Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο ΠΑΤΡΙΝΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Ο ΠΑΤΡΙΝΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟ...

Του ανέθεσαν τη Διεύθυνση Παραγωγής και Ανάπτυξης

Πληρώθηκαν οι τρεις από τις τέσσερις (4) διευθυντικές θέσεις του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωσή του και τη μία απ’ αυτές αναλαμβάνει ο 46χρονος Πατρινός σκηνοθέτης Βασίλης Κοσμόπουλος που έχει βραβευτεί για το εξαιρετικό φιλμ του μικρού μήκους «Ο Φωτογράφος των Τρικάλων».

Σύμφωνα με ανάρτηση του flix.gr, από την εποχή που είχε ψηφιστεί ο Νόμος για τον Κινηματογράφο, ο χιλιοδιαβασμένος κι ακόμα ανεφάρμοστος στο σύνολό του ν.3905 του 2010, προέβλεπε τέσσερις επιπλέον διευθυντικές θέσεις στο οργανόγραμμά του, θέσεις που σε γενικές γραμμές αποσκοπούσαν στην πιο λειτουργική και πιο επικοινωνιακή συνεργασία της ελληνικής με τη διεθνή παραγωγή και κινηματογραφική κοινότητα. Σήμερα 20 Φεβρουαρίου 2017 ανακοινώθηκε ποια είναι τα τρία (3) πρόσωπα, όλα νέα σε ηλικία, που αναλαμβάνουν αυτά τα πόστα.

Τη Διεύθυνση Παραγωγής και Ανάπτυξης στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αναλαμβάνει όπως προείπαμε, ο Βασίλης Κοσμόπουλος. Το όνομα του όπως σημειώνει το flix.gr, είχε ακουστεί και στη διαδικασία επιλογής του Γενικού Διευθυντή του Ε.Κ.Κ. Έχει ασχοληθεί και με την κινηματογραφική εκπαίδευση και το θεσμικό πλαίσιο του σινεμά ενώ είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών κι έχει εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης στα πεδία των σχέσεων εκπαίδευσης - πολιτισμού (Πρόγραμμα «Μελίνα-Εκπαίδευση και Πολιτισμός», Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας) και της τεκμηρίωσης οπτικοακουστικής κληρονομιάς (Ψηφιοποίηση Ε.Κ.Κ.).

Την ταινία μικρού μήκους, διάρκειας 12 λεπτών «Ο Φωτογράφος των Τρικάλων» με τους Ηλία και Αλέξανδρο Λογοθέτη που διαδραματιζόταν το 1923 στα Τρίκαλα όπου ένας επικηρυγμένος ληστής άφηνε τα βουνά για να φωτογραφηθεί, την είχε κάνει το 2005 και είχε τότε εντυπωσιάσει και σαρώσει τα βραβεία.

Στο 28ο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας το 2005 το συγκεκριμένο φιλμ σε σενάριο και σκηνοθεσία του Βασίλη Κοσμόπουλου είχε τιμηθεί με το Β' Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας, τη Διάκριση «Κίνητρο» Ε.Κ.Κ. – Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τιμητικές διακρίσεις ενδυματολογίας και σκηνογραφίας ενώ του είχε απονεμηθεί και το Ειδικό Βραβείο Ποιότητας Ταινίας μικρού μήκους 2005 του ΥΠΠΟ.

Ξεχωριστός σταθμός στην καριέρα του Βασίλη Κοσμόπουλου είναι και η κινηματογραφική – εικαστική «έκθεση» με τίτλο «Επίκαιρα Πατρών: ο Λαβύρινθος με τις εικόνες» (12/1/2006-19/2/2006) που είχε πραγματοποιήσει στο πλαίσιο της Πάτρας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2006 στο χώρο του παλαιού Αρσακείου, στην οδό Μαιζώνος. Η έκθεση αυτή περιελάμβανε σπάνιο αρχειακό κινηματογραφικό υλικό που αφορούσε στην Πάτρα και τις μνήμες της και είχε αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις στους επισκέπτες.

Ο Βασίλης Κοσμόπουλος τα τελευταία δύο χρόνια έχει εστιάσει το ενδιαφέρον του σε ένα μεγάλο ερευνητικό εγχείρημα για τον ίδιο που έχει να κάνει με το τεράστιο θέμα της απόκρυψης των αρχαίων θησαυρών της Ελλάδας την περίοδο της βάναυσης Γερμανικής κατοχής καθώς και την στάση των Γερμανών κατακτητών στους πολιτιστικούς μας θησαυρούς και την λεηλασία που έγινε.

Τις άλλες δύο θέσεις αναλαμβάνουν οι εξής:

Τη Διεύθυνση Προώθησης (Hellas Film) ο Κώστας Αϊβαλιώτης, ο οποίος είναι Δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Διευθυντής του Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας, ενώ για χρόνια συνεργάστηκε με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας.

Τέλος το Hellenic Film Commission αναλαμβάνει η Βένια Βέργου, η οποία στις αρχές της καριέρας της, ήταν κινηματογραφική συντάκτης και κριτικός στο Περιοδικό Αθηνόραμα, ενώ κατόπιν συνεργάστηκε με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος ως Υπεύθυνη Προβολής, Τύπου, Επικοινωνίας & ΜΜΕ, αλλά και υπεύθυνη προγραμματισμού του ελληνικού τμήματος στο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας. Είναι παραγωγός ταινιών όπως του «Wild Duck» του Γιάννη Σακαρίδη.

*Την ανακοίνωση για τα τρία αυτά πρόσωπα, την συμπεριέλαβε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου σε δελτίο Τύπου με τον τίτλο «Πεπραγμένα Διοικητικού Συμβουλίου Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Ιανουάριος 2016 - Φεβρουάριος 2017.

Ακολουθεί η ανάρτηση του flix.gr για το θέμα.

Διαβάστε επίσης:

Ο Πατρινός σκηνοθέτης Βασίλης Κοσμόπουλος έκανε μία έρευνα ζωής για την Απόκρυψη των αρχαιολογικών θησαυρών επί Κατοχής -Ετοίμασε βιβλίο και ακολουθεί και ντοκιμαντέρ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture