Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Οσφυαλγία και PRP: Μια νέα, πρωτοποριακή και αναίμακτη μέθοδος που εφαρμόζεται πλέον και στην Ελλάδα

Οσφυαλγία και PRP: Μια νέα, πρωτοποριακή...

...από την ομάδα του νευροχειρουργού Πέτρου Καραμανάκου

Οσφυαλγία είναι ο πόνος που εντοπίζεται στη μέση και αποτελεί ένα πολύ συχνό πρόβλημα υγείας στο γενικό πληθυσμό, αφού είναι η δεύτερη σε συχνότητα παθολογική κατάσταση μετά το κοινό κρυολόγημα. Έχει υπολογιστεί ότι 65-80% των ατόμων του γενικού πληθυσμού παρουσιάζουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο οσφυαλγίας κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη σχετικά μελέτη του Ελληνικού Ιδρύματος Ρευματολογικών Ερευνών ο ένας στους 10 Έλληνες πάσχει από οσφυαλγία την κάθε δεδομένη στιγμή. Το 40% περίπου των περιπτώσεων χρόνιας οσφυαλγίας οφείλεται στην εκφύλιση ενός ή περισσοτέρων μεσοσπονδυλίων δίσκων της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (ΟΜΣΣ), η οποία αποδίδεται κατά ένα 60% στην κληρονομικότητα και κατά ένα 40% στον τρόπο ζωής (αυξημένο σωματικό βάρος, συχνή άρση βαρέων αντικειμένων, κακή στάση σώματος κ.λ.π).

Η αντιμετώπιση της οσφυαλγίας που οφείλεται στην εκφύλιση ενός ή περισσοτέρων μεσοσπονδυλίων δίσκων είναι ένα πρόβλημα αρκετά δύσκολο στην αντιμετώπισή του και καμία μέθοδος (συντηρητική ή χειρουργική) δεν έχει κατορθώσει μέχρι σήμερα να δώσει ικανοποιητική λύση. Η ενδοδισκική χορήγηση αυτόλογου πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP) αποτελεί μία νέα μέθοδο με εξαιρετικά προκλινικά και κλινικά αποτελέσματα που φιλοδοξεί να καλύψει το θεραπευτικό αυτό κενό.

Η θεραπεία με PRP αποτελεί μία μέθοδο κατά την οποία υψηλή συγκέντρωση αιμοπεταλίων λαμβάνεται με ειδική επεξεργασία και τεχνική από το ίδιο το αίμα του κάθε ασθενούς και εν συνεχεία εγχέεται στην πάσχουσα περιοχή. Τα αιμοπετάλια είναι κύτταρα τα οποία εκτός από τη συμμετοχή τους στην πήξη του αίματος διαθέτουν και ένα σημαντικό αριθμό αυξητικών παραγόντων οι οποίοι διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στη διαδικασία της επούλωσης των ιστών που έχουν υποστεί κάποια βλάβη. Οι αυξητικοί αυτοί παράγοντες είναι πρωτεΐνες μικρού μοριακού βάρους, οι οποίες συνδέονται με υποδοχείς της κυτταρικής μεμβράνης επιταχύνοντας την αποκατάσταση της βλάβης και διεγείροντας την ιστική αναγέννηση. Πιο συγκεκριμένα, επιταχύνεται η επαναγγείωση της τραυματισμένης περιοχής και τελικά η αναδόμηση και αναγέννηση του τραυματισμένου ιστού.

Η θεραπευτική χρήση του PRP ξεκίνησε εδώ και 20 χρόνια περίπου με κύρια ένδειξη αρχικά την επούλωση των πληγών. Σήμερα η μέθοδος χρησιμοποιείται ευρέως με ικανοποιητικά αποτελέσματα σε μια  μεγάλη σειρά παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος (τενοντίτιδες, έξω και έσω επικονδυλίτιδα του αγκώνα, οστεοαρθρίτιδα του γόνατος κ.λ.π), ενώ μόλις φέτος (2016) δημοσιεύτηκαν οι πρώτες κλινικές μελέτες της χρήσης PRP με εξαιρετικά αποτελέσματα σε ασθενείς με οσφυαλγία που οφείλεται σε εκφύλιση ενός ή περισσοτέρων μεσοσπονδυλίων δίσκων της ΟΜΣΣ.

Η διαδικασία είναι σχετικά απλή και περιλαμβάνει τη λήψη   ποσότητας μερικών κυβικών εκατοστών  αίματος  από το ασθενή το οποίο στη συνέχεια φυγοκεντρείται για μερικά λεπτά. Το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια που προκύπτει από τη φυγοκέντριση εισάγεται υπό τοπική αναισθησία ή ήπια καταστολή και υπό συνεχή ακτινοσκοπική παρακολούθηση για απόλυτη ακρίβεια με ένεση στους πάσχοντες μεσοσπονδύλιους δίσκους. Για τη σωστή επιλογή του ή των δίσκων όπου θα γίνει η έγχυση του PRP εκτός από τη μαγνητική τομογραφία της ΟΜΣΣ προηγείται (την ίδια ημέρα της έγχυσης) διαγνωστική δισκογραφία. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου μία με δύο ώρες, ολοκληρώνεται στον ίδιο χρόνο και δεν απαιτείται νοσηλεία ή ειδική προφύλαξη μετά την έγχυση. Επιπλέον, δεν υπάρχει κίνδυνος αλλεργίας ή υπερευαισθησίας μιας και χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο το ίδιο το αίμα του ασθενούς, ενώ η πιο συχνή ήπια παρενέργεια της ενδοδισκικής PRP ένεσης είναι η παροδική αύξηση του πόνου λόγω της έγχυσης υγρού στο μεσοσπονδύλιο δίσκο. Τα ευεργετικά αποτελέσματα της έγχυσης γίνονται αντιληπτά από την πρώτη κιόλας εβδομάδα, ενώ η βελτίωση συνεχίζεται και μεγιστοποιείται την 6η κατά μέσο όρο εβδομάδα μετά την έγχυση. Αντενδείξεις της μεθόδου  αποτελούν  η παρουσία μικροβιακής  επιμόλυνσης, η αντιπηκτική αγωγή και οι διαταραχές της πηκτικότητας του αίματος του ασθενούς.

Συμπερασματικά, η ενδοδισκική έγχυση PRP για τη θεραπεία της οσφυαλγίας που οφείλεται σε εκφύλιση ενός ή περισσοτέρων μεσοσπονδυλίων δίσκων της ΟΜΣΣ αποτελεί μία σύγχρονη μη χειρουργική και ασφαλή μέθοδο που στηρίζεται στη χρήση υλικού που παρασκευάζεται από το ίδιο το αίμα του ασθενούς και το οποίο επουλώνει και αναγεννά τις βλάβες του μεσοσπονδυλίου δίσκου.

 

Πέτρος Καραμανάκος
Νευροχειρουργός
6945548463

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being