Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Γαλλικές Εκλογές: Πρώτος τελικά ο Μακρόν, δεύτερη η Λεπέν - ΒΙΝΤΕΟ και ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Γαλλικές Εκλογές: Πρώτος τελικά ο Μακρόν...

Οι μονομάχοι του β' γύρου και τα σενάρια για το ποιος θα επικρατήσει

06:05 Σύμφωνα με το υπουργείο των Εσωτερικών στη Γαλλία, τα τελικά αποτελέσματα για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών διαμορφώνονται ως εξής: Εμανουέλ Μακρόν 23,75%, Μαρίν Λε Πεν 21,53%, Φρανσουά Φιγιόν 19,91%, Ζαν Λικ Μελανσόν 19,64%.

Η πρώτη δημοσκόπηση για τον επόμενο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία δημοσιεύθηκε ήδη στη Γαλλία με τους Γάλλους να επιλέγουν με 62% τον Εμανουέλ Μακρόν ως επόμενο πρόεδρο της χώρας, ενώ μόλις το ποσοστό 32% θα επιλέξει την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

Τα χθεσινά αποτελέσματα σηματοδοτούν μια τεράστια ήττα για τις δύο κεντροδεξιές και κεντροαριστερές συσπειρώσεις που είχαν κυριαρχήσει στη γαλλική πολιτική για 60 χρόνια, ενώ επίσης μειώνουν και τις πιθανότητες να υπάρξει κλονισμός του κατεστημένου σε παρόμοιο μέγεθος με αυτό της Βρετανίας τον Ιούνιο πέρυσι όταν αποφάσισε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή των Ηνωμένων Πολιτειών με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμ στην αμερικανική προεδρία.

01.03 Και επισήμως πέρασε μπροστά ο Εμανουέλ Μακρόν με καταμετρημένο το 80% των ψήφων. Σύμφωνα με το Γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών ο Μακρόν καταλαμβάνει 23,28% και η Μαρί Λε Πεν 22,70%.

12.32 H τελική πρόβλεψη των δημοσκόπων δίνει προβάδισμα στον Εμανουέλ Μακρόν με 23,9% και την Λε Πεν να ακολουθεί με 21,7%. Προς το παρόν με καταμετρημένο το 72% των ψήφων σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του Υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας, η Μαρί Λε Πεν καταλαμβάνει το 23,02% των ψήφων, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν 23,6%. Ωστόσο δεν εχουν ακόμη ενσωματοθεί στο αποτέλεσμα οι ψήφοι απο μεγάλα αστικά κέντρα, που αναμένεται να δώσουν προβάδισμα τελικά στον κεντρώο υποψήφιο.

Ο πρόεδρος Ολάντ ήδη επικοινώνησε με τον Μακρόν και τον συνεχάρη.

11.20 O Εμανουέλ Μακρόν, από το βήμα, ανέφερε ότι είναι επικεφαλής στον πρώτο γύρο. Υπενθυμίζουμε ότι στα αποτελέσματα μέχρι στιγμής δεν έχουν συμπεριληθεί οι μεγάλες πόλεις που αναμένεται να του δώσουν προβάδισμα. Συνοδευόμενος από την σύζυγό του και πρώην δασκάλα του, ο Μακρόν με το νεανικό του στυλ είναι εμφανώς ενθουσιασμένος με το αποτέλεσμα.

22.50 Συγκρούσεις ξέσπασαν απόψε στο Παρίσι ανάμεσα σε εκατοντάδες διαδηλωτές που δηλώνουν «αντιφασίστες» και την αστυνομία μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν κατά των διαδηλωτών, που είχαν λάβει θέση στο κέντρο της Πλατείας της Βαστίλης και εκείνοι απάντησαν ρίχνοντας κροτίδες και μπουκάλια κατά των αστυνομικών.

Οι 300 περίπου διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα οργανώσεων που δηλώνουν «αντιφασιστικές» σε μία «νύκτα οδοφραγμάτων» στο Παρίσι.

Ενας από τους οργανωτές δήλωσε στο μικρόφωνο ότι καλεί όλον τον κόσμο να διαδηλώσει «κατά της Μαρίν και κατά του Μακρόν». «Ηρθαμε να διαμαρτυρηθούμε για την μασκαράτα που είναι αυτές οι εκλογές».

22.42 Το γαλλικό υπυοργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι μετά την καταμέτρηση 20 εκατομμυρίων ψήφων, η Λεπέν συγκεντρώνει 24,38%, ο Μακρόν 22,19%, ο Φιγιόν 19,63% και ο Μελανσόν 18,09%.

