Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Η Ελληνική Παροικία της Βενετίας, στην Διακίδειο Σχολή Λαού Πατρών

Η Ελληνική Παροικία της Βενετίας, στην Δ...

Θα μιλήσει η Φιλόλογος Ιωάννα Σιβροπούλου

Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 7:00 μ.μ. από τον κύκλο «μαγναύρα» για τον ευρύτερο ελληνικό πολιτισμό & την Διακίδειο Σχολή Λαού Πατρών οργανώνεται εκδήλωση με θέμα "Η Ελληνική Παροικία της Βενετίας: ιστορικός βίος, κοινωνικές, πολιτιστικές παράμετροι " με εισηγητή την Φιλόλογο κα. Ιωάννα Σιβροπούλου.

Η Ελληνική παροικία-κοινότητα της Βενετίας, από τις πιο παλιές και ακμαίες της Δυτικής Ευρώπης, υπήρξε πρότυπο οργάνωσης και λειτουργίας. Ίδρυσε εκκλησία, σχολεία, νοσοκομείο, μοναστήρι, αναπτύσσοντας πλούσιο κοινωνικό έργο.

Στο μακραίωνο βίο της διατήρησε την αυτονομία της, τον ελληνικό χαρακτήρα και το ορθόδοξο δόγμα, απέκτησε οικονομική ευρωστία και κοινωνική καταξίωση. Εντάχθηκε στο κοινωνικό σύνολο και συνέβαλε στην οικονομική και πολιτιστική του ανάπτυξη.

Οι λόγιοι πάροικοί της συνέταξαν τα πρώτα ελληνικά εγχειρίδια γραμματικής, αριθμητικής, λεξικά, ασχολήθηκαν με μεταφράσεις και εκδόσεις έργων της αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, συμβάλλοντας στην Αναγέννηση της Δύσης και στην αφύπνιση του τουρκοκρατούμενου Ελληνισμού.

Τέλος, κληροδότησε στη χώρα καταγωγής το Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Ερευνών, όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία της, ανεκτίμητα κειμήλια, τεκμήρια ενός ιδιαίτερου και δημιουργικού βίου 5 περίπου αιώνων.

Αίθουσα Διακιδείου Σχολής Λαού Πατρών, Κανάρη 58, Πάτρα. Είσοδος ελεύθερη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture