Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Πάσχει το παιδί σας από σύνδρομο IRLEN; Τώρα και στην Πάτρα άμεσες και οριστικές λύσεις από την πρώτη κιόλας συνεδρία

Πάσχει το παιδί σας από σύνδρομο IRLEN; ...

Ο λογοθεραπευτής Ευάγγελος Μποχατζιάρ μας εξηγεί το πώς

Στο thebest.gr μίλησε ο λογοθεραπευτής  και διευθυντής Πρότυπου Θεραπευτικού Κέντρου & Ινστιτούτου Ίρλεν Ελλάδας που λειτουργεί στην Πάτρα, Ευάγγελος Σπ. Μποχατζιάρ. Ο κ. Μποχατζιάρ αναφέρθηκε στο σύνδρομο ΙΡΛΕΝ καθώς και τις πρωτοποριακές μεθόδους που χρησιμοποιούνται στο Κέντρο που διευθύνει.

Όπως μας εξήγησε όλες οι θεραπείες και τα εργαλεία αξιολόγησης που χρησιμοποιούνται είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα με πιστοποιήσεις από Αγγλία και Αμερική.

-Καταρχάς θα θέλαμε να μάθουμε ορισμένα πράγματα για το Πρότυπο Θεραπευτικό Κέντρο που διευθύνετε. Τα περιστατικά που αντιμετωπίζετε και τις εξειδικευμένες μεθόδους που χρησιμοποιείτε.

To Πρότυπο Θεραπευτικό Κέντρο είναι ένα υπερσύγχρονο κέντρο αντιμετώπισης αναπτυξιακών προβλημάτων καινοτόμο για τα δεδομένα της Πάτρας και της Ελλάδας γενικότερα. Χρησιμοποιούνται πρωτοποριακές και  μοναδικές μέθοδοι αποκατάστασης για ουσιαστικά και άμεσα αποτελέσματα. Δραστηριοποιείται στο χώρο της θεραπείας και της ειδικής αγωγής τα δέκα τελευταία έτη και επτά χρόνια στην εκπαίδευση πραγματοποιώντας ετησίως σεμινάρια, συνέδρια και ημερίδες σε πανελλαδικό αλλά και διεθνές επίπεδο.

Όλες οι θεραπείες και τα εργαλεία αξιολόγησης που χρησιμοποιούνται είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα με πιστοποιήσεις από Αγγλία και Αμερική. Στο κέντρο μας πραγματοποιούνται συνεδρίες λογοθεραπείας, ψυχοθεραπείας, ειδικής διαπαιδαγώγησης, συμβουλευτικής, εργοθεραπείας, νευροφυσιολογίας εγκεφάλου, οπτικής αποκωδικοποίησης, μέθοδος ΙΡΛΕΝ, INPP, απευαισθητοποίηση πρωτόγονων αντανακλαστικών, συντονισμός δεξιού αριστερού – αυτονόμηση της κεφαλής, αισθητηριακή ολοκλήρωση, εξειδικευμένα προγράμματα ανάλυσης συμπεριφοράς, πρόγραμμα Lidcombe, πρόγραμμα Pyramid καθώς και πολλά άλλα προγράμματα,  πάντα με ουσιαστική εκπαίδευση του γονέα για ριζικά αποτελέσματα.

Προβλήματα που αντιμετωπίζονται στο κέντρο  μας είναι αυτισμός, τραυλισμός, διαταραχές άρθρωσης, δυσλεξία, μαθησιακές διαταραχές, προβλήματα επικοινωνίας μετά από εγκεφαλικό ή κρανιοεγκεφαλική κάκωση, νευροεκφυλιστικές νόσοι(Parkinson k.a)δυσαρθρίες λόγω ανατομικών προβλημάτων των μυών του προσώπου, γλωσσικές διαταραχές, δυσπραξίες, σύνδρομα, Νοητική στέρηση,

 

 

-Τι είναι το σύνδρομο ΙΡΛΕΝ, ποια είναι τα συμπτώματά του και πώς μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα των παιδιών και όχι μόνο;

Το σύνδρομο ΙΡΛΕΝ είναι πρόβλημα οπτικής επεξεργασίας και αντίληψης και όχι όρασης. Μπορεί να ένας άνθρωπος να έχει το σύνδρομο ΙΡΛΕΝ και να έχει άριστη όραση. Οφείλεται στην ανικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργαστεί συγκεκριμένα μήκη κύματος του φυσικού φωτός με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος των ατόμων που πάσχουν να φορτίζουν περισσότερα εγκεφαλικά κέντρα από το φυσιολογικό. Η εγκεφαλική υπερφόρτωση που προκαλεί, κάνει το άτομο να αντιλαμβάνεται παραμορφώσεις που δεν μπορεί να εξηγήσει στο τυπωμένο υλικό ή /και στο περιβάλλον.

Με λίγα λόγια, το άτομο μοιάζει σαν έχει πρόβλημα όρασης που δεν αντιμετωπίζεται από οφθαλμίατρο, αφού τα συμπτώματα ξεκινούν μετά από  την έκθεση αυτού στην ακτινοβολία. Δεν έχει να κάνει με την καταγραφή της οπτικής πληροφορίας στον εγκέφαλο αλλά με το πώς ο εγκέφαλος επεξεργάζεται και ερμηνεύει τα οπτικά σήματα. Επιπλέον παρατηρούνται αίσθημα ανεξήγητης κόπωσης, έντασης, συνοδευόμενη από πονοκέφαλο, στομαχόπονο, πόνους στα μάτια, υπνηλία ή και άλλα φυσικά συμπτώματα.

Μεγάλο μέρος των ατόμων που υποφέρουν από το σύνδρομο παρουσιάζουν την ίδια κλινική εικόνα με την  δυσλεξία, τις  μαθησιακές διαταραχές και ΔΕΠ- Υ, Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα. Στην πραγματικότητα όμως δεν έχουν μαθησιακή δυσκολία αφού το σύνδρομο  ΙΡΛΕΝ αντιμετωπίζεται σε μία  έως δύο επισκέψεις. Συγκεκριμένα, μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ανάγνωση, κατανόηση, ταχύτητα, ακρίβεια, τη γραφή, προβλήματα οργάνωσης, γραφικού χαρακτήρα,  κενά, μέγεθος γραμμάτων, σημεία στίξης, προβλήματα ορθογραφίας.

Ακόμα μπορεί να έχουν προβλήματα συγκέντρωσης και απόδοσης. Αυτό οφείλεται στο ότι η ανάγνωση και η γραφή απαιτούν περισσότερο φως τόσο στις συνθήκες όσο και στο χαρτί, λευκό φόντο – μαύρα γράμματα, έντονη αντίθεση και έντονη οπτική δραστηριότητα.

Ο μαθητής και ο ενήλικας με το σύνδρομο ΙΡΛΕΝ έχουν την ίδια εικόνα με τα άτομα που αντιμετωπίζουν μαθησιακά προβλήματα. Έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση, μπορεί να χαρακτηρίζονται ως τεμπέληδες ή ότι δεν έχουν κίνητρα για την μάθηση καθώς και αδικημένοι ή ότι έχουν συμπεριφοριστικά - συναισθηματικά προβλήματα. Το σημαντικότερο είναι ότι τα άτομα που έχουν το σύνδρομο, υποφέρουν σιωπηλά δεδομένου ότι το σύνδρομο ΙΡΛΕΝ είναι οπτικοαντιληπτικό πρόβλημα και νομίζουν ότι όλος ο κόσμος αντιλαμβάνεται τον κόσμο με τον τρόπο που αυτοί το κάνουν.

Ποιοι έχουν το σύνδρομο ΙΡΛΕΝ και πόσο συχνό μπορεί να είναι;

Από το σύνδρομο ΙΛΡΕΝ πάσχει το 14% του γενικού πληθυσμού.

Πάνω από το 50% των μαθητών με μαθησιακές διαταραχές

33% των διαγνώσεων ΔΕΠ-Υ & Δυσλεξία, πρόκειται για λάθος διάγνωση & έχουν το σύνδρομο ΙΡΛΕΝ

55% των ατόμων που υπέστησαν Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο ή Κρανιοεγκεφαλική κάκωση

75 % των ατόμων με Δυσαναγνωσία

Μεγάλο ποσοστό ατόμων στις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος(ΔΑΦ - ΔΑΔ)

 

 

-Πως μπορεί το σύνδρομο ΙΡΛΕΝ να σχετίζεται με τον αυτισμό;

Ναι. Και μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό. Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω σε αυτή τη φάση ότι η μέθοδος ΙΡΛΕΝ δεν θεραπεύει τον αυτισμό. Όλοι γνωρίζουμε όσοι ζούμε ή εργαζόμαστε με τον αυτισμό, ότι τα άτομα στο φάσμα, αντιμετωπίζουν αισθητηριακά προβλήματα και ευαισθησίες με οπτικά ερεθίσματα, σχήματα, σχέδια, φώτα, αγγίγματα, ήχους, μυρωδιές, γεύσεις.

Το 80% των πληροφοριών που λαμβάνουμε είναι οπτικές και το 66% της εγκεφαλικής λειτουργίας ασχολείται με το τι βλέπουμε όταν τα μάτια μας είναι ανοικτά. Φανταστείτε λοιπόν ένα άτομο στο φάσμα του αυτισμού να έχει ευαισθησία στο φως. Τότε η μέθοδος ΙΛΡΕΝ θα είναι ένα κομμάτι από το παζλ αισθητηριακών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο εκάστοτε πάσχων.

Από την άλλη, διορθώνοντας μία περιοχή, στη συγκεκριμένη περίπτωση την οπτική αντίληψη, δίνουμε στον εγκέφαλο να εργαστεί καλύτερα  και σε άλλες περιοχές όπως άγγιγμα, μυρωδιά, γεύση, ήχοι. Όταν το άτομο στο φάσμα του αυτισμού μπορέσει να δει ξεκάθαρα, ολοκληρωμένα και ξεκούραστα, τότε οι ήχοι και οι υπόλοιπες περιοχές αισθητηριακής καταγραφής ενδεχομένως να γίνουν περισσότερο ανεκτές και επεξεργάσιμες από το εκάστοτε άτομο.

 

- Μπορεί το σύνδρομο να συνδέεται με πονοκεφάλους και ημικρανίες; Μπορεί δηλαδή κάποιος που πάσχει από τα παραπάνω να θεραπευτεί με τη δική σας βοήθεια;

Αναμφισβήτητα ναι. Πολλές φορές έχουμε συναντήσει άτομα τα οποία υποφέρουν από ανεξήγητους πονοκεφάλους ή ημικρανίες, ενώ την ίδια στιγμή δεν παρουσιάζουν κάποιο ιατρικό πρόβλημα  παθολογικής φύσεως. Τότε, η αιτία του προβλήματος αποδίδεται στο άγχος και η λύση για τα άτομα αυτά μπορεί να είναι μακροχρόνια χρήση παυσίπονων ή και σε ορισμένες περιπτώσεις αγχολυτικά φάρμακα.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που το άγχος προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από το φως ή είναι γενικά αισθητηριακό; Αυτά τα άτομα καταλαβαίνουν ότι δεν  αντέχουν τα φώτα φθορίου και τον έντονο φωτισμό και συνήθως νιώθουν ότι αποδίδουν καλύτερα στο ημίφως ή τις απογευματινές, νυχτερινές ώρες. Ο εγκέφαλος, λόγω της ακτινοβολίας, βιώνει στρες το οποίο καλείται να εξουδετερώσει εκκρίνοντας ορμόνες όπως ντοπαμίνη, αδρεναλίνη, κορτιζόλη κ. .α.

Συνεπώς αλλάζει ολόκληρη η  βιοχημεία του εγκεφάλου. Η παραπάνω διαταραχή στην ορμονική ισορροπία προκαλεί πονοκεφάλους, ημικρανίες και άλλα φυσικά συμπτώματα. Από τη στιγμή που θα εντοπιστούν οι ακτινοβολίες που προκαλούν το πρόβλημα κατά τη διάρκεια της διάγνωσης, φιλτράρονται μέσω των ειδικών φίλτρων ΙΡΛΕΝ τα οποία φοριούνται σαν γυαλιά ή σαν φακοί επαφής και τα συμπτώματα σταματούν άμεσα.

 

 

 

-Πείτε μας λίγα λόγια για τη Μέθοδο Ίρλεν που ακολουθείτε. Ποιο είναι το κλειδί της επιτυχίας της;

Η μέθοδος ΙΡΛΕΝ έχει την τεχνολογία και την εξειδίκευση στους πιστοποιημένους θεραπευτές να ανιχνεύουν τα συγκεκριμένα μήκη κύματος του φυσικού φωτός που προκαλούν το πρόβλημα επιλεγμένα μέσα από τρισεκατομμύρια συνδυασμούς φακών από το φάσμα ορατής και αόρατης ακτινοβολίας.

Τα φίλτρα απομονώνουν την ακτινοβολία που ευθύνεται για το πρόβλημα και έτσι οι ορμόνες που εκκρίνονταν για την εξουδετέρωση του στρες και προκαλούσαν πονοκεφάλους παύουν να εκκρίνονται και επέρχεται στον οργανισμό ορμονική ισορροπία. Το άτομο φοράει τα φίλτρα του σαν γυαλιά ή σαν φακούς επαφής και από την ίδια στιγμή απαλλάσσεται από τα μακροχρόνια συμπτώματα που το βασανίζουν.

Η ικανότητα να φιλτράρονται μόνο τα συγκεκριμένα μήκη κύματος του φωτός είναι το κλειδί της επιτυχίας της μεθόδου. Το φίλτρο δεν είναι σαν γυαλί ηλίου. Μπορεί να είναι έγχρωμο ή  άχρωμο. Ο μοναδικός συνδυασμός για τον καθένα μέσα από τρισεκατομμύρια συνδυασμούς φέρνει άνεση χωρίς να κάνει το περιβάλλον σκούρο ή έγχρωμο. Για το λόγο αυτό, μπορεί να φορεθεί μέσα και έξω από το σπίτι καθώς και κατά την διάρκεια της νύχτας.

- Ποιες άλλες εξειδικευμένες θεραπείες χρησιμοποιείτε στο θεραπευτικό σας κέντρο;

Στο θεραπευτικό κέντρο το οποίο διευθύνω χρησιμοποιούνται πολυάριθμες εξειδικευμένες μέθοδοι αποκατάστασης αναπτυξιακών προβλημάτων όπως προγράμματα που έχουν τη βάση τους στη Νευροφυσιολογία του εγκεφάλου, από το Ινστιτούτο Νευροφυσιολογίας και ψυχολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειό. Προγράμματα νευρολειτουργικής αναδιοργάνωσης, απευαισθητοποίησης πρωτόγονων αντανακλαστικών που παραμένουν στην παιδική και ενήλικη ζωή που όμως κρατάνε το άτομο  πίσω στις εξειδικευμένες δεξιότητες με αποτέλεσμα να προκαλείται αναπτυξιακή καθυστέρηση εμποδίζοντας την τυπική ανάπτυξη.

Επιπλέον, εφαρμόζουμε εξειδικευμένα προγράμματα εφαρμοσμένης ανάλυσης συμπεριφοράς, ΑΒΑ, pyramid καθώς και προγράμματα  εκπαίδευσης γονέων για αυτονομία και ουσιαστική μόνιμη αποκατάσταση.  Πρωινά εξειδικευμένα προγράμματα πρώιμης παρέμβασης για αυτισμό από 18 μηνών έως 4 ετών, ειδικά μοντέλα εκπαίδευσης στις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος για γονείς και παιδιά, πρόγραμμα Lidcombe και άλλα εξατομικευμένα προγράμματα αντιμετώπισης τραυλισμού στην προσχολική ηλικία(2-5 ετών), ειδικά διδακτικά προγράμματα αντιμετώπισης μαθησιακών διαταραχών και για το σπίτι, θεραπείες Aισθητηριακής Ολοκλήρωσης(Sensory Integration)συμβουλευτική γονέων, προγράμματα ατομικών και ομαδικών θεραπειών για αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας κ. α.

 

- Σε ποιες περιπτώσεις κάποιοι γονείς θα πρέπει να απευθύνονται για θεραπεία, και όποιος επιθυμεί να ζητήσει την βοήθειά σας πώς μπορεί να έρθει σ’ επαφή μαζί σας;

Κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης.  Ωστόσο, υπάρχουν εδραιωμένα ορόσημα που υποδεικνύουν την τυπική ανάπτυξη. Για το λόγο αυτό η έγκαιρη διάγνωση και ενημέρωση πολλές φορές μπορεί να προλάβει και τη θεραπεία. Συγκεκριμένα αναζητήστε βοήθεια όταν το παιδί σας δυσκολεύεται να ενταχθεί στην ομάδα, δεν ακολουθεί εντολές, έχει περάσει τα τέσσερα και ακόμα το καταλαβαίνουν μόνο άτομα από το στενό οικογενειακό του περιβάλλον, απομονώνεται, δεν έχει καλή βλεμματική επαφή, παίζει με τα παιχνίδια με ανορθόδοξους – περίεργους τρόπους, ή παίζει παιχνίδια ακατάλληλα για την ηλικία του, έχει μειωμένο ή καθόλου ενδιαφέρον για τους ανθρώπους, προτιμά να παίζει με παιδιά μεγαλύτερης ή μικρότερης ηλικίας, κάνει περιστροφές γύρω από αντικείμενα ή τον εαυτό του, είναι επιθετικό, καθυστέρησε να αρχίσει να μιλά, ξαφνικά σταμάτησε ή επιβράδυνε την ανάπτυξη της ομιλίας του, κομπιάζει, δυσκολεύεται να αρχίσει την ομιλία του ή κομπιάζει επαναλαμβάνοντας ήχους συλλαβές ή λέξεις, δυσκολεύεται να εκφράσει αυτό που το απασχολεί.

Το θεραπευτικό μας κέντρο δέχεται καθημερινά, κατόπιν ραντεβού, από τη μία το μεσημέρι μέχρι και της 9.30 το βράδυ καθώς και τα πρωινά Σάββατου κυρίως για διαγνώσεις παιδιών από άλλες πόλεις. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να κλείσετε το δικό σας ραντεβού ή να μας συμβουλευτείτε στο 2610 433 852, 6972202289 από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ ή μέσω e mail στο [email protected]. Για περισσότερς πληροφορίες ή απορίες σας μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες μας. www.mpoxatziar.gr και www.irlen.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being