Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

"Ποιος είναι Θεός;Θέλουμε περισσότερο σεβασμό"- Αντιδράσεις και στην Αχαΐα για το προσδόκιμο ζωής του ασθενή

"Ποιος είναι Θεός;Θέλουμε περισσότε...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Τι λένε οι Πρόεδροι του Συλλόγου Άλμα Ζωής Αχαΐας και του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών

Αντιδράσεις και στην Αχαΐα έχει προκαλέσει το ζήτημα με την αναγραφή του προσδόκιμου ζωής ασθενών που προβλέπεται στη διαδικασία έγκρισης ακριβών σκευασμάτων από τον ΕΟΠΥΥ.Η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και η Πρόεδρος του Συλλόγου Άλμα Ζωής Αχαΐας Λιολιώ Κολυπέρα εκφράζουν τις ενστάσεις τους μιλώντας στο thebest.gr. Η καταγγελία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών προκάλεσε σάλο. Ο Σύλλογος απευθυνόμενος στον ΕΟΠΥΥ και τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό τόνισε πως "πληροφορήθηκε ότι στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε συνταγές σκευασμάτων τα οποία συνταγογραφούν συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες που αφορούν σκευάσματα σοβαρών παθήσεων, όπως κακοήθειες, απαιτείται η αναγραφή του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης του ασθενή προκειμένου να ολοκληρωθεί η συνταγογράφηση.

Στην περίπτωση που πρόκειται για οδηγία η οποία υποχρεώνει τους γιατρούς να αναγράφουν τον προσδόκιμο χρόνο επιβίωσης του ασθενή τους, ζητούμε να αποσυρθεί άμεσα, καθώς μόνο ως απαράδεκτη θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η αναγραφή τούτη στην συνταγή του ασθενή".

Σε απάντησή του ο ΕΟΠΠΥ αναφέρει πως «πρόκειται για την προβλεπόμενη διαδικασία που ακολουθείται για όλα τα φάρμακα σοβαρών παθήσεων (ογκολογικά κ.α.). Η Ιατρική Κοινότητα έχει αποφανθεί και έχει αποδεχτεί την διαδικασία χορήγησης ειδικών φαρμάκων, όπως το συγκεκριμένο σκεύασμα».

Ο Οργανισμός εξηγεί επίσης ότι η αίτηση χορήγησης φαρμακευτικών σκευασμάτων εξετάζεται από την αρμόδια Επιτροπή Έγκρισης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους και Φαρμάκων Εξωτερικού, η οποία απαρτίζεται από ειδικούς επιστήμονες, γιατρούς του ΕΣΥ.

«Η αξιολόγηση κάθε αιτήματος γίνεται με βάση τα ιατρικά δεδομένα του ασθενούς και τις κατευθυντήριες οδηγίες που ισχύουν διεθνώς. Η απόφαση έγκρισης ή απόρριψης μιας αίτησης λαμβάνεται αποκλειστικά με επιστημονικούς όρους», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

Τέλος, ο ΕΟΠΥΥ διευκρινίζει ότι η καταγγελία του ΙΣΑ αφορά μεμονωμένη περίπτωση ογκολογικού ασθενή όπου «εξετάσθηκαν τα ιατρικά δεδομένα από την Επιτροπή και κατά την αξιολόγηση, διαπιστώθηκαν ελλείψεις στον υποβληθέντα φάκελο. Η Επιτροπή ζήτησε από τον θεράποντα ιατρό να προσκομίσει τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να κατατεθεί εκ νέου ο φάκελος και να επανεξεταστεί το αίτημα χορήγησης του φαρμακευτικού σκευάσματος. Σημειώνεται ότι ήδη η Επιτροπή έχει εγκρίνει την χορήγηση του φαρμάκου σε περισσότερους από 35 ασθενείς».

 

Επί της ουσίας

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού Άλμα Ζωής Αχαΐας, Λιολιώ Κολυπέρα, μιλώντας στο thebest.gr εκφράζει την δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση της για την αντιμετώπιση του πάσχοντα. "Είναι ανήθικο. Εμείς παλεύουμε για τη ζωή μας μέχρι την τελευταία στιγμή και για να έχουν οι ασθενείς καλή ποιότητα και ανεβασμένη ψυχολογία. Αν κάποιος γράψει ότι του απομένει τόσος χρόνος ζωής για ποια ψυχολογία μιλάμε. Και ποιος ξέρει ακριβώς πόσο θα ζήσει ο κάθε ασθενής; Ποιος είναι Θεός; Στον Σύλλογό μας υπάρχει περίπτωση μεταστατικής ασθενούς που της είχαν πει ότι θα ζήσει 6 μήνες και ζει 6 χρόνια και είναι καλά. Δεν μας απασχολεί τόσο ποιος είπε τι για το προσδόκιμο ζωής, σε κάθε περίπτωση το καταγγέλλουμε. Είναι καταδικαστέο όλο αυτό. Πραγματεύονται τον άνθρωπο με άσχημο τρόπο. Δεν γίνεται να χάνουμε την εμπιστοσύνη μας στον γιατρό. Χάνουμε τη γη. Θέλουμε περισσότερη αγάπη και σεβασμό".

 

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου εξηγεί ότι η αναγραφή του προσδόκιμου ζωής ζητείται για τη χορήγηση ακριβών σκευασμάτων και χαρακτηρίζει ανήθικη αντιδεοντολογική και άστοχη την πρόβλεψη όπως έχει διαμορφωθεί. Τονίζει ότι δεν είναι  επιστημονικά ορθό ένας γιατρός να υπογράψει για το προσδόκιμο όριο ζωής ενός ασθενούς, καθώς το προσδόκιμο αφορά μια στατιστική έννοια που έχει να κάνει με τον γενικό πληθυσμό. Επιπλέον συμπληρώνει ότι αυτό μπορεί να εγείρει και νομικά ζητήματα και μιλά για αντιδεοντολγική διαδικασία και για ενέργεια πέρα από κάθε έννοια ηθικής. Αυτό που μπορεί να γίνει σύμφωνα  με την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών , είναι να ζητηθεί η σταδιοποίηση της νόσου και όχι το προσδόκιμο ζωής του πάσχοντα.

Απάντηση του ΕΟΠΥΥ σχετικά με την αναγραφή στη συνταγή ασθενούς, του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης του

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being