22.30 Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι το κεντρικό θέμα αυτών των εκλογών είναι η «άγρια παγκοσμιοποίηση» και κάλεσε όλους τους πατριώτες να την υποστηρίξουν.

Ηρθε η ώρα να απελευθερωθεί ο γαλλικός λαός από τις αλλαζονικές ελίτ, πρόσθεσε.

22.13 Ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Μαρίν Λεπέν Νταβίντ Ρασλίν δήλωσε ότι η πρόκριση της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου στην ψηφοφορία της 7ης Μαΐου καθιστά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών δημοψήφισμα για την παγκοσμιοποίηση.

Για «νίκη για πατριώτες» έκανε λόγο η ανηψιά της Μαρίν Λεπέν Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν.

22.10 Σε ψήφο στον Εμανουέλ Μακρόν στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών κάλεσε ο κεντροδεξιός πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας και ανώτατο στέλεχος των Ρεπουμπλικανών Αλέν Ζιπέ.«Η χώρα μας έχει ανάγκη τολμηρές μεταρρυθμίσεις για την ανασυγκρότηση ενός ισχυρού κράτους», δήλωσε ο κ. Ζιπέ, ο οποίος ευχήθηκε ο κ. Μακρόν να αποκαταστήσει το κύρος της Γαλλίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και να δώσει ελπίδα στη γαλλική νεολαία.

22.04 Ο ηττημένος συντηρητικός προεδρικός υποψήφιος Φρανσουά Φιγιόν κάλεσε τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν στο δεύτερο γύορ των προεδρικών εκλογών, προειδοποιώντας ότι η Μαρίν Λεπέν θα οδηγήσει την χώρα στην καταστροφή.«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ψήφο κατά της άκρας δεξιάς. Εγώ θα ψηφίσω υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν», δήλωσε ο υποψήφιος του κόμματος «Οι Ρεπουμπλικανοί».

21.48 Συντηρητικοί και σοσιαλιστές γάλλοι πολιτικοί εκφράζουν την υποστήριξή τους προς τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν εναντίον της Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.Μετά την δημοσιοποίηση των πρώτων εκτιμήσεων, ο προεδρικός υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπενουά Αμόν κάλεσε όλους τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τον Εμανουέλ Μακρόν και να απορρίψουν την Μαρίν Λεπέν με τον ισχυρότερο τρόπο.

21.28 «Γυρίζουμε ξεκάθαρα σελίδα σήμερα στη γαλλική πολιτική ζωή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος φέρεται να προηγείται στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις του αποτελέσματος. «Σήμερα γυρίζουμε μία σελίδα στην γαλλική πολιτική ζωή. Οι Γάλλοι εξέφρασαν την επιθυμία για ανανέωση. Η λογική μας βρίσκεται πλέον στην συσπείρωση που θα συνεχίσουμε μέχρι τις βουλευτικές εκλογές», δήλωσε.

Η πορεία επιτυχίας του Εμανουέλ Μακρόν - Ποιός είναι ο υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας που έχει αναστατώσει δεξιούς και ...αριστερούς

21.18 Σε υποστήριξη του Εμανουέλ Μακρόν ενάντια στην ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν κάλεσε ο υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας με τη σημαία της Κεντροαριστεράς Μπενουά Αμόν

21:05 Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αμόν, παραδέχθηκε την ήττα του και δήλσωε ότι θα στηρίξει Μακρόν στο δεύτερο γύρο.

21:01 Μακρόν και Λεπέν δίνουν για τον δεύτερο γύρο των Γαλλικών εκλογών οι εκτιμήσεις της Δημόσιας Γαλλικής Τηλεόρασης. Δεν πρόκειται για exit polls, αλλά για εκτιμήσεις. Exit polls δεν διενεργήθηκαν από καμμία εταιρία, λόγω κόστους και επισφάλειας.

Ο Μακρόν λαμβάνει το 23% και η Λεπέν το 22% , σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Harris Interactive.

Ο Μακρόν εξασφαλίζει το 23,8% και η Λεπέν το 21,6%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ifop .

20.57 Να μη συγκρίνουν τα ποσοστά της Μαρίν Λεπέν με εκείνα τα δημοσκοπήσεων αλλά με το αποτέλεσμα των εκλογών του 2012 ζητούν από τους δημοσιογράφους τα στελέχη του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου .

20.44 Ο γερουσιαστής των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικανών Ροζέρ Καρουτσί, ο οποίος βρίσκεται στο στρατηγείο της καμπάνιας του Φρανσουά Φιγιόν, εκτίμησε ότι το κόμμα του, σε περίπτωση που ο Φιγιόν αποκλειστεί από τον β' γύρο, θα στηρίξει όποιον υποψήφιο βρεθεί απέναντι στην ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

20.19 Έκλεισαν στις 7 μ.μ. (8 μ.μ. ώρα Ελλάδας) πολλά εκλογικά τμήματα σε ολόκληρη τη Γαλλία. Σε πολλές μεγάλες πόλεις, τα τμήματα θα μείνουν ανοικτά μέχρι τις 8 μ.μ. (9 μ.μ. ώρα Ελλάδος). Σε 69,42% ανερχόταν στις 17.00 ώρα Γαλλίας το ποσοστό συμμετοχής στον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών. Τα μεγάλα γαλλικά ΜΜΕ προειδοποιούν ότι, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα μπορούν να προβλέψουν με βεβαιότητα τα ποσοστά των υποψηφίων και τους δύο επικρατέστερους για πρόκριση στον β' γύρο.

18.48 Το τελικό ποσοστό της αποχής στην ψηφοφορία του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στο 20%, σύμφωνα με δύο έρευνες που δόθηκαν στην δημοσιότητα πριν από λίγη ώρα.Η έρευνα του Harris Interactive προβλέπει αποχή στο 21,5%, ενώ έρευνα του Ifop-Fiducial για το Paris Match και το CNews τοποθετούν την αποχή στο 19%.Η αποχή που καταγράφηκε στην αντίστοιχη ψηφοφορία του 2012 ήταν 20,52%.

17:45 Στη δημοσιότητα δόθηκε το πρώτο, ανεπίσημο exit poll για τις γαλλικές εκλογές, από τη βελγική δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Σύμφωνα με το RTBF, ο Μακρόν και η Λεπέν περνούν στον β' γύρο, τρίτος έρχεται ο Φιγιόν και τέταρτος ο Μελανσόν. Τα αποτελέσματα προκύπτουν από ερωτήσεις σε ψηφοφόρους την ώρα που αποχωρούσαν από τα εκλογικά κέντρα.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ:

Οι Γάλλοι καλούνται την Κυριακή στις κάλπες, στις πλέον αμφίρροπες και απρόβλεπτες προεδρικές εκλογές των τελευταίων ετών. Τα 66.546 εκλογικά κέντρα της Γαλλίας άνοιξαν στις 08.00 τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδος) και κλείνουν στις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδος). Σε ορισμένες μεγάλες πόλεις τα εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 20.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδος).

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΙς ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ-ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Είναι η πρώτη φορά κατά την διάρκεια της 5ης Δημοκρατίας που προεδρικές εκλογές διεξάγονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας εκλέγεται με καθολική και άμεση ψηφοφορία, με πλειοψηφικό σύστημα δύο γύρων για πενταετή θητεία που μπορεί να ανανεωθεί άπαξ.

Ο πρόεδρος πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία κατά τον πρώτο ή το δεύτερο γύρο των εκλογών, όποιο και αν είναι το ποσοστό συμμετοχής.

Η λευκή ψήφος που επιτρέπει την έκφραση άρνησης επιλογής δεν αναγνωρίζεται στην Γαλλία. Βάσει του νόμου του 2014, τα λευκά ψηφοδέλτια καταμετρώνται χωριστά από τα άκυρα και καταγράφονται στα πρακτικά κάθε εκλογικού τμήματος, αλλά δεν λαμβάνονται υπ΄όψιν στον υπολογισμό των εκφρασμένων ψήφων.

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 7 Μαΐου.

Γαλλία: Εκκενώθηκε εκλογικό τμήμα στην πόλη Μπεσανσόν εξαιτίας ενός ύποπτου οχήματος

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ περισσότεροι από 50.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες, με την υποστήριξη 7.000 στρατιωτών της επιχείρησης Sentinelle (οι οποίοι βρίσκονται ανεπτυγμένοι επί μονίμου βάσεως μετά τις επιθέσεις του Ιανουαρίου 2015) έχουν κινητοποιηθεί.Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 7 Μαΐου.

Στις 1000 GMT (1200 ώρα Γαλλίας) το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία ανέρχετο σε 28,54% έναντι 28,29% που ήταν την ίδια ώρα στις εκλογές του 2012, 31,21% την ίδια ώρα το 2007 και 21,40% την ίδια ώρα το 2002, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών.

Ωστόσο δεν λείπουν τα απρόοπτα. Νωρίτερα εκκενώθηκε εκλογικό τμήμα στη Μπεσανσόν λόγω ύποπτου οχήματος ενώ οι femen μετά το "ντου" στην τελευταία προεκλογική της ομιλία της Λε Πεν εμφανίστηκαν σήμερα και στο προεκλογικό κέντρο όπου ψήφισε η ηγέτης του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου. Οι ακτιβίστριες φορούσαν μάσκες της Λε Πεν και του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν

 

Ο απερχόμενος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι το καλύτερο μήνυμα γι αυτές τις εκλογές είναι οι Γάλλοι με την ψήφο τους "να δείξουν ότι η δημοκρατία είναι πιο ισχυρή από κάθε τι άλλο".

Ο Ολάντ, ο οποίος δεν βάζει υποψηφιότητα για την επανεκλογή του, επιθεώρησε τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας κατά τον σημερινό πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα μετά την φονική επίθεση της Πέμπτης στο Παρίσι.

Η κυβέρνησή του έχει κινητοποιήσει πάνω από 50.000 αστυνομικούς και άνδρες των σωμάτων ασφαλείας για την προστασία των εκλογικών τμημάτων.

Στις 1030 τοπική ώρα, αφού ψήφισε στην Τιλ στην εκλογική του περιφέρεια Κορέζ, στην νοτιοανατολική Γαλλία, ο Ολάντ είπε ότι " είναι απαραίτητο να πάνε οι Γάλλοι να ψηφίσουν σε μια τέτοια εποχή", ενώ χαρακτήρισε τα μέτρα ασφαλείας "εγγύηση στον γαλλικό λαό του θεμελιώδους δικαιώματός τους να επιλέξουν το μέλλον τους".

Ο κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν, ένας από τους επικρατέστερους νικητές των απρόβλεπτων αυτών εκλογών, πήγε να ψηφίσει στις 11 το πρωί στην παραθαλάσσια πόλη Λε Τουκέ της βόρειας Γαλλίας, όπου διαθέτει εξοχική κατοικία, στο πλευρό της συζύγου του Μπριζίτ με την οποία κρατιούνταν χέρι-χέρι.

Ο Μακρόν έδειχνε χαλαρός και πόζαρε δίπλα σε ψηφοφόρους που έβγαζαν με το κινητό τους selfies.

Χαμογελαστή η ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν ψήφισε στο Ενίν-Μπομόν, ένα προπύργιο του Εθνικού Μετώπου στα βόρεια της χώρας.

Ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος εκλέγεται στο Παρίσι, ψήφισε σε ακριβή συνοικία στα δυτικά της πρωτεύουσας λίγο μετά το μεσημέρι, ενώ η σύζυγός του Πενέλοπι, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο σκανδάλου αργομισθίας, ψήφισε νωρίς το πρωί όταν άνοιξαν οι κάλπες στο Σολέσμ (δυτικά) συνοδευόμενη από δύο εκ των πέντε παιδιών τους.

Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν ψήφισε στην Τραπ, στην περιοχή του Παρισιού, και παρότι οι επιδόσεις του σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι πολύ κακές δήλωσε "γαλήνιος". "Όταν έχεις κάνει μια καλή προεκλογική εκστρατεία δεν πρέπει να μετανιώνεις", σχολίασε.

Από τους 11 υποψήφιους για την προεδρία, το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε τελευταίος ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος περίμενε υπομονετικά στην ουρά στο εκλογικό τμήμα του που ήταν σε ένα σχολείο της πρωτεύουσας.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ Ξεκίνησαν να ψηφίζουν οι υποψήφιοι των εκλογών

Ο Νικολά Ντιπόν-Ενιάν, πρόεδρος του κινήματος «Όρθια Γαλλία» (Debout la France ) είναι ο πρώτος από τους 11 υποψηφίους, που ψήφισε στις 10.00 (ώρα Ελλάδας) στην εκλογική του περιφέρεια όπου είναι και δήμαρχος Yerres ( Essone).

Πριν από αυτόν και η Πηνελόπη Φιγιόν ψήφισε στην περιοχή της Sarthe όπου βρίσκεται η βασική τους κατοικία και όπου για χρόνια είχε πολιτευθεί ο σύζυγός της.

Ο Φρανσουά Φιγιόν θα ψηφίσει γύρω στις 13.00 ώρα Ελλάδας στο Παρίσι, όπου έχει μεταφέρει τα δικαιώματά του, από την εποχή που ήταν πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των υποψηφίων όλοι αναμένεται να ψηφίσουν μεταξύ 10.00 με 13.00. Από τους τέσσερους πρώτους, ο Εμμανουέλ Μακρόν αναμένεται γύρω στις 12.00 στην παραθαλάσσια στη Μάγχη πόλη, Τουκέ ( Touquet). Λίγο πιο βόρεια στο προπύργιό της Ενέν Μπομόν (Henin Beaumont ), αναμένεται και η Μαρίν Λεπέν την ίδια περίπου ώρα. Όχι μακρυά από τις Βερσαλλίες, στην πόλη Τραπ (Trappes) θα ψηφίσει κοντά το μεσημέρι ο Μπενουά Αμόν. Ο Ζαν Λικ Μελανσόν γύρω στις 13.00 θα ρίξει την ψήφο του στο Παρίσι, όπως και ο Φιγιόν.

 

Όλες οι δημοσκοπήσεις "δείχνουν" ως μεγάλο φαβορί τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν.

 

Όμως η διαφορά που τον χωρίζει από τους υπόλοιπους τρεις κύριους διεκδικητές του θώκου, τη Μαρίν Λεπέν στην άκρα δεξιά, τον συντηρητικό Φρανσουά Φιγιόν και τον ακροαριστερό Ζαν-Λικ Μελανσόν έχει μικρύνει πολύ. Οποιοσδήποτε από τους τέσσερις θα μπορούσε να περάσει στον δεύτερο γύρο, στις 7 Μαΐου. Και αυτές είναι οι μονομαχίες, πιθανές ή λιγότερο πιθανές, που θα μπορούσαν να προκύψουν το βράδυ της Κυριακής:

Μακρόν έναντι Λεπέν

Από τις αρχές Φεβρουαρίου, οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο. Μια τέτοια σύγκρουση θα ισοδυναμούσε με σεισμική αλλαγή στο πολιτικό τοπίο της Γαλλίας, αφού κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα που κυβερνούν τη χώρα επί δεκαετίες δεν θα περνούσε στον δεύτερο γύρο. Ταυτόχρονα, ένας νεαρός πολιτικός που ίδρυσε το κίνημά του, το En Marche!, μόλις πριν από έναν χρόνο, θα βρισκόταν αντιμέτωπος με μια έμπειρη πολιτικό που θέλει να οδηγήσει τη Γαλλία στην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μολονότι οι επενδυτές και οι Γάλλοι ψηφοφόροι είχαν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους για να συνηθίσουν στην ιδέα ότι η Λεπέν θα περάσει στον δεύτερο γύρο, μια τέτοια πιθανότητα είναι βέβαιο ότι θα προκαλούσε νευρικότητα στις αγορές.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο 39χρονος φιλοευρωπαίος, ανεξάρτητος Μακρόν θα κερδίσει εύκολα στον δεύτερο γύρο και ότι η Λεπέν θα χάσει την ευκαιρία να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Γαλλίας στα 48 της. Το ερώτημα που θα τεθεί στη συνέχεια είναι αν ο Μακρόν θα καταφέρει να κερδίσει και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο. Μια νίκη της Λεπέν θα προκαλούσε σοκ αλλά για την ίδια πολλά θα κρίνονταν επίσης και στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Φιγιόν έναντι Λεπέν

Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, αυτό ήταν το πιθανότερο σενάριο που έβλεπαν οι δημοσκόποι. Πλέον, ο Φιγιόν βρίσκεται στην τρίτη θέση (ενδεχομένως και στην τέταρτη), πληγωμένος από το σκάνδαλο αργομισθίας της συζύγου του. Ο 63χρονος πρώην πρωθυπουργός φαίνεται ότι ανακάμπτει και οι αναλυτές εκτιμούν ότι, έστω και την τελευταία στιγμή, θα λάβει τη στήριξη που χρειάζεται από τους συντηρητικούς ψηφοφόρους που επηρεάστηκαν μέν από το σκάνδαλο αλλά δεν θέλουν να δουν τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο αντί για τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αν ο Φιγιόν βρεθεί αντιμέτωπος με την Λεπέν, θα την κερδίσει αλλά με μικρή διαφορά, ένα σενάριο που δεν φαίνεται να αρέσει στους επενδυτές.

Αν και ο Φιγιόν αρνείται ότι παρανόμησε, το σκάνδαλο πιθανότατα θα τον ακολουθήσει καθ' όλη τη διάρκεια της προεδρίας του. Εκφράζονται έτσι αμφιβολίες για το πώς θα μπορέσει να προωθήσει τα ήδη αμφισβητούμενα σχέδιά του που αφορούν μεγάλες περικοπές δαπανών. Από την άλλη, θα αποσπούσε ευκολότερα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σε σύγκριση με τον Μακρόν και την Λεπέν, χάρη στην κομματική βάση των Ρεπουμπλικάνων.

Μακρόν έναντι Φιγιόν

Η μεγαλύτερη έκπληξη σε αυτό το ντουέτο θα ήταν η απουσία της Μαρίν Λεπέν. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε επίσης "χαστούκι" για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Απόντος και του Μελανσόν από τον δεύτερο γύρο, αυτό θα σήμαινε ότι και οι δύο ευρωσκεπτικιστές υποψήφιοι θα βρίσκονταν εκτός, προς μεγάλη ανακούφιση των επενδυτών.

Ο αποκλεισμός της Λεπέν θα της προκαλούσε πιθανότατα προβλήματα στο εσωτερικό του Εθνικού Μετώπου, του κόμματός της, δεδομένης και της έντασης στις σχέσεις με την ανιψιά της, τη Μαρίον Μαρεσάλ-Λεπέν, όχι όμως τόσα που να της στερήσουν την ηγεσία. Κρίσιμης σημασίας για τη Μαρίν Λεπέν θα ήταν σε αυτήν την περίπτωση η επίδοσή της στις βουλευτικές του Ιουνίου.

Μελανσόν έναντι Λεπέν

Κρύος ιδρώτας θα έλουζε τις αγορές με τους δύο ευρωσκεπτικιστές υποψηφίους, της ακροδεξιάς και της ακροαριστεράς, να μάχονται για την προεδρία. Η αύξηση των ποσοστών του 65χρονου Μελανσόν στις δημοσκοπήσεις, μετά την καλή επίδοσή του στις τηλεμαχίες στα τέλη Μαρτίου και τις αρχές Απριλίου, είναι άλλη μια έκπληξη αυτών των εκλογών. Αν και καμία δημοσκόπηση δεν τον φέρνει στον δεύτερο γύρο, το ποσοστό που του δίνουν βρίσκεται μέσα στο περιθώριο του στατιστικού λάθους.

Σε μονομαχία Μελανσόν-Λεπέν, νικητής θα έβγαινε ο πρώτος. Και αυτός όμως έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπροσθέτως, θα έπρεπε να αγωνιστεί σκληρά για να κερδίσει και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ώστε να προωθήσει τα σχέδιά του.

Μελανσόν έναντι Μακρόν

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μακρόν θα κέρδιζε πολύ εύκολα σε μια τέτοια μονομαχία που θα έφερνε αντιμέτωπους δύο πολιτικούς με πολύ διαφορετικό όραμα για το μέλλον της Γαλλίας και τη σχέση της με την Ευρώπη.

Μελανσόν έναντι Φιγιόν

Το σενάριο αυτό είναι το πιο απίθανο απ' όλα γιατί οι δύο πολιτικοί βρίσκονται στην 3η και την 4η θέση των δημοσκοπήσεων επί του παρόντος. Αν όμως περνούσαν στον δεύτερο γύρο, ο Μελανσόν πιθανότατα θα κέρδιζε.

Άλλα σενάρια

Το ποσοστό του Μπενουά Αμόν, του υποψηφίου των Σοσιαλιστών, έχει πέσει ακόμη και στο 8% και καμία δημοσκόπηση δεν τον φέρνει στον δεύτερο γύρο. Ακόμη πιο απίθανο θα ήταν να περάσει κάποιος από τους υπόλοιπους έξι υποψηφίους που συγκεντρώνουν μονοψήφια ποσοστά.

Δεν υπάρχει επίσης καμία πιθανότητα να συγκεντρώσει κάποιος υποψήφιος ποσοστό άνω του 50% στον πρώτο γύρο και να εκλεγεί πρόεδρος χωρίς να χρειαστεί η διεξαγωγή του δεύτερου γύρου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κανείς τους δεν συγκεντρώνει προς το παρόν ούτε καν το μισό από αυτό το ποσοστό.

amna.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις