Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

«Το αρχαίο δράμα σήμερα», ένα εκπαιδευτικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα σε Αθήνα και Θήβα

«Το αρχαίο δράμα σήμερα», ένα εκπαιδευτι...

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία σειρά σεμιναρίων και εργαστηρίων

Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, αφιερωμένο στο αρχαίο δράμα και τις προεκτάσεις του στον σύγχρονο κόσμο, παρουσιάζουν το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου (ΚΕΔΡΑ) και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (ΙΜΚ), σε συνεργασία με τον Δήμο Θήβας και με την ενίσχυση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Το διεθνές εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα «Το αρχαίο δράμα σήμερα» περιλαμβάνει μία σειρά σεμιναρίων και εργαστηρίων, όπου θα ερευνηθούν και θα αξιοποιηθούν πιλοτικά βασικές πτυχές του αρχαίου δράματος, από τη δραματουργική ανάγνωση του κειμένου μέχρι την υπόκριση, τη μελοποίηση και την όψη της παράστασης. Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, δραματουργοί, μουσικοί, χορογράφοι και άλλοι άνθρωποι του θεάτρου θα παρουσιάζουν επί δύο εξάμηνα εισηγήσεις και ερμηνείες και θα ανταλλάσσουν ιδέες και προτάσεις με νέους ηθοποιούς και ερευνητές, οι οποίοι ασχολούνται με αυτό το κλασικό είδος.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων γι' αυτό το πρωτότυπο εγχείρημα, τόνισε τον σπουδαίο ρόλο που διαδραμάτισε η Θήβα στην αρχαία Ελλάδα και την τεράστια παρακαταθήκη που μας έχει αφήσει.

«Έχουμε τη μεγάλη τύχη να βρίσκεται στην Περιφέρειά μας μία από τις επτά αρχαιότερες πόλεις του κόσμου, με μακρά ιστορία, που χάνεται στα βάθη των χιλιετιών, και σπουδαίο πολιτισμό. Από την καρδιά του ελλαδικού κόσμου, η Θήβα, αυτή η σπουδαία πόλη, πρωταγωνίστησε στην ιστορία και τη μυθολογία. Με τον θηβαϊκό κύκλο να αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πηγές έμπνευσης για τα μοναδικά αριστουργήματα των τραγικών ποιητών, το ελάχιστο δικό μας χρέος είναι να προστατέψουμε αυτά τα τεράστια πολιτιστικά αποθέματα, να τα διασώσουμε στο πέρασμα των χρόνων και να τα αξιοποιήσουμε ως βάση για την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας.

Σε αυτήν την προσπάθεια έχουμε στο πλευρό μας τους καλύτερους συμμάχους, το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης», δήλωσε ο κ. Μπακογιάννης.

«Αυτήν την περίοδο υπάρχει ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον σχετικά με το αρχαίο δράμα και συγκεκριμένα μία προσπάθεια να συνδυαστεί η έρευνα με τη δημιουργία. Μέσα σε αυτήν την προσπάθεια εντάσσεται και το πρόγραμμα που ξεκινούν από κοινού το Ίδρυμα Κακογιάννη και το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστημονικός και καλλιτεχνικός υπεύθυνος του ΚΕΔΡΑ, Γιάγκος Ανδρεάδης, επισημαίνοντας πως απώτερος σκοπός αυτού του εγχειρήματος είναι να γίνει η Θήβα ένα διεθνές κέντρο αρχαίου δράματος, που θα προσελκύει καλλιτέχνες και ερευνητές από όλον τον κόσμο.

«Μέσα από αυτό το πρόγραμμα, στόχος μας είναι πρώτον, να δούμε τα κείμενα του αρχαίου δράματος όχι απλώς ως αναγνώσματα, αλλά ως οδηγούς παραστάσεων, με την πεποίθηση ότι τα έγραψαν όχι συνηθισμένοι λόγιοι αλλά μεγάλοι μάστορες του θεάτρου, που ήταν ταυτόχρονα σκηνοθέτες, ηθοποιοί, μουσικοί και χορογράφοι.

Και δεύτερον, μέσα σε ένα ρεύμα παγκοσμιοποίησης- που έχει και κάποια θετικά αλλά παράλληλα ισοπεδώνει κώδικες, νόμους, μνήμες, θεσμούς, συμπεριφορές- να κοιτάξουμε τη θεατρική μας παράδοση, τους μεγάλους ηθοποιούς και σκηνοθέτες (Κακογιάννης, Βολανάκης, Κουν, Μινωτής, Ροντήρης, Ευαγγελάτος κ.ά.), που εδώ και πάνω από έναν αιώνα έχουν δώσει σημαντικά αποτελέσματα στο αρχαίο δράμα. Να γνωρίσουμε τη δουλειά τους, όχι για να τη μιμηθούν οι νέοι αλλά για να τη χρησιμοποιήσουν, ακόμα και για να την ξεπεράσουν», πρόσθεσε ο κ. Ανδρεάδης.

Οι παρουσιάσεις-ερμηνείες θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη στο Πολιτιστικό Κέντρο της Θήβας και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, εναλλάξ. Παράλληλα, θα λειτουργήσει, με την υποστήριξη του Παντείου Πανεπιστημίου, ένα διαδραστικό δίγλωσσο (ελληνικό και αγγλικό) site (www.kedra.gr), με κείμενα, εικόνες, μουσικές και βίντεο για το αρχαίο δράμα.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture