Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Τεράστιο το ενδιαφέρον για επενδυτικά σχέδια μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου- Να προχωρήσουν άμεσα ζητά η αγορά

Τεράστιο το ενδιαφέρον για επενδυτικά σχ...

ΔΕΙΤΕ τα στοιχεία

Να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων που κατατέθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο για να δημιουργηθούν βιώσιμες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας, σχολίασαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου με αφορμή την δημοσιοποίηση των στοιχείων από το υπουργείο Οικονομίας. Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του υπουργείου, κατατέθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο 821 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος στη δήλωσή του υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών και Στρατηγικών Επενδύσεων, υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για την ένταξη στον νέο αναπτυξιακό νόμο «αλλά, το μεγάλο ζητούμενο είναι να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η υλοποίηση αυτών των επενδύσεων και να δημιουργήσει βιώσιμες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας».

Ο ίδιος χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι σχεδόν το μισό του συνολικού ύψους των επενδύσεων αφορούν τη βιομηχανία και κυρίως τον κλάδο της αγροτοδιατροφής, όπως και το υπόλοιπο μισό τον τουρισμό, δύο κλάδους στους οποίους η χώρα μας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Η ένταξη όμως στον νέο αναπτυξιακό νόμο δεν αποτελεί πανάκεια για την επιχειρηματική ανάπτυξη της χώρας, συνέχισε ο κ. Μίχαλος, «καθώς οι επιχειρήσεις καλούνται να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν μέσα σε ένα γενικότερα αρνητικό περιβάλλον που το συνθέτουν η υψηλή φορολογία, οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, το υψηλό κόστος ενέργειας και βεβαίως, η έλλειψη αξιοπιστίας για την ελληνική οικονομία» όπως είπε.

Στα επενδυτικά λοιπόν κίνητρα, κατά τον πρόεδρο της ΚΕΕ, θα έπρεπε να περιλαμβάνεται και η επίλυση των προαναφερόμενων ζητημάτων που θα καταστήσουν ανταγωνιστικές τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης υπογράμμισε τη σημασία της γρήγορης υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων προς όφελος της απασχόλησης και της Ελληνικής οικονομίας γενικότερα και συμπλήρωσε: «οι στόχοι πρέπει να επιτυγχάνονται σε μικρό χρονικό διάστημα. Διότι δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις».

Ο κ. Κορκίδης υπογράμμισε ότι γενικότερα η ανάδειξη και νέων κινήτρων για την επιχειρηματικότητα και η ταχεία αξιοποίησή τους είναι προς όφελος του συνόλου της οικονομίας μας.

Τα στοιχεία

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά 821 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου, σύμφωνα με τα πρώτα απολογιστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας.

Πρόκειται για τα αποτελέσματα των πρώτων τεσσάρων ειδικών καθεστώτων που προκηρύχθηκαν στα μέσα Οκτωβρίου -τη «γενική επιχειρηματικότητα», τις «νέες ανεξάρτητες μικρομεσαίες επιχειρήσεις», τις «ενισχύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού» και τις «επενδύσεις μείζονος μεγέθους» που λήγουν στις 28 Απριλίου.

Από τις 821 επενδυτικές προτάσεις που ζητούν ενισχύσεις, η συντριπτική πλειοψηφία - 496- προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ, ζήτησε να υπαχθεί στη «γενική επιχειρηματικότητα». Οι 271 ύψους 484,8 εκατ. ευρώ είναι για το καθεστώς των νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και 54 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 170,1 εκατ. ευρώ αφορούν στον «μηχανολογικό εξοπλισμό».

Από την ανάλυση των παραπάνω στοιχείων προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

• Το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτικών σχεδίων (41,3%) αιτούνται φορολογικής απαλλαγής, ενώ τα υπόλοιπα επιχορήγησης, leasing ή ενίσχυσης μισθολογικού κόστους.

• Το 65% των επενδυτικών σχεδίων και το 51,3% του συνολικού ύψους των επενδύσεων αφορούν τη βιομηχανία και μικρό αριθμό επενδύσεων στα logistics.

• Τα επενδυτικά σχέδια στον τουρισμό αποτελούν το 35% των αιτήσεων και το 48,7% του ύψους επενδύσεων. Συγκεκριμένα υποβλήθηκαν 287 προτάσεις συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

Μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα ανοίξουν άλλα δύο καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου (καινοτομίες και cluster) και άλλα δύο ακόμη μέχρι το τέλος Απριλίου (ολοκληρωμένα χωρικά κλαδικά και funds).

"Η πληθώρα των επενδυτικών σχεδίων, όσο και οι αιτήσεις κυρίως για φορολογικά κίνητρα και όχι επιδοτήσεις», όπως έχει δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, «αποτυπώνουν τη μεγάλη ανάγκη που υπήρχε στην οικονομία για μία ριζικά διαφορετική αναπτυξιακή αντίληψη. Τελείωσαν πλέον οι λογικές του παρελθόντος, των υπέρογκων προκαταβολών, των επιδοτήσεων χωρίς σχεδιασμό που γέμισαν τη χώρα με κουφάρια και της ενίσχυσης των λίγων έναντι των πολλών».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας έχει υπογραμμίσει ότι, υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας ωστόσο συμπληρώνει ότι «για να αξιοποιηθεί αυτό το ενδιαφέρον θα πρέπει εμείς να αλλάξουμε τον τρόπο που δουλεύουμε».

Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι τους επόμενους μήνες θα προωθηθούν, και με πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομίας, σημαντικές παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση διαμόρφωσης νέας αναπτυξιακής στρατηγικής και διαφορετικού τύπου αντιμετώπισης των προβλημάτων που σχετίζονται με τις επενδύσεις και την ανάπτυξη και γνωστοποίησε ότι, προετοιμάζονται αλλαγές στην νομοθεσία για τις στρατηγικές επενδύσεις και για τις συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου έχει αναφερθεί, αρκετές φορές, στην αίσθησή του ότι το κλίμα για την Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει στο εξωτερικό και το έδαφος είναι και πάλι πρόσφορο για επενδύσεις.

Ο υπουργός υπογραμμίζει συχνά, μάλιστα, στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας που την κάνουν ελκυστική για επενδύσεις, όπως η γεωστρατηγική της θέση ως διακομετακομιστικού και ενεργειακού δίαυλου μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, το σημαντικό περιθώριο τουριστικής αξιοποίησης του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, το εξαιρετικά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, "παράγοντες που σε συνδυασμό με την πολιτική σταθερότητα την καθιστούν, παρόλη την οικονομική κρίση, ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό για τους ξένους επενδυτές".

Σε αυτό συμβάλλουν, όπως επισημαίνει, και οι διευκολύνσεις για ίδρυση εταιρείας στην Ελλάδα που προσφέρονται μέσα από το νέο αναπτυξιακό νόμο, καθώς και το πρόγραμμα χορήγησης αδειών διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών και σε μέλη των οικογενειών τους, που προβαίνουν σε αγορά ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, η αξία της οποίας υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά