουσία μας στο κοινό της Πάτρας,σε συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο. Έτος 1983.

Από εκεί και πέρα σημαντικές ήταν οι συμμετοχές σε διαγωνισμούς και Φεστιβάλ του εξωτερικού. Στην Ευρώπη σε πολλές χώρες και στην Ιαπωνία. Μέρη ονειρεμένα που επισκεφθήκαμε και δώσαμε συναυλίες. Τίτλοι και βραβεία, που μας χάρισαν βαθιές συγκινήσεις.

Παρόλα αυτά για εμένα το βραβείο δεν είναι αυτοσκοπός. Σημασία έχει η συμμετοχή. Σου αφήνει εντυπώσεις τις οποίες δεν πρόκειται να ξεχάσεις ποτέ στη ζωή σου. Θυμάμαι, πως όταν πήραμε δυο χάλκινα μετάλλια στην Ιαπωνία στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Χορωδιών Δωματίου της Takarazuka- Ozaka, δεν το πίστευε κανείς μας. Είναι χαραγμένη έντονα μέσα μου, η εικόνα ενός "μαρμαρωμένου" συναδέλφου μας, ο οποίος στο άκουσμα της ανακοίνωσης από τον Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής, δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει ότι έφυγε από την Πάτρα με κάποιες μικρές δυνατότητες και κατάφερε να βραβευτεί ανάμεσα σε μεγαθήρια. Ένιωσε τέτοια συγκίνηση που δεν μπόρεσε να αντιδράσει. Καθηλώθηκε. Στιγμές μοναδικές και ιδιαίτερα συγκινητικές. Έτσι, συνειδητοποιημένα πλέον, θα καταθέσω πως είναι λάθος να λες: «Πάω να πάρω το πρώτο βραβείο». Είναι δείγμα εγωισμού και αλαζονείας. Είναι όμορφο να δουλεύεις, χωρίς να σημαίνει πως λειτουργείς χωρίς στόχους.

Συγκινητική επίσης, είναι η αυταπάρνηση και η αλληλοβοήθεια μεταξύ των15 άμεσων συνεργατών μου στην καλλιτεχνική πράξη, με κορύφωση την Αναπληρώτρια μου, Έφη Καββαδία- Ζέρβα, των 35 καθηγητών του Ωδείου της Πολυφωνικής, αλλά και η ουσιαστική στήριξη της διοίκησης του Οργανισμού [Πρόεδρος, ο Λυκειάρχης, Γιάννης Κόττορος]. Δε θα παραλείψω να αναφερθώ και στη δυσκολία της δοκιμής [πρόβας]. Αφήνεις τα πάντα και αφιερώνεσαι. Εκεί αφουγκράζεσαι και βλέπεις τελικά, πώς σκέφτεται ένας ερασιτέχνης χορωδός. Αυτή η σχέση του μαέστρου με τον χορωδό (μικρό ή μεγάλο) είναι ένα θαυμάσιο γεγονός. Η προσπάθεια που καταβάλλεται από όλους τους συνεργάτες μας, που έχουν επιλέξει να συμπορεύονται σε αυτά τα δύσκολα μονοπάτια της Χορωδιακής μουσικής είναι ένα γεγονός που τιμώ και που με κάνει καλύτερο ως άνθρωπο" είχε αναφέρει.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture