Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Θλίψη στην Πάτρα για τον θάνατο του Στάθη Ψάλτη - Είχε εμφανιστεί στην αχαϊκή πρωτεύουσα πάνω από 50 φορές - Τι λένε στο thebest.gr άνθρωποι που τον είχαν γνωρίσει

Θλίψη στην Πάτρα για τον θάνατο του Στάθ...

Είχε έρθει και το '97 με την Μιμή Ντενίση "Θεοδώρα" στο Κάστρο του Ρίου

Μεγάλη συγκίνηση και θλίψη προξένησε και στο Πατρινό κοινό η είδηση ότι ο αγαπητός ηθοποιός Στάθης Ψάλτης, έφυγε από τη ζωή στα 66 του χρόνια. Ο Κορίνθιος στην καταγωγή καλλιτέχνης και με ρίζες από Κωνσταντινούπολη, αγαπούσε πολύ την Πάτρα όπου είχε παίξει πολλές φορές.

Την χειμερινή περίοδο όποτε έβγαινε για περιοδεία, ερχόταν πάντα στο Πάνθεον στη Δημ. Γούναρη. Στο Πάνθεον έπαιξε και για τελευταία φορά τα περασμένα μόλις Χριστούγεννα, με την ξεκαρδιστική επιθεώρηση «Όλοι μαζί…τη φάγαμε» σε κείμενα Ντίνου Σπυρόπουλου, όπου ο Στάθης Ψάλτης που ήταν ανεπανάληπτος στο είδος της επιθεώρησης καταφέρνοντας να κάνει τον κόσμο όχι μόνο να γελάσει αλλά και να συγκινηθεί, είχε μεταξύ άλλων υποδυθεί έναν επίκαιρο ρόλο, έναν θαυμαστή του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Στάθης Ψάλτης- Όσοι τον έκριναν μόνον από τις τηλεταινίες δεν γνώρισαν το μεγάλο ταλέντο του

Στην παράσταση “Όλοι μαζί …Τη φάγαμε”, είχαν έρθει και παίξει μαζί του στην Πάτρα η Βάσια Τριφύλλη, ο Μάρκος Λέζες, ο Μιχάλης Μόσιος, κ.α.

Η τελευταία του εμφάνιση στο θέατρο ήταν στο Pantheon της Αθήνας σε μία ιδιαίτερη ερμηνεία που πήρε θετικές κριτικές. Υποδύθηκε την παραμάνα της Ιουλιέτας στην παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε διασκευή και σκηνοθεσία του Δημήτρη Λιγνάδη.

Μιλώντας στο thebest.gr, ο Δημήτρης Καρπάνος, που για χρόνια διαχειριζόταν το Πάνθεον και είχε γνωρίσει προσωπικά τον Στάθη Ψάλτη, μας είπε ότι ο Στάθης Ψάλτης ήταν πολύ αγαπητός και είχε αποκτήσει φαν κλαμπ στην Πάτρα.

«Ήταν ένας ιδιαίτερος καλλιτέχνης, ένας ταλαντούχος και καλός ηθοποιός που ειδικά στο είδος της επιθεώρησης είχε πολλές ξεχωριστές στιγμές. Πάντα ήθελε να μπορέσει να παίξει κλασικούς ρόλους και το κατάφερε τον περασμένο χειμώνα με τη συμμετοχή του στην παράσταση του Ρωμαίου και Ιουλιέττας. Στην συμπεριφορά του, απ’ όσο θυμάμαι ήταν ένας νορμάλ, καλός και φιλικός άνθρωπος τόσο με τους συνεργάτες του όσο και με τον κόσμο. Θα μπορούσε να πεις ότι είχε και μία υπεροψία και λόξα με την καλή έννοια αλλά μην ξεχνάμε ότι με τις παραστάσεις που ερχόταν, συχνά και 2 φορές μέσα στην ίδια χειμερινή σαιζόν, ήταν αυτός το πρώτο όνομα με το θέατρο να γεμίζει ασφυκτικά.

Ο Στάθης Ψάλτης, απ’ όσο θυμάμαι και από τον πατέρα μου Νίκο Καρπάνο που διηύθυνε παλιότερα το Πάνθεον, ερχόταν στην Πάτρα και το Πάνθεον από πολύ παλιά, από τις αρχές του ’80 σχεδόν. Ίσως να έχει παίξει και 50 φορές στη σκηνή του Πάνθεον καθώς επέλεγε πάντοτε την Πάτρα μεταξύ των σταθμών των θεατρικών του περιοδειών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δ. Καρπάνος.

Μία από τις παλιότερες παραστάσεις που είχε κάνει στο Πάνθεον ο Στάθης Ψάλτης ήταν η επιθεώρηση «Της Ελλάδας…το μπάχαλο» και σε εκείνο το θίασο, ήσαν μαζί ακόμα ο αξέχαστος Θανάσης Βέγγος, η Δέσποινα Στυλιανοπούλου και ο Πάνος Σουπιάδης.

Στο Πάνθεον ο Στάθης Ψάλτης είχε έρθει να παίξει μαζί και με την Μάρθα Καραγιάννη και πολλά άλλα μεγάλα και γνωστά ονόματα του κινηματογράφου. Τα τελευταία χρόνια συνεργαζόταν σταθερά με τον θεατρικό επιχειρηματία Μάρκο Τάγαρη.

Εκτός όμως από το Πάνθεον ο αγαπητός ηθοποιός με το ιδιόμορφο στυλ, είχε έρθει και καλοκαίρι στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πάτρας του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων. Ίσως η πιο χαρακτηριστική ανάμνηση των Πατρινών θεατρόφιλων από τον Στάθη Ψάλτη είναι από την Αριστοφανική παράσταση της Λυσιστράτης, στις 3 και 4 Αυγούστου του 2009 σ’ ένα κατάμεστο από κόσμο Αρχαίο Ωδείο, με τον Θύμιο Καρακατσάνη ως Λυσιστράτη και τον Στάθη Ψάλτη στο ρόλο του Κινησία.

Ο Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος, πολιτιστικός σύμβουλος και επικεφαλής πλέον του Φεστιβάλ Πάτρας, αποχαιρέτισε τον ηθοποιό μ’ ένα συγκινητικό μήνυμα στον λογαριασμό του στο facebook, χαρακτηρίζοντας τον φιλαράκι και πολυτάλαντο ον. «Τον είχα γνωρίσει μαζί με τον πατέρα μου και μετά τις παραστάσεις είχαμε πάει και για φαγητό. Ήταν τελείως διαφορετικός απ’ ότι στις παραστάσεις, συνήθως σοβαρός, μετρημένος και λιγομίλητος. Θυμάμαι που στο τραπέζι τον περιποιόταν και τον τάιζε η γυναίκα του, η Χριστίνα Ψάλτη που είναι επίσης ηθοποιός και όταν το έβλεπε αυτό ο Θύμιος Καρακατσάνης που ήταν πειραχτήρι, του έκανε πλάκα και τον πείραζε. Είναι μία μεγάλη απώλεια για το θέατρο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος στο thebest.gr.

Ο Στάθης Ψάλτης είχε συνεργαστεί και με την Άννα Φόνσου και τον Κώστα Βουτσά το καλοκαίρι του 2014 στον Αριστοφανικό «Πλούτο», όπου έκανε τη γριά, παράσταση που ωστόσο δεν είχε παιχθεί στην Πάτρα.

Μία ακόμη φορά που ο Στάθης Ψάλτης  είχε έρθει στην Αχαική πρωτεύουσα και ίσως οι νεότεροι να μην θυμούνται ήταν πριν περίπου 20 χρόνια και πάλι στο Φεστιβάλ Πάτρας του ΟΚΠΕ, στο Κάστρο του Ρίου και πιο συγκεκριμένα στις 4, 5 και 6 Ιουνίου του 1997. Είχε τότε έρθει με την πολύκροτη θεατρική παράσταση της Μιμής Ντενίση «Θεοδώρα η αγία των φτωχών», μία φιλόδοξη και εμπορικά επιτυχημένη παράσταση με Βυζαντινό χρώμα και θέμα, σε κείμενο της Μιμής Ντενίση όπου ο Στάθης Ψάλτης είχε κάνει το ρόλο του Μηνά, του άγιου ανθρώπου του λαού. Μαζί τους σε εκείνη την πολυσυζητημένη παράσταση ήσαν και ο Νίκος Γαλανός, η Πατρινή Όλγα Πολίτου, ο Σπύρος Καλογήρου, ο Γιώργος Μούτσιος, η Τζέσυ Παπουτσή, κ.α.

Ο Στάθης Ψάλτης που είχε ξεκινήσει νεότατος με το ρόλο του Παναγιωτάκη Μερκάτου στον τηλεοπτικό ασπρόμαυρο «Συμβολαιογράφο» της κρατικής τηλεόρασης εν έτει 1978, που έγινε μεγάλο αστέρι του σινεμά τη δεκαετία του ’80, με ταινίες όπως το απίθανο «Βασικά καλησπέρα σας», το "Καμικάζι αγάπη μου" ή το «Έλα να γυμνωθούμε ντάρλινγκ», αποτελώντας δημοφιλές καλλιτεχνικό ζευγάρι με την Καίτη Φίνου, ήταν ένας ηθοποιός με μεγάλο ταλέντο, ευφυής, αυτοσχεδιαστικός στη σκηνή, γνήσιος κωμικός, με δραματικές στιγμές όπως όταν ανέβασε το «Ημερολόγιο ενός τρελού» του Γκόγκολ όπου όμως το κοινό δεν τον πολυακολούθησε, με συνέπεια η εμπορικότητα του να υπερισχύσει πολλές φορές της πραγματικής ποιότητας αυτού του καλλιτέχνη.

Ήταν πάντως μοναδικός με την επικοινωνία που είχε από σκηνής με το κοινό, το οποίο το «έπαιρνε» κάθε φορά μαζί του κι ας είχε κατηγορηθεί από κάποιους ότι ξέφευγε πολλές φορές από το μέτρο και ότι οι παραστάσεις του είχαν πολλή βωμολοχία.

Ο Στάθης Ψάλτης είχε πραγματικά να προσφέρει πολλά ακόμα και όλοι τώρα αναμένουμε την κυκλοφορία τον ερχόμενο χειμώνα της νέας ταινίας του  Γιάννη Σμαραγδή για τον Νίκο Καζαντζάκη όπου ο Στάθης Ψάλτης έχει κάνει την τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση, στην κυριολεξία αγνώριστος στο ρόλο ενός καλόγερου.

Ακούγοντας την δυσάρεστη είδηση στο δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης το μεσημέρι της Παρασκευής 21 Απριλίου 2017, δακρύσαμε διότι ο Στάθης Ψάλτης ως ηθοποιός, καλλιτέχνης και προσωπικότητα συμβόλιζε μία ολάκερη εποχή, του ’80 κυρίως και του ’90.

Επιμέλεια κειμένου: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Από το πρόγραμμα της παράστασης "Της Ελλάδας...το Μπάχαλο" που είχε παρουσιαστεί στο Πάνθεον. Ο Στάθης Ψάλτης είχε υποδυθεί την Κάρμεν!

Από το πρόγραμμα της παράστασης "Τη...

Από το πρόγραμμα της παράστασης "Της Ελλάδας...το Μπάχαλο" που είχε παρουσιαστεί στο Πάνθεον. Ο Στάθης Ψάλτης είχε υποδυθεί την Κάρμεν!

Στη φωτ. από το αρχείο του thebest.gr, ο Στάθης Ψάλτης στην Πάτρα μετά το τέλος παράστασης του, με τον θαυμαστή του Χρήστο Γ. Μαρτάτο, αδελφό του γράφοντος το άρθρο.

Στη φωτ. από το αρχείο του thebest.gr, ο...

Στη φωτ. από το αρχείο του thebest.gr, ο Στάθης Ψάλτης στην Πάτρα μετά το τέλος παράστασης του, με τον θαυμαστή του Χρήστο Γ. Μαρτάτο, αδελφό του γράφοντος το άρθρο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture