Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Επετειακή κινηματογραφική προβολή για τα 93 χρόνια από το θάνατο του Λένιν

Επετειακή κινηματογραφική προβολή για τα...

Το Σάββατο 21/1/2017 - Θα προβληθεί το «Τρία τραγούδια για τον Λένιν» στο Αλκυονίς

Το Σάββατο 21/1 συμπληρώνονται 93 χρόνια από την ημέρα θανάτου του Ηγέτη της Επανάστασης Λένιν (21/1/1924). Η κινηματογραφική εταιρεία διανομής NEW STAR διοργανώνει με αφορμή την συγκεκριμένη επέτειο, εκδήλωση τιμής που θα περιλαμβάνει ειδική επετειακή προβολή του αριστουργήματος του ΤΖΙΓΚΑ ΒΕΡΤΟΦ «Τρία τραγούδια για τον Λένιν».

Την προβολή όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου, θα συνοδεύει live μουσική από δύο εξαιρετικούς μουσικούς, τον συνθέτη πολυοργανίστα ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΜΟΥΣΑ (ΘΕΡΑΜΙΝ-ΚΙΘΑΡΑ-ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΙΟΝΙ) και τον συνθέτη μπασίστα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΤΡΑΜΠΑ (ΚΟΝΤΡΑ ΜΠΑΣΟ).

Η προβολή της ταινίας θα γίνει το Σάββατο 21/1/17 στις 20.00  στο Αλκυονίς new star art cinema, στην οδό Ιουλιανού στην Αθήνα, στο πλαίσιο του μεγάλου, πολύπτυχου αφιερώματος «100 Χρόνια Οκτωβριανή Επανάσταση και Κινηματογράφος, Επιστροφή στο Μέλλον».

Ρηξικέλευθος, πρωτοποριακός, επαναστατικός και επαναστατημένος, ο ΒΕΡΤΟΦ μετατρέπει ένα επετειακό ντοκιμαντέρ για τα δέκα χρόνια από τον θάνατο του Λένιν, σε συγκλονιστικό ύμνο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, σε δημιουργική έκφραση των προταγμάτων της Επανάστασης του Οκτώβρη, αλλά και σε ένα διαχρονικό, κινηματογραφικό masterclass που συντρίβει τα στερεοτυπικά ιδεολογήματα για την στρατευμένη τέχνη και σε αισθητικό επίπεδο.

Η ταινία έτυχε αμέσως θερμότατης υποδοχής από κοινό και κριτική, τόσο στην ΕΣΣΔ, όσο και στο εξωτερικό ενώ απέσπασε και το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας.

«(...) και προχωρούν/ μέσα απ’ την παγωνιά/ και προχωρούν/ μέσα απ’ την πείνα/ και προχωρούν/ μέσα απ’ την φωτιά/ και προχωρούν/ τους οδηγεί/ ο Ιλίτς Λένιν(...)».

(«Τρία τραγούδια για τον Λένιν», Δεύτερο Τραγούδι)

Η έκφραση του ΒΕΡΤΟΦ στο κινηματογράφο ως «τέχνη - οικοδόμου της ζωής», καταγράφοντας ότι δεν είναι ορατό, σε μια ταινία που είναι οπτική και ηχητική μπάντα, του αρχετυπικού μύθου Ζωή-Θάνατος-Ανάσταση. Το τελικό αποτέλεσμα η συνταρακτική οπτικοακουστική συμφωνία που πήρε μια από τις πρώτες θέσεις στην Ιστορία του Κινηματογράφου, ένα διαχρονικό, κινηματογραφικό masterclass του Βερτοφ, του ρηξικέλευθου, πρωτοποριακού, επαναστατικού και επαναστατημένου σκηνοθέτη που μετατρέπει ένα επετειακό ντοκιμαντέρ για τα δέκα χρόνια από τον θάνατο του Λένιν, σε συγκλονιστικό ύμνο.

Οι μουσικοί σε μια in situ ανάγνωση της ταινίας κάνοντας χρήση πρωτότυπων οργάνων δημιουργεί μουσικά ‘εργόχειρα’ που αλληλεπιδρούν με το έργο, εξελίσσονται, κορυφώνονται και έπειτα... σβήνουν, χάνονται. Μια ανάγνωση της ταινίας ως παρτιτούρα με αυτοσχεδιαστική μουσική, πλημμυρισμένη από σπάνια ηχοχρώματα.

Στις 21 Γενάρη 1924, ώρα 6.50` το βράδυ, ο Βλαντίμιρ Ιλίτς Λένιν άφησε την τελευταία του πνοή στον Μαξίμ Γκόρκι. Η είδηση ήταν αναπάντεχη, γιατί κανείς δεν ήταν έτοιμος να αποδειχτεί ένα τέτοιο γεγονός ως πραγματικό. Η είδηση του θανάτου του ΛΕΝΙΝ μεταδόθηκε από το σοβιετικό ραδιόφωνο στη Σοβιετική Ένωση και σ' όλο τον κόσμο στις 22 Γενάρη 1924, στις 6 το πρωί. Η ΚΕ του Μπολσεβίκικου Κόμματος, μετά από έκτακτη συνεδρίασή της, έβγαζε ανακοίνωση «Προς το κόμμα, όλους τους εργαζόμενους», με την οποία ανέφερε πως μετά τον Μαρξ η ιστορία του απελευθερωτικού κινήματος δεν είχε αναδείξει μια τόσο γιγάντια μορφή σαν τον Λένιν.

«Ότι πραγματικά μεγάλο και ηρωικό έχει το προλεταριάτο - έλεγε η ανακοίνωση - ατρόμητο μυαλό, θέληση σιδερένια, αλύγιστη, επίμονη θέληση που δαμάζει τα πάντα, ιερό μίσος, μίσος θανάσιμο ενάντια στη σκλαβιά και την καταπίεση, επαναστατικό πάθος, που μετακινεί βουνά, απεριόριστη πίστη στις δημιουργικές δυνάμεις των μαζών, τεράστια οργανωτική μεγαλοφυία, όλα αυτά βρήκαν τη μεγαλειώδη ενσάρκωσή τους στον Λένιν, που το όνομά του έγινε σύμβολο του νέου κόσμου από τη Δύση ως την Ανατολή, από το Νότο ως το Βορρά».

Σε ολοσέλιδο πρωτοσέλιδο άρθρο του στο «Ρ», εκείνες τις ημέρες ο Γ. Κορδάτος έγραφε:

«Το θλιβερόν άγγελμα που από προχθές εβύθισε εις την αγωνίαν την εργατικήν τάξιν όλου του κόσμου αληθεύει. Ο ΛΕΝΙΝ πέθανε στις 21 Γενάρη υποκύψας στο μοιραίο έπειτα από πολυχρόνιον αρρώστιαν. Σφίγγοντας την καρδιά τους από στυγνήν αγωνίαν, άφατον λύπην, οι Ρώσοι εργάτες και χωρικοί που θα προπέμψουν σήμερα τον ΛΕΝΙΝ με τις μεγαλύτερες τιμές στην τελευταία του κατοικίαν, είμαστε βέβαιοι πως θα ορκιστούν - και μαζί τους όλοι οι εργάτες του κόσμου…».

Από το Μαξίμ Γκόρκι η σορός του Λένιν μεταφέρθηκε στις 23 του Γενάρη στη Μόσχα και τοποθετήθηκε για δημόσια αποτίμηση φόρου τιμής στην Αίθουσα με τις Κολόνες του Μεγάρου των Συνδικάτων. Εκεί έμεινε μέχρι τις 27 του μηνός.

Στις 27 Γενάρη η σορός του Λένιν μεταφέρθηκε στην Κόκκινη Πλατεία και στις 4 η ώρα το απόγευμα τοποθετήθηκε στο Μαυσωλείο.

Ο θάνατός του Λένιν, έγραφε αργότερα ο Μαξίμ Γκόρκι, «υπογραμμίζει ακόμα πιο καθαρά στα μάτια της υφηλίου την αξία του - την αξία του αρχηγού του παγκόσμιου προλεταριάτου».

*Η αίθουσα του Αλκυονίς έχει χωρητικότητα 330 ατόμων.

Περισσότερες πληροφορίες -  κρατήσεις στα τηλέφωνα: 2108220008—2108220023.

Εισιτήρια: Κανονικό 10 ευρώ και Φοιτητικό/Ανέργων 5 ευρώ.

ΑΛΚΥΟΝΙΣ newstarart cinema - ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42-46, ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια).

Parking διαθέσιμο κάτω από τον κινηματογράφο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture